Miloševića su uklonili iz života, ali nikada neće iz istorije

Dr Mira Marković u autorskom tekstu za "Novosti" o ulozi svog supruga i njegovim najvećim protivnicima...

Srbija 11.03.2016 | 16:45
Miloševića su uklonili iz života, ali nikada neće iz istorije

Oni koji su devedesetih godina prošlog veka planirali da uklone Slobodana Miloševića sa političke i društvene scene, uspeli su u tome.

Bila im je potrebna čitava decenija da ga se oslobode, formalno hapšenjem 2001. a fizički ubistvom u zatvoru pet godina kasnije. Ali, uklonjen iz političkog života i kasnije iz života uopšte, nije značilo da će biti uklonjen iz istorije. Ostaće tekovine koje je ostavio za sobom.

A ostavio je SPS, najveću partiju na Balkanu, koja je sa njim na čelu deset godina uspešno branila ideju nacionalne slobode i pritom uvažavala nacionalne slobode svih drugih oko sebe. Koja je sa njim na čelu kao vladajuća partija u Srbiji uspela da Srbija za vreme sankcija ne bude ipak ni gladna ni žedna, ni bosa, a ni okupirana.

Godinu dana posle raspada SFRJ formirao je SRJ, treću, malu, ali ipak Jugoslaviju. Državu sastavljenu od dva zaista bratska južnoslovenska naroda. I u tom trenutku jedinu državu u kojoj su ravnopravno i zajedno živela dva južnoslovenska naroda.

Godine 1995. na pregovorima u Dejtonu, zahvaljujući njemu usred rata u Bosni između tri naroda formirana je Republika Srpska i zaustavljen je rat. Time je srpski narod posle četiri ratne godine zaštićen od daljeg krvoprolića i istovremeno stekao međunarodno priznatu mogućnost da živi u svojoj državi, što je tokom rata želeo da postigne. Ali su time od daljeg krvoprilića zaštićena i druga dva naroda, kao što su oni, takođe, stekli pravo na svoju državu.

Godine 2000. uoči jugoslovenskih parlamentarnih izbora formirao je koaliciju tri levičarske partije - SPS, JUL i SNP iz Crne Gore. Ta koalicija je dobila najveći broj glasova na izborima za Saveznu skupštinu. Sa njom je mogla da počne život i jedna snažna i nova levica u Jugoslaviji i na Balkanu.

Tromesečno NATO bombardovanje je zaustavljeno sporazumom između Jugoslavije i UN, kojim su zaštićene teritorijalna celovitost zemlje i njena nezavisnost.

Sa njim na čelu Srbija, a i Jugoslavija, u miroljubivom svetu je postala paradigma borbe za nezavisnost u jeku kolonijalnog imperijalizma. Imao je državničko i lično dostojanstvo u odnosu sa neprijateljima i prijateljima, sa protivnicima i saveznicima, sa neistomišljenicima i istomišljenicima, sa vladama i pojedincima.

Te tekovine činile bi ga i posle smrti znamenitom istorijskom ličnosti u srpskom narodu i na drugim slobodi naklonjenim adresama. Da se to ne bi dogodilo, da bi i iz istorije bio uklonjen kao što je uklonjen i iz života, dovedene su u pitanje sve njegove tekovine.

Srbija ponovo više nije jedinstvena, cela. Kosovo je izgubila, na redu je Vojvodina, čak je moguća i nova teritorijalna amputacija - u Sandžaku muslimani imaju podršku u nekim sredinama izvan Srbije za izdvajanje.

SPS je prestala da bude velika i levičarska partija, mala je i socijaldemokratska i rastala se od politike koja ju je činila velikom i levičarskom. Rastala se i od njega koji je formirao i personalizovao šesnaest godina. SRJ je prestala da postoji aktom koji su potpisale vlasti Srbije i Crne Gore i predstavnici EU dok je on bio u zatvoru.

Dejtonski sporazum i opstanak Republike Srpske s vremena na vreme, ali permanentno se dovode u pitanje. Obnavljanje BiH kao jedinstvene celine nije motivisano interesima te celine već željom da se demontira tekovina za koju je zaslužan Milošević.

