Dan manastira na Ravnoj Romaniji

Tradicionalnom manifestacijom "Tebi, goro Romanijo" Srpska pravoslavna crkva - Parohija Ravna Romanija i opština Sokolac danas su obilježile  Dan Svetog velikomučenika Georgija, na Ravnoj Romaniji.

Republika Srpska 11.08.2014 | 16:58
Dan manastira na Ravnoj Romaniji

Na današnji dan prije 24 godine na tom prostoru osnovana je Srpska demokratska stranka.

Služenju Svete liturgije u hramu "Sokolica" na Ravnoj Romaniji, povodom Dana ovog manastira, prisustvovali su brojni građani sa prostora Sarajevsko-romanijske regije.

Sveštenstvo manastira izrazilo je zadovoljstvo što se 11. avgusta, svake godine, brojni vjernici i iz inostranstva okupljaju kako bi proslavili veliki dan za ovaj manastir i opštinu Sokolac.

Nakon Svete liturgije, litija je tri puta obišla oko hrama, i zaustavila se pred pozornicu gdje je održana tradicionalna manifestacija "Tebi, goro Romanijo".

Opština Sokolac i ove godine pokrovitelj je manifestacije posvećene Danu manastira na Ravnoj Romaniji.

"Godine 1996. osveštani su temelji ovog hrama. A svake godine se ponešto uradi. Uvijek imamo dobar kulturno-umjetnički program, sportska dešavanja, prezentaciju nacionalne kuhinje sa ovog prostora, prezentaciju turističke ponude, tako da je ovo manifestacija kulturnog, sportskog i privrednog značaja", napominje načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Prije 24 godine, 11. avgusta, na prostoru Sarajevsko-romanijske regije osnovana je i Srpska demokratska stranka. Tada je oko 90 odsto Srba sa ovih prostora pristupilo ovom pokretu.

"Svake godine mi dolazimo na ovu manifestaciju iz dva razloga, da se prisjetimo na hiljade naših ljudi koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske, a i da se sjetimo osnivanja Srpske demokratske stranke, tako da ova stranka ovu manifestaciju smatra kao jednom od važnijih događaja u svojoj istoriji", kaže predsjednik SDS-a Mladen Bosić."Politička tradicija Srpske demokratske stranke je utemeljena, čvrsta i ima iza sebe brojne dokaze o razlozima zbog kojih je nastala i opravdanje da i ona dalje postoji, da upravlja onim najvažnijim procesima vezanim za Republiku Srpsku. Tradicija ove stranke je isprepletena sa životom Srpske pravoslavne crkve i našeg vjernog naroda, jer nekako uporedo su se vraćale te slobode našem narodu nakon komunističkog i totalitarnog režima, kako ljudske i građanske, tako i one vjerske.

U tom smislu Srpska demokratska stranka je bila jedan veliki nacionalni projekat u tim vremenima kada je trebalo vratiti te slobode i konačno stvarati Republiku Srpsku, a danas predstavlja jedan veliki nacionalni projekat koji treba da Republiku Srpsku izvede na put modernizacije i da joj zaista podari onakav život kakav većina građana Srpske očekuje", navodi kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić.

Na pozornici ispred manastira "Svetog velikomučenika Georgija" na Ravnoj Romaniji održan je sadržajan kulturno-umjetnički program. Učestvovale su muške i ženske pjevačke grupe, kao i guslari, studentsko pozorište i brojni umjetnici Sarajevsko-romanijske regije.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar