Vanredna situacija neće omesti izbore

Proglašavanje vanredne situacije na cijeloj teritoriji Srbije neće omesti sprovođenje izbora zakazanih za 24. april, izjavio je predsjednik Republičke izborne komisije /RIK/ Dejan Đurđević.

Srbija 11.03.2016 | 11:57
Vanredna situacija neće omesti izbore

Đurđević je istakao da vanredna situacija ne ometa normalan rad RIK-a, koji je u stalnom kontaktu sa opštinskim upravama, tako da se sprovođenje izbora ne dovodi u pitanje.

Prvi put u novijoj parlamentarnoj praksi desilo se da se poklope predizborna kampanja i vanredna situacija u Srbiji, u kojoj se 24. aprila održavaju parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori za vojvođanski parlament.

Povodom polemike u posljednja dva dana između Ministarstva za državnu upravu i RIK-a o tome koliko građana ima pravo glasa, prije svega na Kosovu i Metohiji, Đurđević je naveo da ukupan broj birača čine lica u opštinama u kojima se sprovode izbori i da ne bi trebalo da se razlikuje od broja na izborima 2014. godine.

Na tim izborima ukupan broj birača iznosio je 6.700.000. Konačan broj birača RIK će objaviti 10. aprila, kada se zaključi birački spisak.

Kada je riječ o glasanju na području Kosova i Metohije, Đurđević je istakao da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju u kontaktu sa predstavnicima OEBS-a i da će se glasati na isti način kao na prethodnim izborima.

Komentari / 0

Ostavite komentar