Вучић: Патријарх у тешком стању, прогнозе неизвјесне

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да се патријарх Иринеј налази у тешком стању, али да је хвала богу жив.

Србија 19.11.2020 | 15:00
Вучић: Патријарх у тешком стању, прогнозе неизвјесне

“Прије 55 минута патријарх је интубиран, лекари се боре за његов живот, тешко је прогнозирати”, рекао је Вучић.

Званични извори СПЦ тврде да је патријрх жив и да се налази у тешком стању. Према незваничним информацијама патријрх Иринеј је преминуо и чека се званично саопштење о томе. 

Више медија и у Србији је пренијело вијест да је патријарх Иринеј преминуо након чега су повукли ту вијест.

Вијест о патријарховој смрти незванично смо добили од извора у СПЦ, који су нам то потврдили у два наврата, уз напомену да се чека да се то и званично саопшти. 

Међутим, из Патријаршије је саопштено да нису тачне вијести о наводном упокојењу патријарха српског Иринеја и да према званичном извјештају конзилијума љекара који се стара о његовом здрављу стање патријарха је "комплексно али стабилно".

СПЦ у саопштењу упутила је позив вјерницима да се помоле за здравље патријарха и да се о његовом здравственом стању информишу из званичних саопштења Конзилијума љекара и на званичној интернет-страници Информативне службе Српске Православне Цркве.

Навели су да је крајње неодговорно и неморално обмањивање и узнемиравање цјелокупне јавности вијестима о смрти патријарха, чак и од стране појединих црквених личности.   

Претходно је из Српске православне цркве саопштено да је опште стање патријарха српског Иринеја данас погоршано као посљедица ковида 19,

Патријарх Иринеј хоспитализован је 4. новембра у Војној болници Карабурма због инфекције вирусом корона.

(БН)