Prosvjetni radnici najavljuju tužbe

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i dalje duguje prosvjetnim radnicima pola miliona maraka na osnovu jubilarnih nagrada na koje Posebnim kolektivnim ugovorom imaju pravo.

Republika Srpska 11.08.2014 | 19:55
Prosvjetni radnici najavljuju tužbe

Naime, Kolektivnim ugovorom je definisano kako radnik u slučaju smrti užeg člana porodice, rođenja djeteta kao i nagrade za 30 godina ostvarenog radnog staža ima pravo na naknadu u visini jedne prosječne plate.

Za smrt člana porodice i rođenja djeteta Ministarstvo nekako i uspijeva da pronađe sredstva, ali za jubilarne nagrade kasni sa isplatom i po dvije godine, pa profesori najavljuju tužbe.

Inače, Ministarstvo je ranije po ovom pitanju radnike upućivalo na Agenciju za mirno rješavanje radnih sporova kako bi se izbjegle tužbe i sudski sporovi, ali pojedini prosvjetni radnici ne planiraju na ovaj način da čekaju svoja sredstva.

"Ne pada mi na pamet da dug naplaćujem preko Agencije jer mi niko ne garantuje da li ću i kada dobi
ti novac, dok procenat dobijenih sporova koje su moje kolege po ovom pitanju povele na sudu iznosi sto odsto, uz sve kamate za kašnjenje", kazao nam je jedan profesor iz Kotor Varoša, koji nije želio da mu navodimo ime, a koji je prije skoro dvije godine navršio 30 godina službe u prosvjeti.

U Ministarstvu su nam rekli kako se prioritetno isplaćuju naknade za prevoz zaposlenima i otpremnine prilikom penzionisanja, dok ostale naknade isplaćuju u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu.

"Do sada su sve obaveze iz Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske izmirene zaključno sa 2013. godinom, izuzev jubilarnih nagrada. Zaostala dugovanja po ovom osnovu iznose oko 500.000 maraka i biće isplaćena u narednom periodu", obećavaju iz Ministarstva.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, prosvjete i kulture, kazao nam je kako je Sindikat po ovom pitanju uradio sve što je mogao, a radnike je pozvao na strpljenje.

"Ministarstvo je radnicima bilo dužno 2,7 miliona maraka i veći dio tog duga je isplaćen, pa je ostalo samo da se namiri novac za 30 godina rada, za koji očekujem da će biti isplaćen do 1. oktobra", kazao je Gnjatić.

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Snježana Petrušinski

11.08.2014 08:15

Aha... A tek jubilarne nagrade za 10 i 20 godina staža, koje po kolektivnom ugovoru isplaćuje poslodavac, a u srednjim školama je poslodavac opština, kao osnivač škole...tek tu koja je ,,igranka,,

ODGOVORITE
Name

ćeri

11.08.2014 08:44

Nije mi jasno šta su oni umislili ko su , dok drugi nemaju ni minimalnu platu, oni bi neke nagrade.

ODGOVORITE
Name

sandra

11.08.2014 08:55

Ne bih da izazovem nekakvu polemiku, ali ovih prosvjetara mi je dosta. Kakve nagrade. Naravno da trebaju dobiti, znam, zaslužuju, ali ne uzimaju u obzir da 40% radon sposobnog stanovništva ne radi uopšte. rijetko ko od njih radi 8 sati dnevno. U manjim opstinama posebno, podne, oni svi idu kući. Pogledajte malo radnike u privredi ( kod privatnika ). Plata 500 KM, rade po cijeli dan. Topli obrok nema, prevoz nema, godišnji nema. Bolovanje ne dolazi u obzir. Ko ima preko 40-45 godina ne treba vise nikome. Razmislite malo. I sto tako I sudije, plate ogromne, I treba da budu, podržavam, ali regres u visini od 50% primanja, e to nije u redu.

ODGOVORITE
Name

maja v 11.08.2014

11.08.2014 09:47

Prosvjetnim radnicima treba dati platu samo za pola godina a za ostalo neka idu kod privatnika pa da vide kako se treba raditi nema većih lezlebovića od prosvjetnih radnika

ODGOVORITE
Name

Profesor

11.08.2014 16:48

Za maju v i ostale ljude koji su protiv prosvetnih radnika 1. Niste morali odmah posle završene Osnovne ili srednje škole tražiti posao. Mogli ste ići na fakultete pa pola godine biti siti, a pola gladni I opet polagati ispit za ispitom. 2. Ako već vi niste normalni ili normalne nađite sebi odgovarajućeg partnera I pravite normalnu decu, a ne debile koje mi moramo da učimo 3. Svaki održani čas je predstava za sebe jer ne znaš šta te čeka u razredu 4. Najlakše je nekome dati jedinicu, a ne znati jel dete te noći spavalo, bilo bolesno, svađali se roditelji itd. Mi smo tu da ispravimo sve što ste vi zasrali kući 5. Radno vreme je osam sati, a od toga na časove otpada dnevno od pet do osam, a ostalo na papirologiju 6. Oni koji hodaju kako kažete, možda imaju koji Slobodan čas ili dva pa idu kući da jedu I nastave da rade 7. Godišnji odmor je od 20 -32 dana, a ne tri meseca kako sam I ja mislio kad sam bio učenik itd....... Izvinjavam se svim poštenim ljudima koje sam uvredio

