Дан манастира на Равној Романији

Традиционалном манифестацијом "Теби, горо Романијо" Српска православна црква - Парохија Равна Романија и општина Соколац данас су обиљежиле  Дан Светог великомученика Георгија, на Равној Романији.

Република Српска 11.08.2014 | 16:58
Дан манастира на Равној Романији

На данашњи дан прије 24 године на том простору основана је Српска демократска странка.

Служењу Свете литургије у храму "Соколица" на Равној Романији, поводом Дана овог манастира, присуствовали су бројни грађани са простора Сарајевско-романијске регије.

Свештенство манастира изразило је задовољство што се 11. августа, сваке године, бројни вјерници и из иностранства окупљају како би прославили велики дан за овај манастир и општину Соколац.

Након Свете литургије, литија је три пута обишла око храма, и зауставила се пред позорницу гдје је одржана традиционална манифестација "Теби, горо Романијо".

Општина Соколац и ове године покровитељ је манифестације посвећене Дану манастира на Равној Романији.

"Године 1996. освештани су темељи овог храма. А сваке године се понешто уради. Увијек имамо добар културно-умјетнички програм, спортска дешавања, презентацију националне кухиње са овог простора, презентацију туристичке понуде, тако да је ово манифестација културног, спортског и привредног значаја", напомиње начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Прије 24 године, 11. августа, на простору Сарајевско-романијске регије основана је и Српска демократска странка. Тада је око 90 одсто Срба са ових простора приступило овом покрету.

"Сваке године ми долазимо на ову манифестацију из два разлога, да се присјетимо на хиљаде наших људи који су дали животе за стварање Републике Српске, а и да се сјетимо оснивања Српске демократске странке, тако да ова странка ову манифестацију сматра као једном од важнијих догађаја у својој историји", каже предсједник СДС-а Младен Босић."Политичка традиција Српске демократске странке је утемељена, чврста и има иза себе бројне доказе о разлозима због којих је настала и оправдање да и она даље постоји, да управља оним најважнијим процесима везаним за Републику Српску. Традиција ове странке је испреплетена са животом Српске православне цркве и нашег вјерног народа, јер некако упоредо су се враћале те слободе нашем народу након комунистичког и тоталитарног режима, како људске и грађанске, тако и оне вјерске.

У том смислу Српска демократска странка је била један велики национални пројекат у тим временима када је требало вратити те слободе и коначно стварати Републику Српску, а данас представља један велики национални пројекат који треба да Републику Српску изведе на пут модернизације и да јој заиста подари онакав живот какав већина грађана Српске очекује", наводи кандидат Савеза за промјене за предсједника Републике Српске Огњен Тадић.

На позорници испред манастира "Светог великомученика Георгија" на Равној Романији одржан је садржајан културно-умјетнички програм. Учествовале су мушке и женске пјевачке групе, као и гуслари, студентско позориште и бројни умјетници Сарајевско-романијске регије.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар