Најава: Страшни Атлетико стиже на Ноу Камп

У првом дербију Шпаније у новој години Барселона дочекује Атлетико Мадрид, актуелног шампиона којег није успела да савлада на шест последњих мечева и којем аргентински чаробњак није затресао мрежу на седам везаних утакмица.

Фудбал 11.01.2015 | 18:40
Најава: Страшни Атлетико стиже на Ноу Камп

Судбина се баш поиграла са шпанским шампионом на старту 2015. године. У року од само недељу дана Атлетико Мадрид очекује двомеч против градског ривала Реала, у оквиру осмине финала Купа Шпаније, а између два спектакуларна меча у престоници, приде и првенствено гостовање недеље на Ноу Кампу. Па ко преживи...

Барселона и Атлетико су пре нешто мање од осам месеци, у директном дуелу на највећем стадиону Старог континента, одлучивали о титули, док ће сада војевати битку за „коту два“ и улогу главног изазивача лидеру Реалу. А није искључено да се Каталонци и Јорганџије још два пута састану у наредних 20 дана, у четвртфиналу националног купа, под условом да црвено-бели елиминишу комшије (имају 2:0 са Висенте Калдерона, реванш је у четвртак), док је Барселона практично завршила посао са Елчеом (добила први меч 5:0).

Иако је традиција у претходних 154 првенствених дуела на страни Каталонаца (67-37-50), који су посебно били успешнији на свом терену (46-18-13), те иако је Лионел Меси на 18 мечева са Атлетиком постигао чак 20 голова уз два хет-трика, навијачи Барсе су неспокојни јер на последњих шест утакмица њихови љубимци нису успели да савладају Мадриђане! Атлетико је забележио победу и пет ремија, избацио дрим-тим са Ноу Кампа из Лиге шампиона и отео му титулу пред носом!

Шест пута је бивши тренер Каталонаца Херардо Тата Мартино излазио на мегдан земљаку Дијегу Симеонеу и ниједном није успео да га надмудри! Деликатан задатак сада ће имати Луис Енрике, који је већ полако почео да губи подршку у клубу, а ни њему „не леже“ дуели с Чолом који га је лане два пута савладао док се овај налазио на кормилу Селте – 2:1 и 2:0.
“Немамо право да кукамо, играћемо сваку од ове три утакмице „на крв и нож“, поручује Симеоне.

Атлетико је доказао ове сезоне да је мајстор за велике утакмице. Прво је Реалу отео пехар Суперкупа Шпаније, а затим га је савладао и у првенству на Бернабеу, а пре три дана и у првом мечу осмине финала Купа Шпаније. И зато црвено-бели имају пуно права на оптимизам пред гостовање у срцу Каталоније. Француз Гризман се распуцао (прошле године на два меча са Барселоном у Сан Себастијану постигао два гола), Манџукић је као темпирана бомба, а шансу ће сачекати и прво зимско појачање – Фернандо Торес, који је Каталонцима у првом мандате дао седам голова.

На другој страни, на Ноу Кампу је и даље прилично турбулентно. ФИФА је потврдила казну и забранила Барселони да доводи играче све до наредног зимског прелазног рока, спортски директор Андони Зубизарета је практично „прецртан“, све чешће се спомиње могућност ванредних избора већ наредног лета, а пораз минулог викенда у Сан Себастијану озбиљно је удрмао и позиције тренера Луис Енрикеа.

Иако Каталонци имају један од, на папиру, најубојитих нападачких трилинга Меси – Суарез – Нејмар, чак четири пута ове јесени завршили су меч без постигнутог гола – против Малаге, Селте, Хетафеа и Сосиједада, а нису се прославили ни у свим иоле озбиљнијим утакмицама као што су били мечеви против Реала и ПСЖ-а.

На шест последњих дуела Атлетика и Барселоне Симеоне је наметнуо свој тврди, ратнички стил игре, па не чуди што су увек падала 0-2 гола! И што на њима увек добро чувани и потпуно „искључени“ Лео Меси није успео ниједном да се упише у стрелце! Нити су Ћави, Бускетс, Инијеста и други „ванземаљци“ имали прилику да се размашу на средини терена.

Деликатан задатак да суди први велики дерби у 2015. години поверен је искусном Ундијану Маљенку, арбитру који је водио оба прошлогодишња првенствена „класика“, што најбоље говори о поверењу које у њега имају челници лиге и шпанске фудбалске федерације.

Барселона и Атлетико већ имају заказан још један окршај у првој половини године, 17. маја на Калдерону у претпоследњем колу Примере, а осим у Купу краља могли би да се састану већ у априлу, у четвртфиналу Лиге шампиона. Теоретски, дакле, можда ћемо бити сведоци чак шест дуела два шпанска великана у размаку од само три месеца!

ПОСЛЕДЊИХ 10 МЕЂУСОБНИХ ДУЕЛА

17. 5. 2014. (П) Барселона – А. Мадрид 1:1

9. 4. 2014. (ЛШ) А. Мадрид – Барселона 1:0

1. 4. 2014. (ЛШ) Барселона – А. Мадрид 1:1

11. 1. 2014. (П) А. Мадрид – Барселона 0:0

28. 8. 2013. (СК) Барселона – А. Мадрид 0:0

21. 8. 2013. (СК) А. Мадрид – Барселона 1:1

12. 5. 2013. (П) А. Мадрид – Барселона 1:2

16. 12. 2012. (П) Барселона – А. Мадрид 4:1

26. 2. 2012. (П) А. Мадрид – Барселона 1:2

24. 9. 2011. (П) Барселона – А. Мадрид 5:0

НАПОМЕНА: П – првенство, СК – Суперкуп Шпаније, ЛШ – Лига шампиона

Коментари / 0

Оставите коментар