Која је ваша идеална тежина?

Да ли сте превише мршави или гојазни. Колико килограма би требало да имате на вашу висину? У овом тексту добићете одговор.

Здравље 08.08.2015 | 19:30
Која је ваша идеална тежина?

ИТМ – индекс телесне масе (често се наводи и енглеска скраћеница БМИ – Бодy Масс Индеx) општеприхваћено је мерило за идеалну телесну тежину – користи га и Светска здравствена организација у својим статистикама.

Индекс телесне масе сматра се најпрактичнијим начином процене ухрањености – једноставно се израчунава према формули ИТМ=кг/м² тако да тежину (у килограмима) поделите с квадратом висине (у метрима).

На пример, ако је особа тешка 84 килограма, а висока 176 цм, њена је висина на квадрат 1,76 x 1,76 односно 3,0976. Кад се с тиме подели телесна тежина (84 : 3,0976) добија се индекс телесне масе 27.

Према класификацији Светске здравствене организације за европско становништво, ИТМ од 18,5 до 25 означава нормалну телесну тежину. Вредности ИТМ-а мање од 18,5 сматрају се неухрањеношћу, док ИТМ од 25 до 30 означава прекомерну телесну тежину, а већи од 30 гојазност. Дакле, у наведеном примеру рачунице (ИТМ 27) особа има прекомерну телесну тежину.

ИТМ није прецизно него приближно мерило

Иако је ИТМ добар показатељ ухрањености, није сасвим прецизан па га треба схватити као оквирно мерило. Наиме, ИТМ не може одредити телесни удео масног ткива у односу на мишићну и коштану масу, а управо је то основни критеријум за процену дебљине или мршавости.

На пример, ИТМ може бити већи код људи крупне грађе, атлетичара и боди билдера, али то не значи да су они дебели него имају повећану мишићну масу. С друге стране, старије особе којима се с годинама смањила мишићна и коштана маса, могу бити гојазне и с мањим ИТМ резултатом.

Прецизна анализа код лекара

У одређивању гојазности често се користи и обим струка. Ако је већи од 80 цм код жена или 94 цм код мушкараца, то се сматра знаком абдоминалне гојазности.

Желите ли прецизну анализу ваше телесне грађе и идеалне тежине, свакако се ваља саветовати с лекаром који ће по потреби препоручити најприкладнији начин скидања килограма.

Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ОЛИО

11.08.2015 16:02

Ја сам идеално тежак, али фали ми висине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Прамес

20.08.2015 20:11

Мало имате сеxс