Приправност због избјеглица максимална

Служба за послове са странцима која делује при Министарству безбедности Босне и Херцеговине на највишем је сепену приправности због појачаног прилива избеглица у ту земљу, али и због информација о могућим нападима на посебни центар у који се до депортације смештају страни држављани који су у БиХ ушли илегално, пише сарајевско "Ослобођење".

Босна и Херцеговина 17.08.2015 | 12:25
Приправност због избјеглица максимална

Челник Службе за послове са странцима Изет Низам наглашава да су максимално посвећени спречавању свих видова нелегалних миграција, уз објасњење да је највиши степен приправности проглашен на основу одлуке Савета министара БиХ и процене Министарства безбедности.

Статистика Службе указује на то да БиХ још није на мети избегличког таласа који је преплавио земље попут Грчке и Србије, али да је ипак реч о хиљадама особа које су протеклих година илегално ушле у БиХ.

Од 2010. године у БиХ је највише "илегалаца" стигло из Турске, више од 9.000, следе Египћани којих је било око 300... из Сирије је стигао 241 илегални мигрант, из Ирана 176, а из Албаније њих 128.

Коментиришући писање локалних медија како у БиХ стиже све више држављана земаља попут Кувајта, Катара и Саудијске Арабије, који масовно купују земљиште и граде стамбене и пословне објекте посебно у околини Сарајева, Низам је потврдио да је то тачно, да неки од њих долазе као улагачи, али да има и оних који злоупотребљавају гостопримство у БиХ.

Како казе, задржавају се у њој мимо прописа, или је пак користе као транзитну тачку за одлазак у друге земље, у чему као посредници учествују и неки држављани БиХ.

Страни држављани за које се утврди да крше прописе БиХ смештају се у посебни имиграциони центар код Сарајева, преноси Хина уз упозорење Низама да је стање у њему, такође, озбиљно.

У имиграционом центру ниво безбедности подигнут је на највиши степен, јер у њему имамо популацију која долази из кризних земаља. Наше су претпоставке да би и имиграциони центар могао бити мета напада, навео је Низам, без прецизирања о каквој се тачно претњи ради.

Извор: ТАЊУГ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мики

17.08.2015 11:16

Алал вам Вера на констатацији да ће Кувајцани и Катарци тражити азил.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еро

17.08.2015 11:37

Шта је са Шиптарима (Албанцима) који отварају пекарске радње и довлаче радну снгу (Шиптаре) што живе и раде у пекарама непријављено.

ОДГОВОРИТЕ