Suđenje Petroviću: Još pet svjedoka saslušano

U nastavku suđenja bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i nekadašnjem šefu Odsjeka civilne zaštite Milku Vidakoviću, koji su optuženi su da tokom poplava 2014. godine izazvali opasnost za živote ljudi i imovinu većeg obima, danas su u Okružnom sudu u Banjaluci saslušano još pet svjedoka.

Republika Srpska 14.02.2024 | 14:28
Suđenje Petroviću: Još pet svjedoka saslušano

Svjedok Miroslav Kršić, koji je u vrijeme poplava bio načelnik Odjeljenja za finasije u Gradskoj upravi i član Štaba za vanredne situacije, istakao je da je na sastanku štaba na terenu utvrđeno da je neophodno da se grade nasipi sa obje strane potoka Liješanj, ali i na rijeci Bosni između dva mosta.

Voda u grad nailazila je iz pravca Usore i tu nije bilo nasipa. 

"Donesena je odluka o mobilizaciji preduzeća za izgradnju nasipa. Mehanizacija nekoliko preduzeća, među kojima su Rijal šped, Josipović, Progres, Auto komerc i drugi, bila je već  bila prisutna i radovi na nasipima bili su u toku. Nakon toga ova preduzeća su tužila Grad i isplaćena su na osnovu sudske odluke“, kazao je Kršić. 

Drugi saslušani svjedok Radovan Erceg, u to vrijeme je radio kao kao skladištar u u područnoj vatrogasnoj jedinici u Doboju, te je vodio evidenciju opreme vatrogasne jedinice, ali i civilne zaštite, koji su svoju opremu držali u istom skladištu. 

Od opreme Civilna zaštita imala je jedan motorni čamac, pregrade za vodu, naprtnjače, crijeva i ostalu opremu, ali više opreme je bilo za slučaj požara. U vrijeme poplava čamac je izdat kajak klubu, a nakon poplave čamac nije vraćen, za sta je klub tužen. Civilna zaštita je imala jedan odjel u kasarni gdje su skladištili vreće i pijesak“, istakao je Erceg.

Kao svjedok pozvan je i Slavko Božić, na šta se odbrana oba optužena protivila, kazavši da je ovaj svjedok kontaminiran iskazima drugih svjedoka, jer je u vrijeme poplava radio kao policijski inspektor i saslušavao druge svjedoke. Nakon konsultacija, sud je odlučio da se Božić sasluša kao građanin, čiji je stan poplavljen.

„Došao sam na posao prije sedam sati, i neko od kolega mi je rekao da bi moglo nestati vode. Otišao sam u market da kupim vodi i namirnice i donio ih kući. Sem sirene, nisam imao nikakvo obavještenje o opasnosti. U tom trenutku dok sam bio u stanu, nestalo je struje i u zgradi su se začuli uspaničeni glasovi – bježi, bježi.

Voda je tada krenula da nadolazi iz kanalizacionih cijevi i u roku od tri minuta bio sam u vodi do pojasa. Tada sam otišao na viši sprat gdje su bili i ostali stanari prizemlja, tu smo proveli tri dana“, kazao je svjedok Božić. 

Svjedok Goran Slavuljica, policijski inspektor, istakao je nađeno 11 tijela stradalih kada se voda povukla, od čega je za devet utvrđeno da su žrtve utapanja. Nastavak pretresa zakazan je za 27. februar. 

(BN) Foto: BN

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

IGROKAZ

14.02.2024 15:05

Kakav je to sud? Može da svjedoči ovaj ljigavac koji ništa neće da kaže a ne može da svjedoči onaj koji želi reći istinu jer ona ne odgovara ovim bitangama. Očito je da osim Debeveca treba još mnogo njih riješiti.

ODGOVORITE
Name

Farsa

15.02.2024 07:53

Optužnica je trebala biti ukinuta onog momenta kada se Obren priključio Dodikovcima, ali se već bilo otišlo predaleko. Sada treba obaviti formalnosti do oslobađajuće presude

Name

Bez komentara

14.02.2024 15:57

Badava troše narodni novac a presuda kao Džombicu i Slavici Injac

ODGOVORITE
Name

O

14.02.2024 22:07

Kako čovjek reče” saslušano pet svjedoka”. Može ih saslušati sto pet. Nema tu ništa. To je cirkus. Ali to nam i treba, jer ovo je dno dna

Name

Uh

14.02.2024 17:09

Hajd pustite ga da zavrsimo sa ovom farsom

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

14.02.2024 20:00

I isplatite im odštetu za sramotu i izgubljeno vrijeme. Dodajte i duševnu bol.

Name

Krcun

14.02.2024 17:39

Ja nisam zbunjen, ali ovde ima puno ludih...

ODGOVORITE
Name

Try mrt

15.02.2024 09:01

Viđu sudskog vijeća, moćan sastav hahahaha

ODGOVORITE