Суђење Петровићу: Још пет свједока саслушано

У наставку суђења бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу, који су оптужени су да током поплава 2014. године изазвали опасност за животе људи и имовину већег обима, данас су у Окружном суду у Бањалуци саслушано још пет свједока.

Република Српска 14.02.2024 | 14:28
Суђење Петровићу: Још пет свједока саслушано

Свједок Мирослав Кршић, који је у вријеме поплава био начелник Одјељења за финасије у Градској управи и члан Штаба за ванредне ситуације, истакао је да је на састанку штаба на терену утврђено да је неопходно да се граде насипи са обје стране потока Лијешањ, али и на ријеци Босни између два моста.

Вода у град наилазила је из правца Усоре и ту није било насипа. 

"Донесена је одлука о мобилизацији предузећа за изградњу насипа. Механизација неколико предузећа, међу којима су Ријал шпед, Јосиповић, Прогрес, Ауто комерц и други, била је већ  била присутна и радови на насипима били су у току. Након тога ова предузећа су тужила Град и исплаћена су на основу судске одлуке“, казао је Кршић. 

Други саслушани свједок Радован Ерцег, у то вријеме је радио као као складиштар у у подручној ватрогасној јединици у Добоју, те је водио евиденцију опреме ватрогасне јединице, али и цивилне заштите, који су своју опрему држали у истом складишту. 

Од опреме Цивилна заштита имала је један моторни чамац, преграде за воду, напртњаче, цријева и осталу опрему, али више опреме је било за случај пожара. У вријеме поплава чамац је издат кајак клубу, а након поплаве чамац није враћен, за ста је клуб тужен. Цивилна заштита је имала један одјел у касарни гдје су складиштили вреће и пијесак“, истакао је Ерцег.

Као свједок позван је и Славко Божић, на шта се одбрана оба оптужена противила, казавши да је овај свједок контаминиран исказима других свједока, јер је у вријеме поплава радио као полицијски инспектор и саслушавао друге свједоке. Након консултација, суд је одлучио да се Божић саслуша као грађанин, чији је стан поплављен.

„Дошао сам на посао прије седам сати, и неко од колега ми је рекао да би могло нестати воде. Отишао сам у маркет да купим води и намирнице и донио их кући. Сем сирене, нисам имао никакво обавјештење о опасности. У том тренутку док сам био у стану, нестало је струје и у згради су се зачули успаничени гласови – бјежи, бјежи.

Вода је тада кренула да надолази из канализационих цијеви и у року од три минута био сам у води до појаса. Тада сам отишао на виши спрат гдје су били и остали станари приземља, ту смо провели три дана“, казао је свједок Божић. 

Свједок Горан Славуљица, полицијски инспектор, истакао је нађено 11 тијела страдалих када се вода повукла, од чега је за девет утврђено да су жртве утапања. Наставак претреса заказан је за 27. фебруар. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ИГРОКАЗ

14.02.2024 15:05

Какав је то суд? Може да свједочи овај љигавац који ништа неће да каже а не може да свједочи онај који жели рећи истину јер она не одговара овим битангама. Очито је да осим Дебевеца треба још много њих ријешити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фарса

15.02.2024 07:53

Оптужница је требала бити укинута оног момента када се Обрен прикључио Додиковцима, али се већ било отишло предалеко. Сада треба обавити формалности до ослобађајуће пресуде

Name

Без коментара

14.02.2024 15:57

Бадава троше народни новац а пресуда као Џомбицу и Славици Ињац

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

14.02.2024 22:07

Како човјек рече” саслушано пет свједока”. Може их саслушати сто пет. Нема ту ништа. То је циркус. Али то нам и треба, јер ово је дно дна

Name

Ух

14.02.2024 17:09

Хајд пустите га да заврсимо са овом фарсом

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

14.02.2024 20:00

И исплатите им одштету за срамоту и изгубљено вријеме. Додајте и душевну бол.

Name

Крцун

14.02.2024 17:39

Ја нисам збуњен, али овде има пуно лудих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трy мрт

15.02.2024 09:01

Виђу судског вијећа, моћан састав хахахаха

ОДГОВОРИТЕ