U kakvom stanju ostaje Iran nakon pogibije Raisija?

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u nedjelju u helikopterskoj nesreći. Iranski mediji proglasili su u ponedjeljak mrtvim čelnika države nakon što se njegov helikopter srušio u planinskoj sjeverozapadnoj regiji. Nesreća se dogodila na povratku iz posjete granici s Azerbajdžanom na sjeverozapadu Irana.

Svijet 20.05.2024 | 07:46
U kakvom stanju ostaje Iran nakon pogibije Raisija?

Nesreća dolazi u vrijeme rastućeg neslaganja unutar Irana oko niza političkih, društvenih i ekonomskih kriza. Iranski klerikalni vladari suočeni su s međunarodnim pritiskom zbog osporavanog nuklearnog programa Teherana i produbljivanja vojnih veza s Rusijom tokom sukoba u Ukrajini.

Otkako je iranski saveznik Hamas napao Izrael 7. oktobra, izazvavši izraelski napad na Gazu, požari u koje su uključene grupe koje su na strani Irana izbili su širom Bliskog istoka. Raisi (63), izabran je za predsjednika 2021., a otkad je preuzeo dužnost, naredio je pooštravanje zakona o moralu, nadgledao je krvavo gušenje protivvladinih protesta i snažno se zalagao u nuklearnim pregovorima sa svjetskim silama.

U iranskom dvostrukom političkom sistemu, podijeljenom između klerikalnog establišmenta i vlade, Raisijev 85-godišnji mentor Kamenei, vrhovni vođa od 1989., ima moć odlučivanja o svim glavnim politikama.

Godinama su mnogi vidjeli Raisija kao snažnog kandidata za nasljednika Kameneija, koji je podržavao Raisijevu glavnu politiku.

Raisijeva pobjeda na pažljivo vođenim izborima 2021. dovela je sve grane vlasti pod kontrolu tvrdolinijaša, nakon osam godina kada je predsjedništvo držao pragmatik Hasan Ruhani i nuklearnog sporazuma dogovorenog sa silama uključujući Vašington.

Međutim, Raisijev položaj možda je narušen raširenim protestima protiv klerikalne vladavine i neuspjehom da preokrene iransku privredu, sputano zapadnim sankcijama.

Raisi je u nedjelju bio na azerbajdžanskoj granici kako bi svečano otvorio branu Kuiz-Kalasi, zajednički projekt. Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev, koji je rekao da se ranije tog dana "prijateljski oprostio" od Raisija, ponudio je pomoć u spašavanju

(Agencije) Foto: Rojters

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

TRTO

20.05.2024 08:15

Čita li ovo Dodik I njegova tvrda linija

ODGOVORITE
Name

Xxx

20.05.2024 10:30

Sta ima citat otices ti pre njega.

Name

Ništa

20.05.2024 10:45

Sad će biti "izbori" u Iranu. Kao i dosad. Totalitaritura i dalje. ",blago njima" jaram

Name

S

20.05.2024 10:10

Ovako su u avionskim nesrećama ginuli i po J. Americi, oni što su Amerikancima smetali

ODGOVORITE
Name

Re S

20.05.2024 12:51

Nema šta da se brineš, sa takvom pameću nikom ne smetaš. A i ne putuješ avionom.