На смотри фоклора у Теслићу 650 учесника из региона

- Међународна смотра фолклора у теслићком насељу Чечава окупила је око 650 учесника из 18 културно-умјетничких друштава из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Република Српска 19.05.2024 | 19:01
На смотри фоклора у Теслићу 650  учесника из региона

Организатор ове културне манифестације је Културно-умјетничко друштво /КУД/ "Душан Станковић" из Чечаве, чији је представник Наташа Мастиловић рекла је да је ово спектакл, да су се у дефилеу могле видјети ношње из свих крајева.

Она је навела да се КУД "Душан Станковић" представља са шест кореографија, а доминирају кола чечавског краја.

"Извођачки ансамбл премијерно представља нову изворну кореографију `Заљубих се мајко` којим смо обухватили изворна кола Чечаве, Озрена и Посавине", изјавила је Мастиловићева.

Она је појаснила да кореографија укључује приказ како се преде вуна и плету чарапе, обичај који је већ и заборављен.

Здравко Кнежевић, члан КУД-а "Пива" из Плужина у Црној Гори, каже да други пут учествују на смотри у Чечави из које носе лијепе успомене.

"Припремили смо игре из `Пивског сијела`, које су се традиционално изводиле у нашим селима, а данас нажалост све рјеђе", навео је Кнежевић.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић каже да је Чечава данас регионални центар фолклора, што је већ постало традиција и добар знак о гостољубивости ове општине.

Он је поздравио ентузијазам и истрајност КУД-а "Душан Станковић" али и свих осталих друштава која дјелују у овој општини.

(Срна) Фото: Срна
 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Маја

19.05.2024 22:17

Цеститке за његовање народне умјетности . Народно стваралаштво ,иако преношено усмено,хвала Богу,сачувало се љубављу и истрајношћу народа. Сачувало се и издржало негирања, презир, и сија најљепшим сјајем. Живјели .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ли је

20.05.2024 01:26

И бисерка играла?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није

20.05.2024 16:42

Она игра само за Доду и никог више.