Novi udar na džepove roditelja

Do početka nastave u osnovnim školama u Republici Srpskoj ostale su tri sedmice, pa su roditelji i djeca prebukirali knjižare kako bi na vrijeme obezbijedili udžbenike, torbe i pribor.

Republika Srpska 09.08.2014 | 12:45
Novi udar na džepove roditelja

Kako poručuju iz knjižara, zasad nedostaju udžbenici za strane jezike, kao i udžbenici koji su u odnosu na prošlu godinu mijenjani. Cijene se ni ove godine nisu mijenjale, pa se udžbenici kreću od pet do devet KM, u zavisnosti da li se može koristiti za dva razreda.

"Roditelji već mjesec dana kupuju udžbenike i pribor, čija je ponuda široka. Za osmi razred nemamo tri udžbenika i on nam je najdeficitarniji, dok ostale razrede imamo skoro kompletne", kazala nam je Dragana Bulaja iz banjalučke knjižare "Kultura".

Nešto slabije su snabdjeveni u kotorvaroškoj knjižari "Globus", u kojoj najveće gužve očekuju sredinom mjeseca.

"Kako se škola približava posla je sve više. Očekujemo da ćemo do 15. avgusta imati na raspolaganju sve udžbenike, kada ujedno očekujemo i najveću posjetu roditelja i djece", kazali su nam u ovoj knjižari.

Rade Ristović, v.d. direktora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, obećao je juče da će se svi udžbenici uskoro naći na policama. Rekao je kako je Zavod, koji je pretrpio veliku štetu u majskim poplavama, spreman za početak nove školske godine u RS.

"U potpunosti smo spremni za distribuciju naših udžbenika, a početkom naredne sedmice svi udžbenici će biti u maloprodajnim objektima. Njihova cijena biće kao i prošle godine, što je značajno za naše đake i njihove roditelje", kazao je Ristović.

Prema njegovim riječima, Zavod za udžbenike se pridržava nastavnog plana i programa koji propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

On je objasnio kako su za ovu godinu novi udžbenici informatike za šesti, sedmi, osmi i deveti razred i novi udžbenik muzičke kulture za drugi i treći razred.

"Naši udžbenici su zaštićeni holografskom zaštitom da bi bile smanjene ma kakve manipulacije", kaže Ristović.

Nova školska godina ujedno znači i novi udar na džepove roditelja, koji će, primjera radi, ukoliko za školu spremaju dva osnovca, morati izdvojiti cijelu jednu prosječnu platu.

Upravo takav slučaj je u porodici Pekez iz Česme, gdje su izračunali kako će za opremanje školaraca, koji ove godine idu u treći i šesti razred, biti potrebno minimum 600 maraka.

"Knjige za treći razred koštaju oko 80, a za šesti 135 KM i to bez stranih jezika, koji će koštati najmanje 30 maraka, što znači da će mi oko 250 maraka otići samo na ovu stavku", kaže Zdravka Pekez.

Kako je kazala, gotovo isto toliko novca biće joj potrebno i za pribor i sveske.

"Svake godine im uzimam po torbu, koje nisu jeftinije od 50 KM po komadu, a na to sve se nadovezuju sveske, bojice i pernice, za šta će takođe biti potrebno oko 100 maraka", izračunala je ona.

Na samom kraju, kako je zaključila, djeca u novu školsku godinu ne mogu u starom odijelu pa će i za novi duks, majicu, pantalone i obuću biti potrebno takođe pronaći dodatnih 150 maraka.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni

10.08.2014 14:20

Samo nemoj po glavi .

ODGOVORITE