Najava: Strašni Atletiko stiže na Nou Kamp

U prvom derbiju Španije u novoj godini Barselona dočekuje Atletiko Madrid, aktuelnog šampiona kojeg nije uspela da savlada na šest poslednjih mečeva i kojem argentinski čarobnjak nije zatresao mrežu na sedam vezanih utakmica.

Fudbal 11.01.2015 | 18:40
Najava: Strašni Atletiko stiže na Nou Kamp

Sudbina se baš poigrala sa španskim šampionom na startu 2015. godine. U roku od samo nedelju dana Atletiko Madrid očekuje dvomeč protiv gradskog rivala Reala, u okviru osmine finala Kupa Španije, a između dva spektakularna meča u prestonici, pride i prvenstveno gostovanje nedelje na Nou Kampu. Pa ko preživi...

Barselona i Atletiko su pre nešto manje od osam meseci, u direktnom duelu na najvećem stadionu Starog kontinenta, odlučivali o tituli, dok će sada vojevati bitku za „kotu dva“ i ulogu glavnog izazivača lideru Realu. A nije isključeno da se Katalonci i Jorgandžije još dva puta sastanu u narednih 20 dana, u četvrtfinalu nacionalnog kupa, pod uslovom da crveno-beli eliminišu komšije (imaju 2:0 sa Visente Kalderona, revanš je u četvrtak), dok je Barselona praktično završila posao sa Elčeom (dobila prvi meč 5:0).

Iako je tradicija u prethodnih 154 prvenstvenih duela na strani Katalonaca (67-37-50), koji su posebno bili uspešniji na svom terenu (46-18-13), te iako je Lionel Mesi na 18 mečeva sa Atletikom postigao čak 20 golova uz dva het-trika, navijači Barse su nespokojni jer na poslednjih šest utakmica njihovi ljubimci nisu uspeli da savladaju Madriđane! Atletiko je zabeležio pobedu i pet remija, izbacio drim-tim sa Nou Kampa iz Lige šampiona i oteo mu titulu pred nosom!

Šest puta je bivši trener Katalonaca Herardo Tata Martino izlazio na megdan zemljaku Dijegu Simeoneu i nijednom nije uspeo da ga nadmudri! Delikatan zadatak sada će imati Luis Enrike, koji je već polako počeo da gubi podršku u klubu, a ni njemu „ne leže“ dueli s Čolom koji ga je lane dva puta savladao dok se ovaj nalazio na kormilu Selte – 2:1 i 2:0.
“Nemamo pravo da kukamo, igraćemo svaku od ove tri utakmice „na krv i nož“, poručuje Simeone.

Atletiko je dokazao ove sezone da je majstor za velike utakmice. Prvo je Realu oteo pehar Superkupa Španije, a zatim ga je savladao i u prvenstvu na Bernabeu, a pre tri dana i u prvom meču osmine finala Kupa Španije. I zato crveno-beli imaju puno prava na optimizam pred gostovanje u srcu Katalonije. Francuz Grizman se raspucao (prošle godine na dva meča sa Barselonom u San Sebastijanu postigao dva gola), Mandžukić je kao tempirana bomba, a šansu će sačekati i prvo zimsko pojačanje – Fernando Tores, koji je Kataloncima u prvom mandate dao sedam golova.

Na drugoj strani, na Nou Kampu je i dalje prilično turbulentno. FIFA je potvrdila kaznu i zabranila Barseloni da dovodi igrače sve do narednog zimskog prelaznog roka, sportski direktor Andoni Zubizareta je praktično „precrtan“, sve češće se spominje mogućnost vanrednih izbora već narednog leta, a poraz minulog vikenda u San Sebastijanu ozbiljno je udrmao i pozicije trenera Luis Enrikea.

Iako Katalonci imaju jedan od, na papiru, najubojitih napadačkih trilinga Mesi – Suarez – Nejmar, čak četiri puta ove jeseni završili su meč bez postignutog gola – protiv Malage, Selte, Hetafea i Sosijedada, a nisu se proslavili ni u svim iole ozbiljnijim utakmicama kao što su bili mečevi protiv Reala i PSŽ-a.

Na šest poslednjih duela Atletika i Barselone Simeone je nametnuo svoj tvrdi, ratnički stil igre, pa ne čudi što su uvek padala 0-2 gola! I što na njima uvek dobro čuvani i potpuno „isključeni“ Leo Mesi nije uspeo nijednom da se upiše u strelce! Niti su Ćavi, Buskets, Inijesta i drugi „vanzemaljci“ imali priliku da se razmašu na sredini terena.

Delikatan zadatak da sudi prvi veliki derbi u 2015. godini poveren je iskusnom Undijanu Maljenku, arbitru koji je vodio oba prošlogodišnja prvenstvena „klasika“, što najbolje govori o poverenju koje u njega imaju čelnici lige i španske fudbalske federacije.

Barselona i Atletiko već imaju zakazan još jedan okršaj u prvoj polovini godine, 17. maja na Kalderonu u pretposlednjem kolu Primere, a osim u Kupu kralja mogli bi da se sastanu već u aprilu, u četvrtfinalu Lige šampiona. Teoretski, dakle, možda ćemo biti svedoci čak šest duela dva španska velikana u razmaku od samo tri meseca!

POSLEDNJIH 10 MEĐUSOBNIH DUELA

17. 5. 2014. (P) Barselona – A. Madrid 1:1

9. 4. 2014. (LŠ) A. Madrid – Barselona 1:0

1. 4. 2014. (LŠ) Barselona – A. Madrid 1:1

11. 1. 2014. (P) A. Madrid – Barselona 0:0

28. 8. 2013. (SK) Barselona – A. Madrid 0:0

21. 8. 2013. (SK) A. Madrid – Barselona 1:1

12. 5. 2013. (P) A. Madrid – Barselona 1:2

16. 12. 2012. (P) Barselona – A. Madrid 4:1

26. 2. 2012. (P) A. Madrid – Barselona 1:2

24. 9. 2011. (P) Barselona – A. Madrid 5:0

NAPOMENA: P – prvenstvo, SK – Superkup Španije, LŠ – Liga šampiona

Komentari / 0

Ostavite komentar