Sporazum u Kumanovu se od kad je na vlast došla marionetska desnica 2000, pa kroz sledeću deceniju, pokušava kroz medije, i na druge načine, da interpretira kao gubitničko rešenje za srpski narod i Srbiju. Ti napori stiču legitimitet, stvarni gubitnici na međunarodnoj sceni 1999. prilično uspevaju da svoje protivnike, odnosno jugoslovensku vlast, prikažu kao poražene.

Nacionalna sloboda kao vrednost 2000. je napustila moralnu, političku i duhovnu teritoriju Srbije i srpskog naroda. Godine 2000. srpskom narodu, ali i mnogim drugim malim narodima na svetu kao i nekim velikim narodima, emitovana je poruka da su nacionalna sloboda i suverenitet civilizacijski prevaziđene vrednosti. Novo doba ih ukida u prilog globalnom životu. Ta poruka postaje deo kolektivne svesti.

Kao što iz te svesti srpskog naroda postepeno nestaje osećanje pobunjeničkog dostojanstva i potrebe za pobedničkim i pravednim ishodom. Sve što je izgubljeno posle puča ostaje simbol života koji smo imali, koji smo mogli da imamo, ali koji smo izgubili.

Ipak, u krajnoj liniji i svojom voljom.

Ma koliko da je veliki svet želeo da kreira i kreirao naše živote, ne bi to uspeo bez naše saglasnosti. Možda bi uspeo i bez naše saglasnosti, ali bi takođe možda taj uspeh bez naše saglasnosti bio spor, težak i ranjiv. I - sporan.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Miro za tebe

11.03.2016 17:12

Kako ste posteni bili zato ste i pobjegli i pokupili sto ste pokrali

ODGOVORITE
Name

beog.

11.03.2016 17:59

Sve to Miro sto si nabrojala treba samo obratno okrenuti i bice tacno. Sve sto je izgubljeno, izgubljeno je njegovom krivicom i prkoseci celom svetu.

Name

za i re

11.03.2016 18:41

Kad bi vas dvoje "Miro za tebe" i "beog.",mogli da otvorite oci, videli bi da se sivilo oko vas pretvara u potpuni mrak. Na "srecu" imate vase mobilne telefone koji svojom plavom svetloscu, osvetljavaju mesto gde bi vam trebala da bude dusa.

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

11.03.2016 19:09

Својим погледима на свијет у коме живимо Мира Марковнић је самo потврдила да је била воденички камен о врату СЛОБОДАНА Милошевића. Својим ЈУГОСЛАВЕНСКИМ и комунистичким погледима она је сахранила прво себе а затим живог и Слободана и цијелу комунистичко југославенску СРБију. Југославенство у ма коме облику је негирање и сатирање СРБства. Тако СРБе учи историја и то би Др. Мира Марковић требала добро да зна.

Name

valter

11.03.2016 17:32

Nek je laka zemlja crna , Ivanu Stamboliću !

ODGOVORITE
Name

neces

11.03.2016 18:22

E nadam se da i ti neces dugo i da ces uskoro Bogu pred noge.Lopuzo...

ODGOVORITE
Name

Ja

11.03.2016 18:36

A pare od zajma za preporod Srbije?

ODGOVORITE
Name

brzi

11.03.2016 19:10

Za nas Srbe ne valja niko.

Name

Bogoljub

11.03.2016 19:31

U neka bolja vremena ce deca uciti za koga i za sta se borio Slobodan Milosevic a za sta su se borili oni posle njega.Laka mu crna zemlja bila.

ODGOVORITE
Name

Gr

11.03.2016 20:08

Spodobo jedna

ODGOVORITE
Name

bluka

11.03.2016 20:30

Nasao se ko ce da komentarise. A sta je sa 2 milijarde maraka koje si sa sinom prebacila u Rusiju?

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

11.03.2016 21:01

Mira Marković je najbolji dokaz kako žena može da uništi svog muža. E moj Slobo, kamo sreće da se nikad nisi oženio.

ODGOVORITE
Name

NIKI

11.03.2016 21:48

KOJI MONSTRUM OD ZENE.

ODGOVORITE
Name

Geo

11.03.2016 21:51

Nije Slobo krao,bio je državnik. Ipak, njegovi najbliži su očigledno bili pohlepni... Rezultat znamo...

ODGOVORITE
Name

ll

11.03.2016 22:04

A on kao nije znao ?