Грађани одлазе са ових подручја не само због новца

- Њемачка ће удвостручити годишњи број радних виза за грађане западног Балкана. Док грађани сматрају да ће се радници, оправдано одлазити у све већем броју, економисти поручују да ће додатни одлив квалификованих радика урушити ионако нејаку економију и умањити продуктивност и оних  привредних субјеката који опстају али све теже функционишу.

Република Српска 19.05.2024 | 17:28
Грађани одлазе са ових подручја не само због новца

Ионако широм отворена врата Њемачке за раднике са Западног Балкана, па и Босне и Херцеговине, од ове године додатно су отворена. Много људи већ је отишло из земље из добро познатих разлога, кажу грађани.

Зато смо грађане питали да ли ће повећање броја радних дозвола још више убрзати одлазак радника из БиХ и да ли је њихов одлазак и даље оправдан?

“Подигли или не подигли број радних виза, млади ће свакако отићи. Имам доста пријатеља који су отишли и који кажу да нису отишли због новца него искључиво због неправде, непоштовања закона, због односа према људима уопште. Плаше се за своју дјецу, да овдје нема будућности и мислим да су 100  одсто управу”, сматра једна Бијељинка.

“Ја сам навикао овдје тако да не бих ишао. Овдје сам са својим народом, тамо је другачије”, мишљења је један млади Бијељинац.

Посљедице су одавно видљиве али надлежни не чине ништа да то зауставе. Влада на одласке гледа као на исплативе због дознака из иностранства, док су неки послодавци пажњу усмјерили на све већи увоз јефтиније радне снаге из азијских земаља, каже економиста проф. др Миленко Станић.

“Смањење броја радника води ка смањењу броја становника, мањи број радника-мањи број запослених, а то је погубно за економију и економску активност. Временом ће доћи до успоравања привредне активности, а успоравање  привредне активности вуче за собом и смањење прихода у буџету, смањење доприноса и уплата за социјалне фондове, фондове здравства и фондове ПИО, тешкоћа у очувању и буџета и фондова социјалне сигурности”, објашњава Станић.

Додаје да ће се огроман проблем недостатка радника све више продубљивати па ћемо у БиХ све чешће виђати раднике из Пакистана, Индије или Филипина...

Питали смо грађане, мора ли то тако и шта ми можемо да урадимо?

“Ми смо постали народ просјак, само чекамо кад ће нам неко нешто дати. Можда би било мало другачије кад бисмо били мало жустрији и кад бисмо се сви пробудили, смијенили ову власт. Мада, није нама власт у ствари крива, ми смо проблем јер смо их ми довели и дозволили им да раде апсолутно све што им је воља јер се не противимо”, истиче Бијељинка са почетка приче.

“То су озбиљни системски проблеми који се не решавају преко ноћи једним изборима. Слажем се са мишљењем да би било много срећније рјешење кад бисмо остали, борили се да бисмо дошли до нечега бољег али то не иде лако”, додаје њен суграђанин.

Да ли је све црно, има ли рјешења или ће се земља потпуно испразнити? Једно од рјешење јесте више слободног времена радницима, кажу стручњаци.

“Оно што можемо и што треба да радимо јесте да стварамо радна мјеста која могу бити рентабилнија, односно она која могу зарађивати више. Самим тим ће и плате да расту, а то можемо постићи само кроз улагање у технолошки разој и аутоматизацију радних мјеста, гдје ће она бити далеко више плаћена, али и угоднија за рад”, сматра Зоран Шкребић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске.

Да се треба фокусирати и на повратак наших радника из иностранства, који је, како каже у порасту, сматра портпарол портала за запошљавање Доминик Рашкај.

“Ми имамо сад око 20-30 одсто радне снаге која се враћа. Такав повратак треба стимулисати, као што је радила Хрватска у последње двије године. Дати бесповратна средства уколико, нпр. неки наш грађанин који је из Бијељине отишао у Њемачку жели да се врати, да покрене бизнис. Он би, уз одређени износ који би добио од локалне и државне власти, могао да покрене производњу и запосли људе”, објашњава Рашкај.

“Уби бене, иби патриа” или “Гдје ми је добро, ту ми је отаџбина”, каже стара латинска пословица.

“Остајте овдје! Сунце туђег неба неће вас гријат’ к’о што ово грије. Г’рки су тамо залогаји хљеба, гдје свога нема и гдје брата није”, написао је Алекса Шантић.

Коме ћете вјеровати, чиме се водити и чега се придржавати...избор је ваш.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Хм

19.05.2024 17:44

Одавде је требало отићи чим је Тита забољела нога.... А поготово сад, кад као послије невремена ( у нашем случају рата) сва говна испливају на површину... И сад су они битни .. а дјецу лијечимо смс порукама ... О другом и да не причам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба сачекати

20.05.2024 05:05

док миле поново не подгрије амбијент и идилу

Name

ре

20.05.2024 08:21

А најгоре и најбједније су оне што иду на парење с парама у њемачку и швајцарску да се с њима паре.