ODGOVORITE
Name

Marko

11.08.2014 17:16

27 godina radim u prosvjeti na radnom mjestu nastavnika matematike. Kad sam zavrsio Pedagosku akademiju (visa strucna sprema) i poceo raditi imao sam platu od 300 njemackih maraka. U svim drugim preduzecima i u javnim ustanovama plata za visu strucnu spremu je bila duplo veca. To zanimanje uopste nije bilo popularno, a nije ni danas, jer je matematika za mnoge bauk. Danas imam 850 KM platu, a u toj plati je i regres i topli obrok. I sad vam je prosvjetni radnik kriv sto ne radite, nemate platu... Vjerovatno smo krivi i sto je bio rat i sto je privreda propala...Da nije bilo rata ne biste nas se ni sjetili, a sad kad je kriza mi vam smetamo i neradnici smo u vasim ocima. Iz te vase nekulture, netolerantnosti i nevaspitanosti nastao je rat i bijeda. A nisu vam krivi tajkuni, politicari koji i ne kriju da su lopovi.

ODGOVORITE
Name

BLacK

11.08.2014 17:32

Prosvjetari samo kukaju, a rade pola godine. Treba im izjednačiti plate sa privredom. Gdje to ima da inženjer sa 10 godina iskustva i koji radi u privredi ima manju platu od nastavnika početnika? U nekim zemljama bježe iz prosvjete samo ovdje pun biro prosvjetnih zvanja. Geografa, profesora fizičkog i razredne nastave imamo za izvoz. Hoće gospoda jubilarne nagrade? Može, ali kada privreda počne dobijati isti iznos za jubileje. A dosta tih nastavnika i profesora ima diplome koje su stečene po Brčkom, Prištini i raznoraznim kvazi fakultetima. Treba im smanjiti plate jer su studenti i srednjoškolci nepismeni i zato što većina profesora uopšte ne mogu raditi jer su nesposobni. Ima izuzetaka i kvalitetnog nastavnog kadra, ali oni su, nažalost, izuzetak koji potvrđuje pravilo.

ODGOVORITE
Name

Uciteljica

11.08.2014 17:37

Ove negativne komentare poslali su oni losi ucenici koje smo iz sazaljenja pustili da prodju. Tako nam i treba.

ODGOVORITE
Name

Snježana Petrušinski

11.08.2014 17:45

bojim se da ovdje komentarišu mnogi koji ne poznaju problematiku...ni kakav je to posao....kome si posvećen čitav život 24 časa na dan...sada se ne javljam kao S P. tamo neka bez veze...nego kao Predsjednik Samostalnog sindikata srednjih škola Republike Srpske, koji postoji od 2008.-e godine koji se finansira isključivo od članarine svojih članova.Koji je u nemilosti ovog režima od samog osnivanja, kojima je samo stalo da naša djeca imaju kvalitetno obrazovanje, a mi da možemo da živimo od svog rada...ništa više...mislim da nije mnogo...

ODGOVORITE
Name

Realni nastavnik

11.08.2014 18:23

Radim u školi i moram da priznam da ima mnogo kolega koji i ne rade kako treba, kasne na casove po 10 minuta, razgovor u zbornici se svodi samo na to kako im je mrsko održati časove i kada će plata i raspust. Nakon ovih poplava najviše me ljuti što očekuju te besmislene naknade. U prosveti rade neambiciozni i lenji ljudi.

ODGOVORITE
Name

Миле

08.04.2016 11:58

Ови који "пљују" по просвјетарима су очито полуобразовани и необразовани "кадрови"! Није им се учило па су после основне и средње школе тражили посао,док смо ми учили до 25-26. године.Њихови увредљиви коментари су типична "освета лоших ђака" ,то је давно речено.Па господо који тако пљујете по просвјети,ко је вас учио?Ко је учио вашу дјецу?Знате ли ви уопште колико је морао учити, здравља,времена и новца потрошити један просвјетни радник да би стекао диплому наставника или професора?Знате ли колико је стресан посао наставника?Сваки дан одржи 5-6 часова,некад и више,пред 25-30 ученика,мора бити максимално активан,а када дође кући онда пише припреме за сутрашње часове,прегледа писмене и контролне и матурске радове... Уз то разне сједнице Актива,Одељенских и Наставничких вијећа,вођење документације...Кад год је неки образован човјек из привреде и сл. дошао у школу да ради као спољни сарадник за неки стручни предмет,отишао је већ после једне године говорећи да "нема пара за које би радио тај посао"!Многи од вас дјецу пошаљу у школу само да им нису код куће јер не знају да их васпитају па "нека се наставници боре с њима"!А плате просвјетних радника су увијек биле мање од плата других профила истог ранга образовања.Ништа ви не знате осим да пљујете и вријеђате,уважена "господо"!

ODGOVORITE