Ко је одговоран за вршњачко насиље?

Насиље међу младима један је од већих проблема данашњице и који је у порасту у БиХ посљедњих година. Понашање у дјетињству представља образац за понашање одрасле особе, кажу стручњаци и наглашавају да је потребно системски рјешавати овакве проблеме.

Република Српска 30.01.2016 | 19:40
Ко је одговоран за вршњачко насиље?

Без обзира на присуства полицајаца испред школских установа и различитих програма за превенцију насиља ситуација је, готово алармантна. Насиље међу дјецом узело је маха, па су масовне туче школараца постале свакодневица.


“Била сам више пута свједок вршњачког насиља и туча, прва ја нисам реаговала из неког страха јер би мозда мене могли да угрозе”, прича матуранткиња Гимназије из Бијељине.

Малољетници се не либе да потегну оружје и то све чешће у школи и школском дворишту. Ђаци насрћу једни на друге, а злостављање и малтретирање вршњака често се заврши трагично.

“Насиље се дешава свакодневно на улици и у школи. Околина одбија озбиљност тих случајева, почињу да се смију, окрећу главу или управо раде оно што може бити горе, укључују се сами у то насиље или снимају телефонима “, додаје матурант бијељинске Гимназије.

Недавно самоубиство четрнаестогодишњег Махира Раковца из Сарајева због вршњачког насиља, убиство пиштољем шеснаестогодишњег Станка Глигоревића у школском дворишту у Бијељини, напад ножем на шеснаестогодишњег Данила у Јањи тек је врх леденог бријега у мору малољетничке делинквенције. Нажалост, овакви случајеви окупирају пажњу и згражавање јавности само неколико дана, а онда - мук.

У Јањи је данас мирно. Као да се јуче за вријеме наставе није догодила страшна сцена насиља. Сем огорчења грађана, ништа не указује на то да је у школском дворишту ученик ученика четири пута убо ножем и нанио му по живот озбиљне повреде.

Осим згражавања ни у институцијама се изгледа не ради превише како би се насиље спријечило у будућности. Да ли се недовољно обраћа пажња на дјецу у адолесцентском узрасту, ко сноси већу одговорност, породица или школа, да ли је глобална оцјена да су млади данас препуштени сами себи тачна, само су нека од питања која остају након језивих примјера физичког и психичког малтретирања чији су - починиоци и жртве основци и средњошколци.

“Породица има све мање утицаја на омладинце јер је све чешћа жалопојка 'не могу му ништа и не знам ста да радим'. То је најбољи показатељ колико тинејџери измичу контроли”, прича педагог и психолог Милан Стојановић и додаје да, што се школе тиче, она полако почиње да губи васпитни елеменат. Поједини тинејџери су постали толико окуражени да чак и својим наставницима праве одређену врсту проблема.

У борби против малољетничке делинквенције пропусти су на свим нивоима. Потребно је системски рјешавати овакве проблеме, и у то укључити цијели образовни сектор, друштво и појединце. Закон постоји, само га треба поштовати и проводити– став је стручњака.

“Међутим док се већи калибри људи који су прекршили закон крећу, шетају, сједе по кафићима, они су слика и узор младом човјеку јер он то схвата као не може му нико ништа, а у ствари му може”, наглашава Стојановић.

Према доступним резултатима истраживањима, чак до 43 одсто дјеце у основним школама у БиХ претрпи неку врсту вршњачког насиља а исто искуство има и 29% ученика средњих школа. Вријеме је да се уради нешто, због страха, жеље, ината, љубави или очаја, али се мора стати украј насиљу међу дјецом.

