Vučić: Patrijarh u teškom stanju, prognoze neizvjesne

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se patrijarh Irinej nalazi u teškom stanju, ali da je hvala bogu živ.

Srbija 19.11.2020 | 15:00
Vučić: Patrijarh u teškom stanju, prognoze neizvjesne

“Prije 55 minuta patrijarh je intubiran, lekari se bore za njegov život, teško je prognozirati”, rekao je Vučić.

Zvanični izvori SPC tvrde da je patrijrh živ i da se nalazi u teškom stanju. Prema nezvaničnim informacijama patrijrh Irinej je preminuo i čeka se zvanično saopštenje o tome. 

Više medija i u Srbiji je prenijelo vijest da je patrijarh Irinej preminuo nakon čega su povukli tu vijest.

Vijest o patrijarhovoj smrti nezvanično smo dobili od izvora u SPC, koji su nam to potvrdili u dva navrata, uz napomenu da se čeka da se to i zvanično saopšti. 

Međutim, iz Patrijaršije je saopšteno da nisu tačne vijesti o navodnom upokojenju patrijarha srpskog Irineja i da prema zvaničnom izvještaju konzilijuma ljekara koji se stara o njegovom zdravlju stanje patrijarha je "kompleksno ali stabilno".

SPC u saopštenju uputila je poziv vjernicima da se pomole za zdravlje patrijarha i da se o njegovom zdravstvenom stanju informišu iz zvaničnih saopštenja Кonzilijuma ljekara i na zvaničnoj internet-stranici Informativne službe Srpske Pravoslavne Crkve.

Naveli su da je krajnje neodgovorno i nemoralno obmanjivanje i uznemiravanje cjelokupne javnosti vijestima o smrti patrijarha, čak i od strane pojedinih crkvenih ličnosti.   

Prethodno je iz Srpske pravoslavne crkve saopšteno da je opšte stanje patrijarha srpskog Irineja danas pogoršano kao posljedica kovida 19,

Patrijarh Irinej hospitalizovan je 4. novembra u Vojnoj bolnici Кaraburma zbog infekcije virusom korona.

(BN)