FZO objasnio zašto nema pojedinih citostatika u Srpskoj

Iako Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS) redovno nabavlja citostatike, problemu su nastali sa posljednjim narudžbama citostatika za decembar prošle i januar ove godine i to za cisplatin i karboplatin, jer su se dobavljači imali problema sa transportom lijekova, te nisu na vrijeme isporučivali ove citostatike, potvrdili su iz Fonda.

Republika Srpska 07.03.2024 | 15:44
FZO objasnio zašto nema pojedinih citostatika u Srpskoj

Kako navode iz FZO RS, oni svake godine pravovremeno pokreće procedure javnih nabavki citostatika i posljednjih godina bolnice u Srpskoj su u kontinuitetu snabdjevene potrebnim lijekovima.

-Međutim, sporadično se znaju desiti nestašice pojedinih citostatika u bolnicama i to iz različitih razloga, na koje Fond ne može da utiče, poput globalnih nestašica na svjetskom tržištu, problema prilikom transporta – što je posebno izraženo zadnjih godina zbog aktuelnih dešavanja u svijetu, procedura uvoza i kontrola, interventnog uvoza i dr.

FZO RS ugovore za citostatike potpisuje sa dobavljačima na dvije godine kako bi se obezbijedio kontinuitet u snabdjevanju. Početkom ove godine istekli su dvogodišnji ugovori za nabavku citostatika koji su funkcionisali bez problema i bolnice su bile snabdjevene potrebnim lijekovima u protekle dvije godine, a novi ugovori za ovu i narednu godinu su, takođe, već potpisani – pojašnjavaju iz Fonda.

Prema informacijama od dobavljača, ističu, koji nisu isporučili bolnicama sve potrebne ugovorene količine pomenutih lijekova, oni bi uskoro to trebalo da urade.

-Prema tome, očekujemo da u najkraćem mogućem roku dobavljači prevaziđu probleme sa kojima se suočavaju i da isporuče potrebne citostatike i FZO RS ulaže maksimalne napore da im u tome pomogne.

U međuvremenu, osiguranicima koji sami negdje nabave citostatike, FZO RS refundira troškove u potpunosti i ti zahtjevi se prioritetno rješavaju. Troškove citostatika refundiramo u punoj cijeni po kojoj su ih pacijenti kupili- istakli su iz Fonda.

– U skladu s tim, nijedna zdravstvena ustanova nema potrebu da od nas traži da hitno reagujemo jer FZO RS već više od 15 godina nabavlja lijekove za bolnice i svih ovih godina, uprkos brojnim izazovima prilikom nabavki, ulažemo maksimalne napore da za pacijente obezbjeđujemo pravovremeno potrebne terapije- navode iz FZO RS.

Navode da to čine i sada, te da svakodnevno komuniciraju sa dobavljačima tražeći rješenje na koji način, u okolnostima globalnih nestašica, da nabave lijekove koje su dužni da isporuče bolnicama.

Generalno, kada su u pitanju nabavke lijekova, kako ističu, više puta su proteklih godina ukazivali na komplikovane procedure javnih nabavki, odnosno na manjkavosti Zakona o javnim nabavkama BiH, koji ne uvažava specifičnosti zdravstvenog sistema, već se nabavka lijeka tretira kao i nabavka bilo koje druge robe, bez obzira što su lijekovi neophodni za zdravlje i život pacijenata.

– Zbog složenosti procedura javnih nabavki, procedure nabavki znaju da traju mjesecima. Zato pokrećemo procedure nabavke što je ranije moguće, ali se opet dešava, prvenstveno zbog nezainteresovanosti dobavljača, da se na tender niko ne javi i tada ne postoji druga opcija već da se postupak ponavlja sve dok se ne pojavi zainteresovani dobavljač.

Naime, naše tržište je malo i ma koliko pojedini lijekovi bili skupi, dobavljači često nemaju interesa da ih nabavljaju za naše zdravstvene ustanove.

Problem dodatno usložnjava situacija u svijetu pa dobavljači koji su nam ranije isporučivali određene lijekove, sada imaju problem da ih uvezu ili transportuju iz pojedinih zemalja svijeta. Inače, na Listi citostatika Fonda se nalazi više od 100 lijekova za sve vrste malignih oboljenja, a za citostatike se godišnje izdvaja oko 14 miliona KM – zaključuju iz ove ustanove.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Solun

07.03.2024 16:02

Nismo ni pomislili da je nešto do fonda...pa i na UKC u prokišnjava zbog rata u Ukrajini.

ODGOVORITE
Name

Krcun

07.03.2024 16:08

Zašto služe helikopteri, aviJoni, kamiJoni vlade RS? A da, da se famElija Duduk voŽa...

ODGOVORITE
Name

Zora je

07.03.2024 18:34

KRCUNE,u pravu si sa komentarom,ali de brate obnovi malo BUKVAR🥴🥴🥴

Name

re Zora je

07.03.2024 22:08

Ja sam pismen, ali se prilagođavam većini, stadu sitnog zuba, a izgleda da i ti tu pripadaš.

Name

MeNAGER

07.03.2024 16:10

Ma znao sam ja odma da nije do njih Ali eto sada su nas sve i uvjerili

ODGOVORITE
Name

Pa eto

07.03.2024 18:08

...mislim da bi na kraju svih krajeva bilo bolje da se ukine FZO RS i uvede jedinstveni BiHFZO! Kakve korosti ima što je kod nas sve "srpsko" kad nas Srbi kradu i uništavaju?

ODGOVORITE
Name

istomišljenica

07.03.2024 19:44

Za početk da tako krenemo, Krajnji cilj je građanska Bosna i Hercegovina u kojoj ćemo živjeti dostojanstveno od svog rada,

Name

Istina

07.03.2024 19:25

Nema ni vakcina ,redovnih,za djecu.Evo prvacici treba da prime drugi dio MMR a nema je .

ODGOVORITE