Погледајте прилог из Дневника 2 БН ТВ

БН ТВ

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Тодоровић

30.01.2016 20:43

Највећи кривци су родитељи који не васпитавају своју дјецу, толико руралног становништва живи у Републици Српској и они су управо продукт овога. Сваки конфликт се не рјешава мирним путем већ тучом, псовкама, пребијањем, своју дјецу подржавају у таквом понашању. Данас се за физички обрачун у школи једва смањи владање, ако треба именоваћу ученике који су због туче били избачени из школе једногласно, и онда дође инспекторица и наложи да се ученик врати, да педагошко-психолошка служба појача рад са њим. Наравно то виде други ученици и ако желите да га санксионишете само се позове на тај случај и руке су вам везане. Прошлогодишњи случај из Власенице када је због паљења сијена на излету искључена ученица из школе, инспекторица наложила да се ученица врати и поблатила професоре тог центра, недуго након тога та иста ученица је опљачкала баку са другарицом и ударила је сјекиром у главу. Није одлежала ни дана нити одговарала! Ето гдје је проблем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АА

30.01.2016 21:22

Нисте у праву када кажете рурално становништво. Из искуства знам да су ученици у сеоским школама још увијек под неком ајд да кажем контролом и имају одређену дозу поштовања за разлику од градске дјеце. Кад кажете да су криви родитељи ту се слажем са вама. По мени крив је укупан друштвени систем а управо то поткрепљујем чињеницом кад кажете да дође инспектор па наложи да се ученик врати а то из разлога да статистика, наравно извјештачена, буде повољна. Још бих додао да је закон о поступању са дјецом и малољетницима поражавајући јер малољетник мало или уопште не осјети санкцију. По мени би се малољетници за учињене прекршаје и кривична дјела одмах и по хитном поступку требали кажњавати, овако почини једно дјело, па тужилац каже неће више, па друго му се омакло, па тако редом а то даје лош примјер и осталим малољетницима

Name

Ре Тодоровић

30.01.2016 22:14

Највећи проблем је економске природе прије свега родитеља сто се наравно одрази и на дјеци. Треба повећати број педагога-дјецијих психолога, ментора нпр. У сведској свако дјете мора минимално једном мјесечно да иде на састанак са својим ментором или дј. Психијатром. Ти људи су способни процјенити особу итд. Затим покушати промјенити систем оцјењивања. Јединице, петице то је стара скола. Идемо тестирања и бодовања водити евиденцију о талентованој дјеци или мање талентованој. Нема понављања разреда, прије свега утице на дјецу и због задиркивања постају насилни, а и родитељима су то додатни трошкови. Систем треба реформисати из коријена.

Name

Михаило Микић

31.01.2016 02:01

До распада Југославије родитељи су били законски одговорни за преступе своје малолетне дјеце а данас више нису. Родитељи и наставници, учитељи и професори на своје ДИЈЕТЕ или ученика не смију ни глас да подигну, а камо ли да га поуче ПРУТОМ да би ДЈЕТЕ било БОЉЕГ понашање. То дјеца знају и зато се тако неодговорно и насилнички и понашају на очиглед друштва које све више постај анти вјерски настројено. Држава подржава законе који омогућију малољетничке преступе и насиље као да жели да СРБа шта прије нестане а Кинезе и муслимане да насели У СРБске земље Светог Саве. Излаз из овог хаоса који води у пропаст јесте само у заједничкој СУРАДЊИ родитеља, наставника и државе са црквом и вјерским заједницама које нису идеалне али бољих организација за морални препород младих ми данас више немамо. СРБи све три вјере бирају између свога опстанка или одласка са животне позорници и њиховог нестанка. Како будемо изабрали тако ће нама и бити. НИКО НЕМОЖЕ ВОЉЕТИ ВИШЕ ДЈЕЦУ ОД ЊИХОВИХ РОДИТЕЉА. ПУСТИМО РОДИТЕЉЕ ДА ЗАТО ВАДПИТАВАЈУ СВОЈУ ДЈЕЦУ ПО СВОЈОЈ САВЈЕСТИ!

