Нови удар на џепове родитеља

До почетка наставе у основним школама у Републици Српској остале су три седмице, па су родитељи и дјеца пребукирали књижаре како би на вријеме обезбиједили уџбенике, торбе и прибор.

Република Српска 09.08.2014 | 12:45
Нови удар на џепове родитеља

Како поручују из књижара, засад недостају уџбеници за стране језике, као и уџбеници који су у односу на прошлу годину мијењани. Цијене се ни ове године нису мијењале, па се уџбеници крећу од пет до девет КМ, у зависности да ли се може користити за два разреда.

"Родитељи већ мјесец дана купују уџбенике и прибор, чија је понуда широка. За осми разред немамо три уџбеника и он нам је најдефицитарнији, док остале разреде имамо скоро комплетне", казала нам је Драгана Булаја из бањалучке књижаре "Култура".

Нешто слабије су снабдјевени у которварошкој књижари "Глобус", у којој највеће гужве очекују средином мјесеца.

"Како се школа приближава посла је све више. Очекујемо да ћемо до 15. августа имати на располагању све уџбенике, када уједно очекујемо и највећу посјету родитеља и дјеце", казали су нам у овој књижари.

Раде Ристовић, в.д. директора Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, обећао је јуче да ће се сви уџбеници ускоро наћи на полицама. Рекао је како је Завод, који је претрпио велику штету у мајским поплавама, спреман за почетак нове школске године у РС.

"У потпуности смо спремни за дистрибуцију наших уџбеника, а почетком наредне седмице сви уџбеници ће бити у малопродајним објектима. Њихова цијена биће као и прошле године, што је значајно за наше ђаке и њихове родитеље", казао је Ристовић.

Према његовим ријечима, Завод за уџбенике се придржава наставног плана и програма који прописује Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Он је објаснио како су за ову годину нови уџбеници информатике за шести, седми, осми и девети разред и нови уџбеник музичке културе за други и трећи разред.

"Наши уџбеници су заштићени холографском заштитом да би биле смањене ма какве манипулације", каже Ристовић.

Нова школска година уједно значи и нови удар на џепове родитеља, који ће, примјера ради, уколико за школу спремају два основца, морати издвојити цијелу једну просјечну плату.

Управо такав случај је у породици Пекез из Чесме, гдје су израчунали како ће за опремање школараца, који ове године иду у трећи и шести разред, бити потребно минимум 600 марака.

"Књиге за трећи разред коштају око 80, а за шести 135 КМ и то без страних језика, који ће коштати најмање 30 марака, што значи да ће ми око 250 марака отићи само на ову ставку", каже Здравка Пекез.

Како је казала, готово исто толико новца биће јој потребно и за прибор и свеске.

"Сваке године им узимам по торбу, које нису јефтиније од 50 КМ по комаду, а на то све се надовезују свеске, бојице и пернице, за шта ће такође бити потребно око 100 марака", израчунала је она.

На самом крају, како је закључила, дјеца у нову школску годину не могу у старом одијелу па ће и за нови дукс, мајицу, панталоне и обућу бити потребно такође пронаћи додатних 150 марака.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни

10.08.2014 14:20

Само немој по глави .

ОДГОВОРИТЕ