Меркел:Без испоруке оружја Украјини

Ангела Меркел дистанцирала се од могућности да Немачка испоручи наоружање Украјини и рекла да Берлин то неће чинити, преноси немачки магазин ''Шпигел''.

Свијет 31.08.2014 | 16:21
Меркел:Без испоруке оружја Украјини

"Шпигел" преноси сазнања са самита лидера Европске уније (ЕУ), одржаног прошле ноћи у Бриселу.

На самиту је постигнута сагласност о уведјењу нових санкција Русији, које ће ступити на снагу најкасније за седам дана, уколико Москва не предузме кораке ка смиривању украјинске кризе.

Немачки канцелар је, према наводима ''Шпигла'', истакла да Немачка неће лиферовати оружје, пошто би то, како је рекла, могло побудити утисак о могућности решења украјинског конфликта војним путем.

''У то (војни пут) ја не верујем'', рекла је Меркелова, а и немачки министар одбране Урсула фон дер Лајен је упозорила на опасност војне интервенције запада.

''Тест за запад се састоји у томе да се дипломатским средствима и привредним притисцима Русија покрене на промену курса'', рекла је фон дер Лајен за ''Билд ам Зонтаг'' данас и упозорила да се оружјем то не може постићи.

Немачки медији подсећају да је литванска председница Далиа Грибаускаите захтевала у Бриселу да се
Украјини подржи наоружањем у борби против ''проруских сепаратиста'', што, очито није наишло на подршку Меркелове. Меркел је рекла, преноси ''Шпигел'' да ту постоје разлике унутар ЕУ и да она лично то сматра неодговарајућим.

''Ја лично сматрам да за Немачку испорука наоружања не би била одговарајућа'', рекла је Меркелова и истакла да она тај свој став неће променити за НАТО састанак следеће седмцие.

''Ја не могу говорити у име других. То је дискусија, на која ће се, можда, у другим земаљама дати другацицји одговор'', рекла је Меркелова, преносе немачки медији данас.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цивил

31.08.2014 17:28

Зар је Њемачкој дозвољено да производи и има оружје?

ОДГОВОРИТЕ