Ovako izgleda život na - 53 stepena: Mjesto u kom se vruća voda smrzava u vazduhu!

​Temperature u najsjevernijem kineskom gradu pale su na -53 °C, što je najhladnija temperatura ikada zabilježena, kažu meteorolozi.

Zanimljivosti 26.01.2023 | 17:34
Ovako izgleda život na - 53 stepena: Mjesto u kom se vruća voda smrzava u vazduhu!
Smješten u sjeveroistočnoj pokrajini Heilongjiang, u susjedstvu ruskog Sibira, grad Mohe nadaleko je poznat kao "sjeverni pol Kine" i jedno je od rijetkih mjesta u zemlji koja imaju subarktičku klimu.
 
Temperatura koja je ondje izmjerena 22. januara u sedam sati ujutro prvog dana lunarne nove godine iznosila je rekordna 53 stepena ispod nule. Posljednji je put bilo tako približno hladno 1969. godine.
 
U ruskom Jakutsku, koji je poznat po tome što je najhladniji grad na svijetu, temperature su pale na -62,7 °C, što je najhladnije u više od dvije decenije.
 
Ali i zime u Moheu nemilosrdno su hladne i duge; počinju početkom oktobra, a često traju do maja. Kada je jako hladno, u Moheu se znala pojaviti i ledena magla - fenomen koji se javlja samo u ekstremno hladnim klimama kada kapljice vode u zraku ostaju u tečnom obliku.
 
 
Osim toga, ondje zna biti toliko hladno da se zaledi i vruća voda koja se baca u zrak.
 
Hoće li ledene magle biti u Moheu i ove zime, tek ćemo vidjeti. Iako biste mogli pomisliti da nito ne dolazi u ledeni grad na kineskom sjeveru, turisti mu hrle kako bi vidjeli ledene atrakcije. Naprimjer, 2011. više od 10.000 turista došlo je u Mohe posmatrati polarnu svjetlost, prenosi Pun kufer. Autoput koji povezuje udaljeni grad s glavnim gradom Pekingom otvoren je u decembru 2019. uz veliku pompu, što je itekako olakšalo dolaske i odlaske turistima, ali i domaćem stanovništvu.
 
 
Ali i okolina Mohea krije zanimljivosti. Ime pokrajine Heilongjiang, izvedeno iz kineskog imena za rijeku Amur - Heilong Jiang, u prevodu znači 'rijeka crnog zmaja'.
 
Glavni je grad pokrajine Harbin, poznat po spektakularnom festivalu snijega i leda. Grad na sjeveroistoku Kine zbog oštre klime svake je godine domaćin umjetnicima koji se takmiče u izradi bajkovitih skulptura - od sfingi i piramida, preko impozantnih konja, do svakojakih građevina poput dvoraca i zidina. Zbog svega toga neki ga nazivaju i smrznutim Diznilendom.


(nezavisne)

Komentari / 0

Ostavite komentar