Овако изгледа живот на - 53 степена: Мјесто у ком се врућа вода смрзава у ваздуху!

​Температуре у најсјевернијем кинеском граду пале су на -53 °Ц, што је најхладнија температура икада забиљежена, кажу метеоролози.

Занимљивости 26.01.2023 | 17:34
Овако изгледа живот на - 53 степена: Мјесто у ком се врућа вода смрзава у ваздуху!
Смјештен у сјевероисточној покрајини Хеилонгјианг, у сусједству руског Сибира, град Мохе надалеко је познат као "сјеверни пол Кине" и једно је од ријетких мјеста у земљи која имају субарктичку климу.
 
Температура која је ондје измјерена 22. јануара у седам сати ујутро првог дана лунарне нове године износила је рекордна 53 степена испод нуле. Посљедњи је пут било тако приближно хладно 1969. године.
 
У руском Јакутску, који је познат по томе што је најхладнији град на свијету, температуре су пале на -62,7 °Ц, што је најхладније у више од двије деценије.
 
Али и зиме у Мохеу немилосрдно су хладне и дуге; почињу почетком октобра, а често трају до маја. Када је јако хладно, у Мохеу се знала појавити и ледена магла - феномен који се јавља само у екстремно хладним климама када капљице воде у зраку остају у течном облику.
 
 
Осим тога, ондје зна бити толико хладно да се заледи и врућа вода која се баца у зрак.
 
Хоће ли ледене магле бити у Мохеу и ове зиме, тек ћемо видјети. Иако бисте могли помислити да нито не долази у ледени град на кинеском сјеверу, туристи му хрле како би видјели ледене атракције. Напримјер, 2011. више од 10.000 туриста дошло је у Мохе посматрати поларну свјетлост, преноси Пун куфер. Аутопут који повезује удаљени град с главним градом Пекингом отворен је у децембру 2019. уз велику помпу, што је итекако олакшало доласке и одласке туристима, али и домаћем становништву.
 
 
Али и околина Мохеа крије занимљивости. Име покрајине Хеилонгјианг, изведено из кинеског имена за ријеку Амур - Хеилонг Јианг, у преводу значи 'ријека црног змаја'.
 
Главни је град покрајине Харбин, познат по спектакуларном фестивалу снијега и леда. Град на сјевероистоку Кине због оштре климе сваке је године домаћин умјетницима који се такмиче у изради бајковитих скулптура - од сфинги и пирамида, преко импозантних коња, до свакојаких грађевина попут двораца и зидина. Због свега тога неки га називају и смрзнутим Дизнилендом.


(независне)

Коментари / 0

Оставите коментар