Ванредна ситуација неће омести изборе

Проглашавање ванредне ситуације на цијелој територији Србије неће омести спровођење избора заказаних за 24. април, изјавио је предсједник Републичке изборне комисије /РИК/ Дејан Ђурђевић.

Србија 11.03.2016 | 11:57
Ванредна ситуација неће омести изборе

Ђурђевић је истакао да ванредна ситуација не омета нормалан рад РИК-а, који је у сталном контакту са општинским управама, тако да се спровођење избора не доводи у питање.

Први пут у новијој парламентарној пракси десило се да се поклопе предизборна кампања и ванредна ситуација у Србији, у којој се 24. априла одржавају парламентарни, локални и покрајински избори за војвођански парламент.

Поводом полемике у посљедња два дана између Министарства за државну управу и РИК-а о томе колико грађана има право гласа, прије свега на Косову и Метохији, Ђурђевић је навео да укупан број бирача чине лица у општинама у којима се спроводе избори и да не би требало да се разликује од броја на изборима 2014. године.

На тим изборима укупан број бирача износио је 6.700.000. Коначан број бирача РИК ће објавити 10. априла, када се закључи бирачки списак.

Када је ријеч о гласању на подручју Косова и Метохије, Ђурђевић је истакао да је Канцеларија за Косово и Метохију у контакту са представницима ОЕБС-а и да ће се гласати на исти начин као на претходним изборима.

Коментари / 0

Оставите коментар