Савић: Борце више боли неправда у друштву материјалног положаја

У Прибоју код Лопара данас је обиљежана 32. годишњица од оснивања Друге мајевичке лаке пјешадијске бригаде.

Република Српска 19.05.2024 | 19:15
Савић: Борце више боли неправда у друштву материјалног положаја

Испред споменика погинулим борцима протеклог Одбрамбено- отаџбинског рата у Прибоју је служен парастос, запаљене свијеће и положени вијенци и цвијеће.

Предсједник Општинске борачке организације Лопаре Ристо Радић је рекао да је Друга мајевичка бригада била на такозваним вратима Мајевице код превоја Бањ брдо у близини релеја Столице, те да је поднијела процентуално, можда, највеће губитке у Војсци Републике Српске јер је 404 погинула и преко 900 теже и лакше рањених бораца.

„У овој бригади су гинули и војници и старјешине, погинуо је један командант батаљона и неколико командира чета“, нагласио је Радић.

Пензионисани пуковник Јовица Марковић, ратни командант батаљона и начелник штаба наведене бригаде је казао да је јединица била ангажована, поред мајевичког ратишта, и на бихаћком, гламочком, сарајевском и другим ратиштима широм  Републике Српске.

„Издвојио би двије, за бригаду, најтеже битке којима се одлучивао опстанак нашег народа на овом простору, а то су битка за Прибој која је била у септембру 1992. године и битка за Бањ брдо која се десила 21. априла 1993. године“, навео је Марковић.

Начелник општине Лопаре Радо Савић је истакао велики допринос који је јединица дала Одбрмбено-отаџбинском рату о чему свједочи број погинулих и рањених бораца.

„Бригада је на овом дијелу општине Лопаре, Прибоја и околних села, одбранила српски народ и дала немјерљив допринос стварању Републике Српске“, рекао је Савић.

Он је навео да је данас у разговору са учесницима Одбрамбено-отаџбиснког рата дошао до закључка да борце више боли неправда у друштву и тешко раслојавање и да не желе да Република Српска постане власништво  десетак породица и тајкунска прћија, него да буде праведно друштво са снажним институцијама.

„Кад је друштво праведно и нормално функционише онда ће бити задовољни својим положајем и припадници свих категорија“, закључио је Савић.

Друга мајевичка лака пјешдијска бригада је одликована Медаљом Петра Мркоњића и Златном значком Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске.

(БН) Фото: БН

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

лео

20.05.2024 08:08

А зашто господин Савић не кажа шта су то борци имали у вријеме СДСа, па ништа нису имали ,сад бар има тај борачки додатак па колико је толики је али барем има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре лео

21.05.2024 11:26

Мјесто начелника општина мора бити волонтерско и смјењивање сваке године. Никакве плате нема нити му дати да приђе парама на километар да има икакве могућности да манипулуише буџетким новцем. А не као сада што началник може јавне набавке до 6000.00 КМ да договара директоном погодбом дикретно договарајући са било ким. И он то максимално користи, даје на све стране и шаком и капом у дилу је са свима.

Name

ре ре

21.05.2024 14:51

Па лијепо реци које ту направду направио, колико је бораца остао без посла када си им погасио све фабрике а нити једну фабрику за 20г терора над општином ниси изградио, пиставља се питанај на шта је отишло 20 буџета по 7 милиона ако ни једна фабрика није изграђена, нико жив не зна где несташе паре. КОлико је бораца остало у крајњем сиромаштву, по 25 година на бироу без посла, колико их јје остало без породица и умрло до сиромаштва, глади, болести пријевремном смрћу, само зато што су пали у тешки биједу што си им одузео фабрике.

Name

лкхлкј

22.05.2024 16:05

нацелник савиц је најбољи нацекник

Name

борац

20.05.2024 08:13

Борци су се борили да одбране мајевицу а радо и његов отац су се крили од тих бораца нису се смјели појавити 90их, све док војни рок није укинут, онда нам таквог доведоше у општину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

20.05.2024 14:53

За Борац,ви бирате раду *ебо вас он,бирамо и ми свог,*ебем ли га,нема бољег...

Name

Никад више у рат

20.05.2024 15:48

Борци су папци и подјељени за шаку привилегија све су издали и продали и ратне другове и себе све да им профитери владају а они се задовољили мрвицама фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

20.05.2024 21:45

Има да идеш 🐻ко и 90-сети тебе ће ко шта да пита😡 Ј.