Klimatske promjene bi mogle da unište Havaje?

Havaji su najpoznatiji po svom savršenom vremenu, međutim upravo vreme bi moglo drastično da se promeni i donese sa sobom niz posledica zbog kojih bi ovo rajsko ostrvo prestalo da nosi taj epitet i postalo neprepoznatljivo.

Svijet 31.08.2014 | 13:19
Klimatske promjene bi mogle da unište Havaje?

Program "Sea Grant" Univerziteta Havaji tvrdi da bi u narednim godinama klima na ostrvu bi mogla da postane drugačija - toplija, suvlja, sa više oluja i posledično više bolesti.

Prema podacima studije "Klimatske promene na Havajima - Rezime klimatskih promena i njihovog uticaja na ekosistem i zajednice Havaja", koju je finansirala Turistička agencija Havaja, okeani, padavine, ekosistem i imunitet ljudi koji žive na ovom pacifičkom ostrvu su pod velikim rizikom. Upravo zbog svih promena, uzrokovanih promenom klime, turizam bi mogao da nestane.

Ova studija ukazuje da Havaje čekaju visoke prosečne temperature koje će uticati na životinje i biljke tako što će doneti bolesti poput denga groznice ili kolere kao i više koncentracije invazivnih vrsta.

Takođe smanjenje vetrova koji bi poremetili padavine na ostrvu i napravio periode suše, velikih padavina i poplava.

Topliji okean sa većom kiselošću što bi započelu masovno koralno izbeljivanje.

Jedna od najočiglednijih promena na Havajima bila bi povećan nivo mora koji do sada raste od 1.3. do 3.8 cm po deceniji poslednjih 100 godina.

Studija predviđa rast nivoa mora od 30 do 100 cm do 2100. godinea to znači da bi veći deo Vajkikija i njegovih najlepših plaža bio potopljen.

Istraživači kažu da ne znaju tačno kada i gde bi takve promene mogle da počnu da se dešavaju a neke promene klime su već počele da se dešavaju kao recimo erozija plaže na severnoj obali Oahu, dok će se druge pojaviti u narednim decenija.

Izveštaj je pak nedvosmislen kada se priča o tome da su klimatske promene neizbežne kao i da se klimatske promene dešavaju pod uticajem efekta staklene bašte, piše HuffPost.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

01.09.2014 06:25

Pa gdje će Obama na odmor ako se to desi?

ODGOVORITE