Просвјетни радници најављују тужбе

Министарство просвјете и културе Републике Српске и даље дугује просвјетним радницима пола милиона марака на основу јубиларних награда на које Посебним колективним уговором имају право.

Република Српска 11.08.2014 | 19:55
Просвјетни радници најављују тужбе

Наиме, Колективним уговором је дефинисано како радник у случају смрти ужег члана породице, рођења дјетета као и награде за 30 година оствареног радног стажа има право на накнаду у висини једне просјечне плате.

За смрт члана породице и рођења дјетета Министарство некако и успијева да пронађе средства, али за јубиларне награде касни са исплатом и по двије године, па професори најављују тужбе.

Иначе, Министарство је раније по овом питању раднике упућивало на Агенцију за мирно рјешавање радних спорова како би се избјегле тужбе и судски спорови, али поједини просвјетни радници не планирају на овај начин да чекају своја средства.

"Не пада ми на памет да дуг наплаћујем преко Агенције јер ми нико не гарантује да ли ћу и када доби
ти новац, док проценат добијених спорова које су моје колеге по овом питању повеле на суду износи сто одсто, уз све камате за кашњење", казао нам је један професор из Котор Вароша, који није желио да му наводимо име, а који је прије скоро двије године навршио 30 година службе у просвјети.

У Министарству су нам рекли како се приоритетно исплаћују накнаде за превоз запосленима и отпремнине приликом пензионисања, док остале накнаде исплаћују у складу са расположивим средствима у буџету.

"До сада су све обавезе из Посебног колективног уговора за запослене у области образовања и културе Републике Српске измирене закључно са 2013. годином, изузев јубиларних награда. Заостала дуговања по овом основу износе око 500.000 марака и биће исплаћена у наредном периоду", обећавају из Министарства.

Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, просвјете и културе, казао нам је како је Синдикат по овом питању урадио све што је могао, а раднике је позвао на стрпљење.

"Министарство је радницима било дужно 2,7 милиона марака и већи дио тог дуга је исплаћен, па је остало само да се намири новац за 30 година рада, за који очекујем да ће бити исплаћен до 1. октобра", казао је Гњатић.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Сњежана Петрушински

11.08.2014 08:15

Аха... А тек јубиларне награде за 10 и 20 година стажа, које по колективном уговору исплаћује послодавац, а у средњим школама је послодавац општина, као оснивач школе...тек ту која је ,,игранка,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћери

11.08.2014 08:44

Није ми јасно шта су они умислили ко су , док други немају ни минималну плату, они би неке награде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сандра

11.08.2014 08:55

Не бих да изазовем некакву полемику, али ових просвјетара ми је доста. Какве награде. Наравно да требају добити, знам, заслужују, али не узимају у обзир да 40% радон способног становништва не ради уопште. ријетко ко од њих ради 8 сати дневно. У мањим опстинама посебно, подне, они сви иду кући. Погледајте мало раднике у привреди ( код приватника ). Плата 500 КМ, раде по цијели дан. Топли оброк нема, превоз нема, годишњи нема. Боловање не долази у обзир. Ко има преко 40-45 година не треба висе никоме. Размислите мало. И сто тако И судије, плате огромне, И треба да буду, подржавам, али регрес у висини од 50% примања, е то није у реду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја в 11.08.2014

11.08.2014 09:47

Просвјетним радницима треба дати плату само за пола година а за остало нека иду код приватника па да виде како се треба радити нема већих лезлебовића од просвјетних радника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

11.08.2014 16:48

За мају в и остале људе који су против просветних радника 1. Нисте морали одмах после завршене Основне или средње школе тражити посао. Могли сте ићи на факултете па пола године бити сити, а пола гладни И опет полагати испит за испитом. 2. Ако већ ви нисте нормални или нормалне нађите себи одговарајућег партнера И правите нормалну децу, а не дебиле које ми морамо да учимо 3. Сваки одржани час је представа за себе јер не знаш шта те чека у разреду 4. Најлакше је некоме дати јединицу, а не знати јел дете те ноћи спавало, било болесно, свађали се родитељи итд. Ми смо ту да исправимо све што сте ви засрали кући 5. Радно време је осам сати, а од тога на часове отпада дневно од пет до осам, а остало на папирологију 6. Они који ходају како кажете, можда имају који Слободан час или два па иду кући да једу И наставе да раде 7. Годишњи одмор је од 20 -32 дана, а не три месеца како сам И ја мислио кад сам био ученик итд....... Извињавам се свим поштеним људима које сам увредио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