Name

марко самардзиц

31.01.2016 06:31

Хоцес реци да су дјеца са села крива за насиље,одакле ти та глупост!?Криво је свеопсте стање,а највисе сто нема драстицних казни!!!

Name

Михаило Микић

31.01.2016 14:07

Марко "да су дјеца са села крива за насиље одакле ти глупост?" Сви смо ми са села само нисмо из истог!

Name

Објективан

30.01.2016 20:56

Првенствено су родитељи одговорни, па уцитељи, наставници, професори итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

боље бице?

31.01.2016 07:14

Дјеца пуно користе интернет и моб. телефоне па од тога постају напета и нервозна, све остало мало раде, тако да је породица и скола немоцна да несто висе уцини. Дјеци је наметнут такав нацин зивота.

Name

КПЈ

31.01.2016 10:31

Није тацно. Највеци кривац је дрзава и демократско друство,напредне технологије.

Name

Одговорни су:

30.01.2016 21:24

1.Родитељи, који требају да се едукују како дјецу одгајат, јер оцито су многи пропустили оно сто је требало на вријеме предузимати. 2. Педагози који поред образовања требају дјецу да васпитавају( јер се и зову васптно образовне установе) Медјутим ста се десава, Наставници се уопсте не баве васпитањем вец то или заобилазе или препустају сколском педгогу. Следеци одговорни су: Полиција, Здраство, Судство и васпитно поправне институције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

30.01.2016 21:26

Дјеца се роде насилна и не може их нитко промијенити срећом нису већина и благо оном чија нису родитељ може нешто да то ублажи али није истина да је до родитеља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

30.01.2016 21:42

А - друство -заједница?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

30.01.2016 22:38

Крива је ИСКЉУЧИВО ВЛАСТ!!! Родитељи су сведени на просјачки штап, немају пара да дјецу упишу у спорт, умјетност, музику... присиљени су да их или држе у кући свезане, или да их пусте вани да их одгаја улица. Да се дјеца воде на одморе, путовања, мање би причали о мафијашким идолима, више о лијепим стварима и искуствима са путовања. Најмањи проценат људи који подржавају данашњу власт и лопове, су образовани и млади родитељи!!! Зна се ко их бира; Неписмене крезаве бабе, улојени алкохоличари и пропалице, лопови и ратни злочинци са породицама, ухљеби из администрације...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

30.01.2016 22:39

Због премлаћивања другог ученика школа избацује ученике. Избачени ученици већ су имали смањено владање, а један од њих је био и понављач. Почиње циркус: родитељи избачених ученика се жале министарству, а у међувремену пресрећу и вербално злостављају чланове Школског одбора, а једног чак и физички нападају; министарство шаље "ванредну" контролу, а инспектор "сугерише" директору да врати избачене ученике па ће и контроле престати; директор се не да преплашити и почиње преметачина која траје два дана; у паузама "контроле" инспектор позива поједине професоре и "напомиње" им да би могли очекивати посјете просвјетних савјетника уколико не утичу да се одлука о избацивању поништи; након два дана инспектор одлази подвијена репа ну успевши да нађе никакав пропуст којим би могао уцјењивати органе школе; на сједници поновљеној по налогу министарства Школски одбор потврђује одлуку о избацивању; родитељи тужују школу; након пар месеци суд одбацује тужбу као неутемељену и тиме ставља тачку на све; у међувремену сви избачени ученици завршавају разред ванредно у Федерацији иако је то противзаконито; са дипломом из Федерације долазе да се поново упишу у школу; директор одбија да их упише јер су им дипломе издате противзаконито; поново тужба министарству; инспектор иако потврђује да је директор исправно поступио тражи да "у интересу дјеце" им се прогледа кроз прсте; Наставничко вијеће једногласно одбацује њихове молбе за упис; поново жалбе министарству и све се отеже кроз читаво полугодишта; избачени ученици опет одлазе у Федерацију и завршавају и последњи разред и добијају дипломе мјесец дана при је званичног краја школске године у РС; након свега су завршили школу, добили диплому, нису похађали наставу и још направили будалама целокупан просвјетни систем Републике Српске!!! Ко је овдје луд?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