Name

економски инситут

20.05.2024 10:09

Ма идите сви на парења с парама ако вам је дупе толико зунуло за парама, шта ће настати из тог парења с парама запитате ли се, шта ће од вас остати и шта ћете постати.

Name

ДИЈАСПОРА МУНЦХЕН

19.05.2024 17:45

МОЈИ СУГРАДАНИ КРЕЦИТЕ ВЕЦ СУТРА....У ДЕ ...АКО ИМА ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ДА РАДЕ У КЛИНИЦИ ГРОСХАДАН МУЦХЕН..ТРЕБА РАДНИКА И МЕДЕЦИНАРА И РАДНИЛА ЛОГИСТИК...ИМАТЕ ДРЗАВНЕ СТАНОВЕ ОД 320 ЈЕДНОСОБНИ СТАНОВИ ДВОСОБНИ 500 Е А ТРОСОБНИ 650 Е...ЗАРАДИТЕ ОД 2500 Е ДО 3000 ..НИЗА СТРУЦНА ИЛИ МЕД СЕСРЕ..ЛОГИСТИК РАДНИЦИ ..МУНЦХЕН ..ЉЕПОТААААА..КРЕНИТЕЕЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

19.05.2024 21:00

Сто лазес народ гори си од тих тамо или су те они науцили ријетко гдје да фирме имају станове и ако имају то је катастрофа а плате сто ти писес и ако су толико то су бруто плате а колико ти остане послијЕ свих одбитака ви увијек замјените бруто за нето ја сам пензију вамо зарадио и знам свЕ како ствари стyоје вецина насих људи када додје доле лазу и замјењулу бруто за нето лазу исто као и Додик, Висковиц и остала багра .

Name

Ре прика

20.05.2024 07:40

Ја радим у Аустрији у болници и имају државни станови који су врло јефтини.Плата је одлична јер можеш врло лијепо и сам живјети од ње а у двоје се можеш бахатити.

Name

ре Прика

20.05.2024 16:24

Прика,не кризирај,па немој ици ако ти се неиде,пусти народу и људима да они сами себи бирају свој циљ.

Name

Борко, ветеран 92..

19.05.2024 17:53

Моја два сина су отишла искључиво због политике, која је искључиво тражила да буду чланови секте да бих добили посао. А тај који им нуди посао нема никакво образовање а моји доктори.. Сад ме они издржавају а ја ослушкујем ако шта шушне, гуд бај...ето вам сељачине...нема више...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.05.2024 16:25

Ето видис,да су цланови како ти казес,секте,сад би били са тобом и заједно би сте узивали,а овако,само ти ослускуј да неце ста суснути.

Name

ре

20.05.2024 16:51

А кога је бига за твоја два сина, небитни ликови, тамо су ђубретари у немачкој, нижа врста, нико их не види да постоје, овде такође.

Name

Крцун

19.05.2024 18:20

Како је кренуло бисерка и бурле ће остати сами. (Мала слова су ствар принципа, а не неписмености):

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна Бајич

19.05.2024 18:25

Омладино бјежите далеко од ове корумпиране, безобразне, дрске, пријетеће власти. Ко нам пријети? Онај што је шверцовао ронхил, фок је мој брат ратовао и дао живот за Републику Српску. БОРЦИ, ако сте борци, зашто сте допустили да један шверцер, пријети народу? Зашто је шверцер , птедсједник, кад знате да ће нас издати. Отворено пријети да ће увести неке друге народе, а ми да идемо. Да ли је то нормално? Зашто Вучић, преговара са таквом подобом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реx

19.05.2024 18:44

Пратите само шта раде са економоијом, са фирмама, присвајају све за себе , сва добвра, не само друштвена него малтене кад им се нешто допадне отимају то од приватних власника,ужас, бахатост и анархија.Изборни процес фарса, унизе све што вриједи а билмезе гурају у први ред, част изузецима....и тако годинама и шта рећи ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина жива

19.05.2024 18:53

моје дијете је отишло из РС,јер није могао да поднесе да га за могућност запосљења уцјењују да мора имати приступницу снсд или још горе днс,сп,спс нпс,ус.Они се понашају као да је РС њихова ћаћевина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

19.05.2024 18:54

Изгледа овдје је добрп само лоповима који краду и ŝверцују и државним функционерима,зато изгледа да постоји рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

19.05.2024 19:00

Нема овде хљеба, да сам иста знао требао сам прије 30 година отиц одавде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папа Мајк

20.05.2024 08:15

Да сте сви знали...?