11.08.2014 17:16

27 година радим у просвјети на радном мјесту наставника математике. Кад сам заврсио Педагоску академију (виса струцна спрема) и поцео радити имао сам плату од 300 њемацких марака. У свим другим предузецима и у јавним установама плата за вису струцну спрему је била дупло веца. То занимање уопсте није било популарно, а није ни данас, јер је математика за многе баук. Данас имам 850 КМ плату, а у тој плати је и регрес и топли оброк. И сад вам је просвјетни радник крив сто не радите, немате плату... Вјероватно смо криви и сто је био рат и сто је привреда пропала...Да није било рата не бисте нас се ни сјетили, а сад кад је криза ми вам сметамо и нерадници смо у васим оцима. Из те васе некултуре, нетолерантности и неваспитаности настао је рат и биједа. А нису вам криви тајкуни, политицари који и не крију да су лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛацК

11.08.2014 17:32

Просвјетари само кукају, а раде пола године. Треба им изједначити плате са привредом. Гдје то има да инжењер са 10 година искуства и који ради у привреди има мању плату од наставника почетника? У неким земљама бјеже из просвјете само овдје пун биро просвјетних звања. Географа, професора физичког и разредне наставе имамо за извоз. Хоће господа јубиларне награде? Може, али када привреда почне добијати исти износ за јубилеје. А доста тих наставника и професора има дипломе које су стечене по Брчком, Приштини и разноразним квази факултетима. Треба им смањити плате јер су студенти и средњошколци неписмени и зато што већина професора уопште не могу радити јер су неспособни. Има изузетака и квалитетног наставног кадра, али они су, нажалост, изузетак који потврђује правило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уцитељица

11.08.2014 17:37

Ове негативне коментаре послали су они лоси уценици које смо из сазаљења пустили да продју. Тако нам и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сњежана Петрушински

11.08.2014 17:45

бојим се да овдје коментаришу многи који не познају проблематику...ни какав је то посао....коме си посвећен читав живот 24 часа на дан...сада се не јављам као С П. тамо нека без везе...него као Предсједник Самосталног синдиката средњих школа Републике Српске, који постоји од 2008.-е године који се финансира искључиво од чланарине својих чланова.Који је у немилости овог режима од самог оснивања, којима је само стало да наша дјеца имају квалитетно образовање, а ми да можемо да живимо од свог рада...ништа више...мислим да није много...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реални наставник

11.08.2014 18:23

Радим у школи и морам да признам да има много колега који и не раде како треба, касне на цасове по 10 минута, разговор у зборници се своди само на то како им је мрско одржати часове и када ће плата и распуст. Након ових поплава највише ме љути што очекују те бесмислене накнаде. У просвети раде неамбициозни и лењи људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

08.04.2016 11:58

Ови који "пљују" по просвјетарима су очито полуобразовани и необразовани "кадрови"! Није им се учило па су после основне и средње школе тражили посао,док смо ми учили до 25-26. године.Њихови увредљиви коментари су типична "освета лоших ђака" ,то је давно речено.Па господо који тако пљујете по просвјети,ко је вас учио?Ко је учио вашу дјецу?Знате ли ви уопште колико је морао учити, здравља,времена и новца потрошити један просвјетни радник да би стекао диплому наставника или професора?Знате ли колико је стресан посао наставника?Сваки дан одржи 5-6 часова,некад и више,пред 25-30 ученика,мора бити максимално активан,а када дође кући онда пише припреме за сутрашње часове,прегледа писмене и контролне и матурске радове... Уз то разне сједнице Актива,Одељенских и Наставничких вијећа,вођење документације...Кад год је неки образован човјек из привреде и сл. дошао у школу да ради као спољни сарадник за неки стручни предмет,отишао је већ после једне године говорећи да "нема пара за које би радио тај посао"!Многи од вас дјецу пошаљу у школу само да им нису код куће јер не знају да их васпитају па "нека се наставници боре с њима"!А плате просвјетних радника су увијек биле мање од плата других профила истог ранга образовања.Ништа ви не знате осим да пљујете и вријеђате,уважена "господо"!

ОДГОВОРИТЕ