Na smotri foklora u Tesliću 650 učesnika iz regiona

- Međunarodna smotra folklora u teslićkom naselju Čečava okupila je oko 650 učesnika iz 18 kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Republika Srpska 19.05.2024 | 19:01
Na smotri foklora u Tesliću 650  učesnika iz regiona

Organizator ove kulturne manifestacije je Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Dušan Stanković" iz Čečave, čiji je predstavnik Nataša Mastilović rekla je da je ovo spektakl, da su se u defileu mogle vidjeti nošnje iz svih krajeva.

Ona je navela da se KUD "Dušan Stanković" predstavlja sa šest koreografija, a dominiraju kola čečavskog kraja.

"Izvođački ansambl premijerno predstavlja novu izvornu koreografiju `Zaljubih se majko` kojim smo obuhvatili izvorna kola Čečave, Ozrena i Posavine", izjavila je Mastilovićeva.

Ona je pojasnila da koreografija uključuje prikaz kako se prede vuna i pletu čarape, običaj koji je već i zaboravljen.

Zdravko Knežević, član KUD-a "Piva" iz Plužina u Crnoj Gori, kaže da drugi put učestvuju na smotri u Čečavi iz koje nose lijepe uspomene.

"Pripremili smo igre iz `Pivskog sijela`, koje su se tradicionalno izvodile u našim selima, a danas nažalost sve rjeđe", naveo je Knežević.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević kaže da je Čečava danas regionalni centar folklora, što je već postalo tradicija i dobar znak o gostoljubivosti ove opštine.

On je pozdravio entuzijazam i istrajnost KUD-a "Dušan Stanković" ali i svih ostalih društava koja djeluju u ovoj opštini.

(Srna) Foto: Srna
 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Maja

19.05.2024 22:17

Cestitke za njegovanje narodne umjetnosti . Narodno stvaralaštvo ,iako prenošeno usmeno,hvala Bogu,sačuvalo se ljubavlju i istrajnošću naroda. Sačuvalo se i izdržalo negiranja, prezir, i sija najljepšim sjajem. Živjeli .

ODGOVORITE
Name

Da li je

20.05.2024 01:26

I biserka igrala?

ODGOVORITE
Name

Nije

20.05.2024 16:42

Ona igra samo za Dodu i nikog više.