Merkel:Bez isporuke oružja Ukrajini

Angela Merkel distancirala se od mogućnosti da Nemačka isporuči naoružanje Ukrajini i rekla da Berlin to neće činiti, prenosi nemački magazin ''Špigel''.

Svijet 31.08.2014 | 16:21
Merkel:Bez isporuke oružja Ukrajini

"Špigel" prenosi saznanja sa samita lidera Evropske unije (EU), održanog prošle noći u Briselu.

Na samitu je postignuta saglasnost o uvedjenju novih sankcija Rusiji, koje će stupiti na snagu najkasnije za sedam dana, ukoliko Moskva ne preduzme korake ka smirivanju ukrajinske krize.

Nemački kancelar je, prema navodima ''Špigla'', istakla da Nemačka neće liferovati oružje, pošto bi to, kako je rekla, moglo pobuditi utisak o mogućnosti rešenja ukrajinskog konflikta vojnim putem.

''U to (vojni put) ja ne verujem'', rekla je Merkelova, a i nemački ministar odbrane Ursula fon der Lajen je upozorila na opasnost vojne intervencije zapada.

''Test za zapad se sastoji u tome da se diplomatskim sredstvima i privrednim pritiscima Rusija pokrene na promenu kursa'', rekla je fon der Lajen za ''Bild am Zontag'' danas i upozorila da se oružjem to ne može postići.

Nemački mediji podsećaju da je litvanska predsednica Dalia Gribauskaite zahtevala u Briselu da se
Ukrajini podrži naoružanjem u borbi protiv ''proruskih separatista'', što, očito nije naišlo na podršku Merkelove. Merkel je rekla, prenosi ''Špigel'' da tu postoje razlike unutar EU i da ona lično to smatra neodgovarajućim.

''Ja lično smatram da za Nemačku isporuka naoružanja ne bi bila odgovarajuća'', rekla je Merkelova i istakla da ona taj svoj stav neće promeniti za NATO sastanak sledeće sedmcie.

''Ja ne mogu govoriti u ime drugih. To je diskusija, na koja će se, možda, u drugim zemaljama dati drugacicji odgovor'', rekla je Merkelova, prenose nemački mediji danas.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Civil

31.08.2014 17:28

Zar je Njemačkoj dozvoljeno da proizvodi i ima oružje?

ODGOVORITE