Милош Земан: Меркел је лажни хуманиста

Председник Чешке Милош Земан оптужио је Европску унију да срамно решава избегличку кризу, а немачку канцеларку Ангелу Меркел за лажну хуманост.

Свијет 25.10.2015 | 19:53
Милош Земан: Меркел је лажни хуманиста

"Наравно да би онај ко гледа децу која плачу био нечовек, када с њима не би саосећао. С друге стране, морате да запитате зашто и из земаља у којима се не ратује ти људи вуку са собом децу, вуку их у гумене чамце када добро знају да им прети да се удаве. Рекао бих да су та деца живи штит тих младих мушкараца с ај-фоним", рекао је чешки председник.

Земан је казао да млади мушкарци који беже од рата у Европу не заслужују његово саосећање и да би требало да остану у својим земљама и боре се за домовину.

Европску унију Земан је оптужио да притиском да се избеглице солидарно прерасподеле крши суверенитет Чешке јер и према европским споразумима свака држава има право да сама одлучи колико ће и које избеглице примити и дати им азил и додао да је срамота што Европа није у стању да штити своје границе.

"То је срамота, то је неспособност ЕУ и као еврофедералиста протестујем због тога што ЕУ није у стању да обавља своје основне функције", рекао је Земан.

Као и бивши председник Чешке Вацлав Клаус који је покренуо кампању за референдум о прихватању избеглица, Милош Земан сложио се да би Чеси требало да добију право да одлучују сами да ли ће прихватати избеглице по договореним европским квотама.

"Изјава (немачке канцеларке Ангеле Меркел) да Немачка жели добродошлицу избеглицама је на неки начин лажна хуманост, зато што морамо да се запитамо које избеглице дочекујете доброшлицом. Када то кажете уопштено и поздравите долазак свих избеглица из Сирије десиће се само то да ће свако бити Сиријац. Па чак и људи који не знају арапски тврде да су Сиријци. Откривене су хиљаде лажних сиријских пасоша", казао је чешки председник.

Земан је допустио да би управо избеглице из Сирије могле да буду допринос за немачку привреду, међутим, поновио је да би било боље да остану у Сирији, боре се за њу а затим је обнове и претворе је у Швајцарску Блиског истока.

Недавне критике високог комесара УН за људска права Зајда Рада Хусеина да Чешка систематски крши права избеглица када их задржава у логорима затворског типа у условима горим него што имају Чеси осуђеници, чак и до 90 дана и још им тај боравак наплаћује, као и његов коментар да чешки председник Милош Земан узнемирује ксенофобним и исламофобним изјавама, Земан је означио за кампању против Чешке коју воде људи можда искрено убеђени да Европа треба раширених руку да дочека избеглице.

"Најбољи одговор јесте да позовемо господина комесара из његовог топлог брлога да дође у Чешку и сам се увери. Зато што није баш најбоља стратегија да критикујем нешто што не знам", казао је Земан.

Извор: Б92

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мд

25.10.2015 14:40

У праву Земан сто посто

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мд

25.10.2015 15:12

Јој да теби дају какву моц неби то ниједно дјете остало зиво.

Name

Кеба

25.10.2015 14:56

Тако је Милосе јунацино и слава ти.!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

25.10.2015 15:26

Чим се рат у Сиији заустави, све избјеглице иду назад у Сирију. Ако су побјегли од рата не могу побјећи од изградње отажбине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кумасхин

25.10.2015 15:28

Милосе додји у РС да видис и лазне хуманисте,нико незна колико је новца и робе послато за угрозене од поплава. Да видис како Срби продају Арапима земљу,јер власт их осиромаси да немају куд,тако да сваки дан лицимо на Косово и Црну Гору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

25.10.2015 16:41

Ја неки дан написах да су то вецином избјеглице које не зеле бранити своју земљу, тако је И Додик био избјеглица. Дезертери И терористи су то вецином те као такви не заслузују пазњу И представљају опасност .Тацније сада је готово, исламизација је узела маха ! Браво за г. Земана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бумбар

25.10.2015 16:46

Биједни Цески алкохолицару да вас и друге биједнике из истоцно европских земаља нису примили у ЕУ били би вјецито зељни хљеба.Стета сто нема Руске цизме

ОДГОВОРИТЕ
Name

не контам

25.10.2015 19:55

људи исламске вјере бјеже од исламиста и крив им неки хришћанин

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајде

26.10.2015 11:15

Све треба под хитно вратити у Сирију илу Турску(она им је много блискија него Европа) чум баћушке подеру терористе. То је гамад која хоће да живу на тудјој грбачи, али је и медју њима много опасних ликова.