ФЗО објаснио зашто нема појединих цитостатика у Српској

Иако Фонд здравственог осигурања Републике Српске (ФЗО РС) редовно набавља цитостатике, проблему су настали са посљедњим наруџбама цитостатика за децембар прошле и јануар ове године и то за цисплатин и карбоплатин, јер су се добављачи имали проблема са транспортом лијекова, те нису на вријеме испоручивали ове цитостатике, потврдили су из Фонда.

Република Српска 07.03.2024 | 15:44
ФЗО објаснио зашто нема појединих цитостатика у Српској

Како наводе из ФЗО РС, они сваке године правовремено покреће процедуре јавних набавки цитостатика и посљедњих година болнице у Српској су у континуитету снабдјевене потребним лијековима.

-Међутим, спорадично се знају десити несташице појединих цитостатика у болницама и то из различитих разлога, на које Фонд не може да утиче, попут глобалних несташица на свјетском тржишту, проблема приликом транспорта – што је посебно изражено задњих година због актуелних дешавања у свијету, процедура увоза и контрола, интервентног увоза и др.

ФЗО РС уговоре за цитостатике потписује са добављачима на двије године како би се обезбиједио континуитет у снабдјевању. Почетком ове године истекли су двогодишњи уговори за набавку цитостатика који су функционисали без проблема и болнице су биле снабдјевене потребним лијековима у протекле двије године, а нови уговори за ову и наредну годину су, такође, већ потписани – појашњавају из Фонда.

Према информацијама од добављача, истичу, који нису испоручили болницама све потребне уговорене количине поменутих лијекова, они би ускоро то требало да ураде.

-Према томе, очекујемо да у најкраћем могућем року добављачи превазиђу проблеме са којима се суочавају и да испоруче потребне цитостатике и ФЗО РС улаже максималне напоре да им у томе помогне.

У међувремену, осигураницима који сами негдје набаве цитостатике, ФЗО РС рефундира трошкове у потпуности и ти захтјеви се приоритетно рјешавају. Трошкове цитостатика рефундирамо у пуној цијени по којој су их пацијенти купили- истакли су из Фонда.

– У складу с тим, ниједна здравствена установа нема потребу да од нас тражи да хитно реагујемо јер ФЗО РС већ више од 15 година набавља лијекове за болнице и свих ових година, упркос бројним изазовима приликом набавки, улажемо максималне напоре да за пацијенте обезбјеђујемо правовремено потребне терапије- наводе из ФЗО РС.

Наводе да то чине и сада, те да свакодневно комуницирају са добављачима тражећи рјешење на који начин, у околностима глобалних несташица, да набаве лијекове које су дужни да испоруче болницама.

Генерално, када су у питању набавке лијекова, како истичу, више пута су протеклих година указивали на компликоване процедуре јавних набавки, односно на мањкавости Закона о јавним набавкама БиХ, који не уважава специфичности здравственог система, већ се набавка лијека третира као и набавка било које друге робе, без обзира што су лијекови неопходни за здравље и живот пацијената.

– Због сложености процедура јавних набавки, процедуре набавки знају да трају мјесецима. Зато покрећемо процедуре набавке што је раније могуће, али се опет дешава, првенствено због незаинтересованости добављача, да се на тендер нико не јави и тада не постоји друга опција већ да се поступак понавља све док се не појави заинтересовани добављач.

Наиме, наше тржиште је мало и ма колико поједини лијекови били скупи, добављачи често немају интереса да их набављају за наше здравствене установе.

Проблем додатно усложњава ситуација у свијету па добављачи који су нам раније испоручивали одређене лијекове, сада имају проблем да их увезу или транспортују из појединих земаља свијета. Иначе, на Листи цитостатика Фонда се налази више од 100 лијекова за све врсте малигних обољења, а за цитостатике се годишње издваја око 14 милиона КМ – закључују из ове установе.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Солун

07.03.2024 16:02

Нисмо ни помислили да је нешто до фонда...па и на УКЦ у прокишњава због рата у Украјини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крцун

07.03.2024 16:08

Зашто служе хеликоптери, авиЈони, камиЈони владе РС? А да, да се фамЕлија Дудук воЖа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора је

07.03.2024 18:34

КРЦУНЕ,у праву си са коментаром,али де брате обнови мало БУКВАР🥴🥴🥴

Name

ре Зора је

07.03.2024 22:08

Ја сам писмен, али се прилагођавам већини, стаду ситног зуба, а изгледа да и ти ту припадаш.

Name

МеНАГЕР

07.03.2024 16:10

Ма знао сам ја одма да није до њих Али ето сада су нас све и увјерили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ето

07.03.2024 18:08

...мислим да би на крају свих крајева било боље да се укине ФЗО РС и уведе јединствени БиХФЗО! Какве корости има што је код нас све "српско" кад нас Срби краду и уништавају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

истомишљеница

07.03.2024 19:44

За почетк да тако кренемо, Крајњи циљ је грађанска Босна и Херцеговина у којој ћемо живјети достојанствено од свог рада,

Name

Истина

07.03.2024 19:25

Нема ни вакцина ,редовних,за дјецу.Ево првацици треба да приме други дио ММР а нема је .

ОДГОВОРИТЕ