Sastanak ministra samo sa podobnim poljoprivrednicima

"Gradska uprava grada Bijeljina je uvijek bila, jeste i biće pouzdan partner Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali ovakvim nastupom ministra Minića ispred koalicije „Pokradimo Bijeljinu“ unosi se sjeme razdora među narod Semberije", poručio je Sreten Vučković, odjeljenje za poljoprivredu Gradske uprave grada Bijeljina.

Republika Srpska 14.03.2023 | 10:23
Sastanak ministra samo sa podobnim poljoprivrednicima

"Mjesto današnjeg sastanka, odnosno, panel diskusije trebalo je da bude Gradska uprava, sa Gradonačelnikom na čelu, a ne u stranačkoj organizaciji i tobože brizi za poljoprivredne proizvođače. Posmatrajući strukturu pozvanih poljoprivrednika, možemo konstatovati da su svi oni podobni režimu, ali je većina njih izašla nezadovoljna sa ovog sastanka", kazao je Vučković.

Podsjećamo ministra Minića da je njegova zakonska obaveza razvoj poljoprivrede na svim prostorima, pa i u Semberiji, najvećoj žitnici Srpske.

"Grad Bijeljina je u protekloj godini izdvojio 4 miliona konvertibilnih maraka za podršku poljoprivrednoj proizvodnji, što je 5 posto od gradskog budžeta. Za razliku od toga, Vlada, odnosno resorno Ministarstvo, izdvaja tek približno 3 posto budžetskih sredstava Republike Srpske, iako je zakonska obaveza oko 6 procenata", dodaje.

Na sastanku je, kako kaže, iznesen i niz drugih besmislica, podržavajući politički cirkus koji se trenutno odvija u našem gradu, od kojih je jedna i predviđanje sredstava koja će u naš grad doći, što nije izvodljivo.

"Podsjećamo ministra poljoprivrede da iznos narodnog novca koji će biti vraćen na osnovu Pravilnika o podsticajima zavisi od broja poljoprivrednih gazdinstava, finansijske moći poljoprivrednih proizvođača i  samog kapaciteta, odnosno obima proizvodnje, kao što je i definisano ovim Pravilnikom", poručio je Vučković.

Ističe da su netačni i navodi o proglašenju stanja elementarne nepogode - suše. Za razliku od Ministarstva, mi smo poslušali struku.

"Nakon formiranja komisije i obilaska terena stručnjaci su rekli da nema uslova za proglašenje stanja elementarne nepogode, a Grad je, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, pomogao poljoprivredne proizvođače u iznosu od   1.230.000 KM. Ministarstvu i Vladi Srpske uputili smo zahtjev za pomoć na koji nikada nismo dobili čak ni odgovor.

Ministarstvo je bilo obavezno, u najmanju ruku, da nam odgovori, a bilo bi korektno prema proizvođačima iz naveće žitnice Srpske da pomognete poljoprivrednicima bar onoliko koliko je pomogao Grad Bijeljina. Ostali smo uskraćeni čak i za izvještaj tima koji je radio procjenu štete u Semberiji, a ovaj dokument nikad nije ugledao svjetlost dana", smatra on.

"Koliki je stepen nerazumijevanja za potrebe poljoprivrede u Semberiji, dovoljno govori i činjenica da ministar poljoprivrede nekoliko puta dolazi u Bijeljinu, a ni jednom nije osjetio potrebu da se sastane sa predstavnicima Gradske uprave. Umjesto razumijevanja i pomoći, Ministarstvo uslovljava poljoprivredne proizvođače plaćanjem poreza na dohodak za 2021. i 2022. godinu, kako bi dobili bilo kakav podsticaj, što je istovremeno novi udar na džep poljoprivrednika", kazao je Vučković i dodao:

"Shvatamo da ministar nije iz struke, kao ni ostali učesnici panela, ali pitamo se da li oko sebe ima stručnjake koji ga mogu posavjetovati kako da radi."

(BN) Foto: Bijeljina.com

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Td

14.03.2023 09:56

Kako nije iz struke pa on je pravnik a uz to i lovac.

ODGOVORITE
Name

mar...

14.03.2023 10:05

uaaa crvena bando... uaaa komunjare pocrkali dabog. u milokradovim parama...

ODGOVORITE
Name

Sembeeci

14.03.2023 10:08

Nedozvolite da vas Snsd ,navede na tanak led, cilj je docepati se vlasti, i da bn tv, dovedu pod svoju kontrolu, zasad imate pravog gradonacelnika, gladajte protiv opoziva

ODGOVORITE
Name

Kakva

14.03.2023 10:16

Pomoc poljoprivredi ,to je jos jedan pokusaj kupovine izborne volje gradana da bi nenarodna i CIK vlast uspjela u opozivu gradonacelnika Bijeljine Ljubise Petrovica al samo onaj ko nemisli dobro Bijeljini i Semberiji glasace za opoziv gradonacelnika jer njim je cilj budzet Bijeljine i izvlacenje novaca a ne razvoj grada

ODGOVORITE
Name

GRUJO

14.03.2023 10:18

Ministar Minić bi prvo trebao da opravda velika sredstva koja su utrošeno dok je bio u Lovačkog savezu. Izgleda da se tamo naučio da lovi-u mutnom-pamu sad dobro dođe poljoprivreda. I jedno i drugo je rad na otvorenom. Samo lovi ministre

ODGOVORITE
Name

Re

14.03.2023 10:33

Poljoprivrednici sa ovima burlinim nećete ništa nikada dobiti od burle u RS.

ODGOVORITE
Name

Вишеград

14.03.2023 10:35

Није њих брига пољопривреда и пољопривредници,као што није било ни до сада.Њихова брига је градоначелник др.Љубиша Петровић.Хоће да и њега отјерају,да уведу овај накарадни закон и онда збогом РС и српски народе.Љубиша,подршка за тебе и савјет чувајте се РИК,они ће радити против тебе,као што су радили у Вишеграду и оставише оног накарадног начелника ђуревића,иако је опозив успио.

ODGOVORITE
Name

Uvijek

14.03.2023 11:41

Mozes unajmiti polovinu da ugnjetava onu drugu polovinu "da i dok vladas",a ostaje im vise za plhacku i ne moraju uopste misliti o toj drugoj polovini....

ODGOVORITE
Name

Poljoprivrednik

14.03.2023 12:48

Svi su oni stručnjaci u otimanju od naroda. Nije uspio kao advokat pa se uhljebio u SNSD. I dogurao do ministra.

ODGOVORITE
Name

XOXO

14.03.2023 17:02

Ta lopurda Minic je ministar bože svašta će ovaj Narod doživiti

ODGOVORITE
Name

TRTO

14.03.2023 19:04

Ljubiša čuvaj se RIK-a. Tamo radi Oliver Blagojević,zlo od čoveka rodom iz Kneževa. Spreman je radi para i rođenog oca izdati. Fukara

ODGOVORITE
Name

Država kredite!

15.03.2023 00:52

Bijeljina,i Semberija,nikada neće pokleknuti pred ološima! Imaju konačno demokratski izabranog gradonačelnika,koji ih vodi ka napretku,zato uzalud razotkrivate te odvratne njuške! Živio naš gradonačelnik,Petrović! Građani su tvoji anđeli čuvari,kojima će sekta položiti račune ???

ODGOVORITE