Name

ТЕШКО НАМА

19.05.2024 19:59

Имали смо ми довољно радника. Пљачкали их понижавали их нису их плаћали итд. И шта сад хоћете. Да Вам неко ради 300 сати за 300 марака. Прошла су та времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минхен

19.05.2024 20:24

Ко је луд да остане у БиХ црној рупи Европе ,картелска дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реакционар

19.05.2024 20:26

Будале одавде иду да тамо у немачкој раде за безврадну папирину коју они могу да наштампају у Европској централној банци у неограниченим количинама и само треба да се износи што више из земље да не изазива инфалцију., Немачку ништа не кошта да финансира рад странаца, јер раде за безвредну папирину без покрића настали из ничега, а ове јаде одавде похлепне помислиле да их стварно поштено плаћају, и одоше тамо у похлепи, да овде убијају свој нород тим окупационим новцем који убацију, како из немачке тако и из швајцарске, Ми смо на удару окупационог новца без покрића пуних 65 година а сада је то достигло врхунац. Они су у Немачкој робље грађани 6 реда иза цигана и миграната, а кад се те јадовине врате на Балкан себи су умислили да су неко и нешто јер су тамо ђубретарска радна снага. Овде безвредним окуационим новцем само надувавају цене и инфлацију, уништавајући привреду и људе који овде раде поштен посао и живе од свог рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.05.2024 20:34

Која си ти будала.

Name

лик

19.05.2024 20:47

Дуго се нисам овако насмијао! Није ЕУ друже Путинистан па да један човјек одлучује о свему, сабери се!

Name

Ре:

19.05.2024 20:57

Јоој, брате, кад видим како пишеш, тј. куцаш, јасно је зашто си тамо у "логистик".

Name

Ре:

19.05.2024 20:58

Е, нека си рекао! Тако и јесте. Нико није побјегао од глади, него од алавости.

Name

Ре реакционар

19.05.2024 21:33

Брате,глуп си за медаљу

Name

ЦХ

19.05.2024 21:34

Ти си прескочио терапију или мијењај дилера

Name

Прика

19.05.2024 22:12

Е мој јадо ста то писес сигурно ти је Додик диктирао или пијани Висковиц незнас уопсте ста си хтио описати јадо си ти јадни јадна ли је мајка сто те роди

Name

ТЕШКО НАМА

20.05.2024 02:33

Ако неко мисли даје лако бити будала ово је очигледан примјер да није. Недај Боже никоме.

Name

ре

20.05.2024 08:09

НИкакав рационалана одговор немате реакционару који је направио изузетну и поштену економску анализу глобалне економије и узроке удара окупационог новца и последице које трпимо. ЗНате само ко идиоти пљувати и вређати, а ништа о економији не знате.

Name

ре

20.05.2024 08:17

МОрао би се на уласку у БиХ конвертовати новца из ЕУ на просек плате у БиХ., Будући да је плата у БИХ 4 пута мања него у Немачкој конвертовати унесени окупациони новац на 4 пута мањи износ.

Name

Аууу бре

20.05.2024 16:40

Ти си тези случај и тебе само Додик може излијецити јер код тебе не помажу више лијекови. Главу да угурао у цмар дебели смрдљиви и да те бог види.

Name

Дзомба

20.05.2024 18:26

реакционар : мијењај дилера,,смеће ти уваљује.

Name

РЕ ПРИКА

19.05.2024 21:10

Е ПРИКА....ДА ЛИ СИ ТИ ПРЕСАО ИКСДА САВУ ..ТО ЈЕ КЛИНИКА У МУНЦХЕНУ ..НАЈ ВЕЦА УНИВЕРЗИТЕТСКА КЛИНИКА У ЈУЗНОЈ ДЕУЦЛАНДУ ..ПРИКА ЗАО МИ ЈЕ ТЕБЕ..СА ГРЕСКОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

20.05.2024 19:46

Јооој, брате, дај бар основну ванредно заврши, јер више не знаш ни ти сам шта и којим језиком пишеш!

Name

Прасеци

20.05.2024 01:20

Ја бих сад отисао само да не гледам прасеце главе на телевизији, плакатима, рекламама, банерима, вртицима, болницама, јавним установама, семафорима и дрвецу… Јебес плату то се не мозе платити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лео

20.05.2024 08:10

А што сте запели за РС да само иду из ње, па иду из Румуније,Бугарске ,Македоније,Србије ,Хрватска да не говоримо и из разних других земаља а ви запели само за РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.05.2024 11:44

Исељавање народа са ових простора и одвођење на запад и у Еу је добро осмишље пројекат у вишим центрима моћи запада који се веома успешно спроводи, тако се растаче суверенитет, државност, и уопште било каква могућност за развој и мобилисање свих снага једног народа. А на ове просторе планирају да населе мигранте, кинезе, арапе, роме итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

20.05.2024 19:48

Слажем се и да додам, да ли је икоме пало на памет зашто никад неће објавити резултате пописа и зашто више ни нема новог пописа?