Климатске промјене би могле да униште Хаваје?

Хаваји су најпознатији по свом савршеном времену, међутим управо време би могло драстично да се промени и донесе са собом низ последица због којих би ово рајско острво престало да носи тај епитет и постало непрепознатљиво.

Свијет 31.08.2014 | 13:19
Климатске промјене би могле да униште Хаваје?

Програм "Сеа Грант" Универзитета Хаваји тврди да би у наредним годинама клима на острву би могла да постане другачија - топлија, сувља, са више олуја и последично више болести.

Према подацима студије "Климатске промене на Хавајима - Резиме климатских промена и њиховог утицаја на екосистем и заједнице Хаваја", коју је финансирала Туристичка агенција Хаваја, океани, падавине, екосистем и имунитет људи који живе на овом пацифичком острву су под великим ризиком. Управо због свих промена, узрокованих променом климе, туризам би могао да нестане.

Ова студија указује да Хаваје чекају високе просечне температуре које ће утицати на животиње и биљке тако што ће донети болести попут денга грознице или колере као и више концентрације инвазивних врста.

Такође смањење ветрова који би пореметили падавине на острву и направио периоде суше, великих падавина и поплава.

Топлији океан са већом киселошћу што би започелу масовно корално избељивање.

Једна од најочигледнијих промена на Хавајима била би повећан ниво мора који до сада расте од 1.3. до 3.8 цм по деценији последњих 100 година.

Студија предвиђа раст нивоа мора од 30 до 100 цм до 2100. годинеа то значи да би већи део Вајкикија и његових најлепших плажа био потопљен.

Истраживачи кажу да не знају тачно када и где би такве промене могле да почну да се дешавају а неке промене климе су већ почеле да се дешавају као рецимо ерозија плаже на северној обали Оаху, док ће се друге појавити у наредним деценија.

Извештај је пак недвосмислен када се прича о томе да су климатске промене неизбежне као и да се климатске промене дешавају под утицајем ефекта стаклене баште, пише ХуффПост.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

01.09.2014 04:25

Па гдје ће Обама на одмор ако се то деси?

ОДГОВОРИТЕ