У каквом стању остаје Иран након погибије Раисија?

Ирански предсједник Ебрахим Раиси погинуо је у недјељу у хеликоптерској несрећи. Ирански медији прогласили су у понедјељак мртвим челника државе након што се његов хеликоптер срушио у планинској сјеверозападној регији. Несрећа се догодила на повратку из посјете граници с Азербајџаном на сјеверозападу Ирана.

Свијет 20.05.2024 | 07:46
У каквом стању остаје Иран након погибије Раисија?

Несрећа долази у вријеме растућег неслагања унутар Ирана око низа политичких, друштвених и економских криза. Ирански клерикални владари суочени су с међународним притиском због оспораваног нуклеарног програма Техерана и продубљивања војних веза с Русијом током сукоба у Украјини.

Откако је ирански савезник Хамас напао Израел 7. октобра, изазвавши израелски напад на Газу, пожари у које су укључене групе које су на страни Ирана избили су широм Блиског истока. Раиси (63), изабран је за предсједника 2021., а откад је преузео дужност, наредио је пооштравање закона о моралу, надгледао је крваво гушење противвладиних протеста и снажно се залагао у нуклеарним преговорима са свјетским силама.

У иранском двоструком политичком систему, подијељеном између клерикалног естаблишмента и владе, Раисијев 85-годишњи ментор Каменеи, врховни вођа од 1989., има моћ одлучивања о свим главним политикама.

Годинама су многи видјели Раисија као снажног кандидата за насљедника Каменеија, који је подржавао Раисијеву главну политику.

Раисијева побједа на пажљиво вођеним изборима 2021. довела је све гране власти под контролу тврдолинијаша, након осам година када је предсједништво држао прагматик Хасан Рухани и нуклеарног споразума договореног са силама укључујући Вашингтон.

Међутим, Раисијев положај можда је нарушен раширеним протестима против клерикалне владавине и неуспјехом да преокрене иранску привреду, спутано западним санкцијама.

Раиси је у недјељу био на азербајџанској граници како би свечано отворио брану Куиз-Каласи, заједнички пројект. Азербајџански предсједник Илхам Алијев, који је рекао да се раније тог дана "пријатељски опростио" од Раисија, понудио је помоћ у спашавању

(Агенције) Фото: Ројтерс

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ТРТО

20.05.2024 08:15

Чита ли ово Додик И његова тврда линија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

20.05.2024 10:30

Ста има цитат отицес ти пре њега.

Name

Ништа

20.05.2024 10:45

Сад ће бити "избори" у Ирану. Као и досад. Тоталитаритура и даље. ",благо њима" јарам

Name

С

20.05.2024 10:10

Овако су у авионским несрећама гинули и по Ј. Америци, они што су Американцима сметали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре С

20.05.2024 12:51

Нема шта да се бринеш, са таквом памећу ником не сметаш. А и не путујеш авионом.