30.01.2016 23:54

Так је то, кад дјецу плашите од малих ногу са БЈЕЖИ ЕТО ПОЛИЦИЈЕ или ХАЈД У КУЋУ УКРАСТ ЧЕ ТЕ ЦИГАНИ,нормално је посље да сви хоче бити криминалци и националисти. А о сочним псовкама да непричам,крвава мама,крваво дете итд. Неможеш ти од глупих коња очекивати липицанера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

31.01.2016 03:17

Знаци мора бити нас су тукли уцитељии нисмо имали потребу за медјусобном туцом данас је то другације туку се сами али потврдио би једно они који су били разбојници у сколи углавном су остали такви цијелог Зивота у правилу су слабији и дјаци и данас их сретнем и сјецам се дјецији дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

31.01.2016 08:50

Породица, прије свега,готово се угасила у васпитном смислу, потом васпитно-образовне установе,центри за тзв.социјални рад и на крају полиција и правосуђе. Проблем је што нема синхронизованог дјеловања између свих горе побројаних. Сви нешто,као раде на васпитању дјеце и омладине, али стање у друштву је све горе.Некада је, центар за социјални рад уз помоћ полиције-позорника, имао готово 100% слику стања популације на одређеном простору. Знало се ко се бави и којим криминалним активностима, па је према томе одређена категорија надзора над тим лицима (локални надзор, савезни надзор,заједнички надзор јавне и државне безбједности и др.),. Постојала је евиденција асоцијалних породица, алкохоличара, наркомана,насилника у породици и сл. Све се то размјењивало са надлежним службама и дјеловање је било правовремено и законито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је крив

31.01.2016 09:38

Друство,неимастина,ниска куповна моц,мањак постовања,пораст криминала,неморал у срединама у којима зиве,видео игре,филмови,великим делом интернет,једноставно лоса времена, све утице на понасање деце.Родитељи су немоцни, не знају ста деца раде кад изадју из куце.Наставно особље се никако не мозе осудјивати јер деца их не слусају, него им јос прете.Клинци су веома интелигентни,цак толико, да се путем интернета информису ста им закон мозе, родитеље и остале добронамернике вец одавно игнорису.Разлика измедју постених и неких других људи су оцигледни и деца то виде.Сви зеле да возе велика, нова кола,дзипове.Виде како се на најбрзи и најлакси нацин долази до пара и ето инцидентних појава.На крају,сви смо ми били клинци и помало бунтовни.Правили цуда али у границама разума,зато сто је тада друство и време било здравије.Питамо се ко је крив за ову пат-позицију. Криви смо сви ми.Зато сто смо цутали, сви смо знали вец годинама и цутке одобравали.Кад се догоди нека несреца онда тразимо кривца у свему, само не у нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За све

31.01.2016 11:09

Криви су РОДИТЕЉИ. Висе времена посвецују ЦРНИМ ХРОНИКАМА, НЕБУЛОЗАМА КОЈА ЈЕ НАЦИЈА ПАМЕТНИЈА, ПРАВЕЦИ ОД СВАКОГА КО НЕ МИСЛИ КАО ОНИ ДА СУ НЕПРИЈАТЕЉИ, ПОДРЗАВАЈУЦУ НЕПРИСТОЈНЕ ПОЛИТИЦАРЕ И ПРИВРЕДНИКЕ, ИТД....

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

31.01.2016 22:20

Јест теско погодити ко је одговоран за врсњацко насиље,куцни одгој родитеља који у старту уце дјецу да онај други неваља и да ти је непријатељ.Немислим на све људе цаст изузетцима.А и сколски програми доприносе много таквом понасању дјеце,у свим сколама у БИХ.

ОДГОВОРИТЕ