Savić: Borce više boli nepravda u društvu materijalnog položaja

U Priboju kod Lopara danas je obilježana 32. godišnjica od osnivanja Druge majevičke lake pješadijske brigade.

Republika Srpska 19.05.2024 | 19:15
Savić: Borce više boli nepravda u društvu materijalnog položaja

Ispred spomenika poginulim borcima proteklog Odbrambeno- otadžbinskog rata u Priboju je služen parastos, zapaljene svijeće i položeni vijenci i cvijeće.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Lopare Risto Radić je rekao da je Druga majevička brigada bila na takozvanim vratima Majevice kod prevoja Banj brdo u blizini releja Stolice, te da je podnijela procentualno, možda, najveće gubitke u Vojsci Republike Srpske jer je 404 poginula i preko 900 teže i lakše ranjenih boraca.

„U ovoj brigadi su ginuli i vojnici i starješine, poginuo je jedan komandant bataljona i nekoliko komandira četa“, naglasio je Radić.

Penzionisani pukovnik Jovica Marković, ratni komandant bataljona i načelnik štaba navedene brigade je kazao da je jedinica bila angažovana, pored majevičkog ratišta, i na bihaćkom, glamočkom, sarajevskom i drugim ratištima širom  Republike Srpske.

„Izdvojio bi dvije, za brigadu, najteže bitke kojima se odlučivao opstanak našeg naroda na ovom prostoru, a to su bitka za Priboj koja je bila u septembru 1992. godine i bitka za Banj brdo koja se desila 21. aprila 1993. godine“, naveo je Marković.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić je istakao veliki doprinos koji je jedinica dala Odbrmbeno-otadžbinskom ratu o čemu svjedoči broj poginulih i ranjenih boraca.

„Brigada je na ovom dijelu opštine Lopare, Priboja i okolnih sela, odbranila srpski narod i dala nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske“, rekao je Savić.

On je naveo da je danas u razgovoru sa učesnicima Odbrambeno-otadžbisnkog rata došao do zaključka da borce više boli nepravda u društvu i teško raslojavanje i da ne žele da Republika Srpska postane vlasništvo  desetak porodica i tajkunska prćija, nego da bude pravedno društvo sa snažnim institucijama.

„Kad je društvo pravedno i normalno funkcioniše onda će biti zadovoljni svojim položajem i pripadnici svih kategorija“, zaključio je Savić.

Druga majevička laka pješdijska brigada je odlikovana Medaljom Petra Mrkonjića i Zlatnom značkom Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske.

(BN) Foto: BN

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

leo

20.05.2024 08:08

A zašto gospodin Savić ne kaža šta su to borci imali u vrijeme SDSa, pa ništa nisu imali ,sad bar ima taj borački dodatak pa koliko je toliki je ali barem ima.

ODGOVORITE
Name

re leo

21.05.2024 11:26

Mjesto načelnika opština mora biti volontersko i smjenjivanje svake godine. Nikakve plate nema niti mu dati da priđe parama na kilometar da ima ikakve mogućnosti da manipuluiše budžetkim novcem. A ne kao sada što načalnik može javne nabavke do 6000.00 KM da dogovara direktonom pogodbom dikretno dogovarajući sa bilo kim. I on to maksimalno koristi, daje na sve strane i šakom i kapom u dilu je sa svima.

Name

re re

21.05.2024 14:51

Pa lijepo reci koje tu napravdu napravio, koliko je boraca ostao bez posla kada si im pogasio sve fabrike a niti jednu fabriku za 20g terora nad opštinom nisi izgradio, pistavlja se pitanaj na šta je otišlo 20 budžeta po 7 miliona ako ni jedna fabrika nije izgrađena, niko živ ne zna gde nestaše pare. KOliko je boraca ostalo u krajnjem siromaštvu, po 25 godina na birou bez posla, koliko ih jje ostalo bez porodica i umrlo do siromaštva, gladi, bolesti prijevremnom smrću, samo zato što su pali u teški bijedu što si im oduzeo fabrike.

Name

lkhlkj

22.05.2024 16:05

nacelnik savic je najbolji naceknik

Name

borac

20.05.2024 08:13

Borci su se borili da odbrane majevicu a rado i njegov otac su se krili od tih boraca nisu se smjeli pojaviti 90ih, sve dok vojni rok nije ukinut, onda nam takvog dovedoše u opštinu

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

20.05.2024 14:53

Za Borac,vi birate radu *ebo vas on,biramo i mi svog,*ebem li ga,nema boljeg...

Name

Nikad više u rat

20.05.2024 15:48

Borci su papci i podjeljeni za šaku privilegija sve su izdali i prodali i ratne drugove i sebe sve da im profiteri vladaju a oni se zadovoljili mrvicama fuj!

ODGOVORITE
Name

Koroslav

20.05.2024 21:45

Ima da ideš 🐻ko i 90-seti tebe će ko šta da pita😡 J.