Kon otkriva šta će to od sutra biti drugačije

Govoreći o gradskom saobraćaju, koji u Beogradu počinje od 8. maja, dr Kon je rekao da bi i dalje trebalo govoriti da je gradski saobraćaj zabranjen za opštu upotrebu i da mogu da ga koriste samo zaposleni.

Srbija 06.05.2020 | 12:09
Kon otkriva šta će to od sutra biti drugačije

Epidemiolog Predrag Kon je rekao za RTS da to što će biti ukinuto vanredno stanje ne znači promenu čitavog sveta. Kako je rekao, do sada smo se ponašali tako da smo sprečavali kontakte, a sada se to zove izbegavanje kontakata, naročito za starije od 65 godina i hronične bolesnike.

Predrag Kon je rekao da kontakti omogućuju virusu da opstane i da, što ih manje imamo, kraće će trajati cirkulacija virusa u ovom talasu. Zbog toga navodi da ne bi trebalo mnogo da promenimo ponašanje kada se ukine vanredno stanje.

Govoreći o gradskom saobraćaju, koji u Beogradu počinje od 8. maja, Kon je rekao da bi i dalje trebalo govoriti da je gradski saobraćaj zabranjen za opštu upotrebu i da mogu da ga koriste samo zaposleni.

Dodao je da će oni morati da koriste maske i rukavice i da je i u samim vozilima poseban režim.

"I to će trajati neko vreme. Pratićemo da li virus i dalje pada u cirkulaciji i koliko se smanjuje rizik od ulaska u gradski prevoz po pitanju prenošenja virusa", naveo je Kon.

Na pitanje o kolektivnom imunitetu, Kon je rekao da je on lično skeptik i da ne misli da uz ovolike mere i sprečavanje kontakta imamo prokuženu populaciju.

Navodi da bi zato trebalo tako i da se ponašamo jer je veliki broj ljudi ostao osetljiv, ali rezultati istraživanja će pokazati kakvo je tačno stanje.

Rekao je da nije nemoguće da je virus bio prisutan u populaciji i ranije, ali da je sigurno da, ako jeste, to je bilo sporadično.

Predrag Kon je istakao da još nije doneto rešenje o otvaranju granica i da će se verovatno tražiti da budu testirani oni koji ulaze u zemlju. Mere karantina ili izolacije će zavisiti od rezultata testa.

RTS

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Kole

06.05.2020 10:22

Druže i ti lupaš ko papagaj. Nestorović još gori, njemu je sve ovo zabavno. Kao da ste dočekali svojih pet minuta za promociju...

ODGOVORITE
Name

Re:

07.05.2020 01:30

Ја овога још нисам видио да исправно носи маску. Више му дође као неки модни детаљ око врата.

Name

dr+kon

06.05.2020 10:24

Preklinjem vas ne kačite mu fotku. Nemam napretka deset dana. Penzioner s dozvolom kretanja i bez rukavica i maske, a drugima je sve suprotno naređivao.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

06.05.2020 10:53

i ja se slažem, čovjek bez duše, čovjek koji svjesno uništava čovjekov imunitet jer mu je dato u zadatak, a to se vidjelo iz samo jedne rečenice kada je ko bjesan pas zarežao na ljudsku gromadu Đokovića koji je protiv vakcine, a za jačanje imuniteta. Zato nek se nosi u tri lijepe .

Name

Za Rajna

06.05.2020 12:52

Podrzavam Vase misljenje, uz dodatno da je Novak za njega moralna gromada I dobrotvor, koji je donirao veliku svotu novca za med opremu, sto vlast I ne spominje. Nas Nole prica iz duse, govori ono sto vecina mislimo I osjecamo, jer se njegova rijec daleko cuje, kaze istinu za dobro svog naroda, da ovakvim dodje do mozgova,... da svako ima svoj identitet, svoju licnost. Ovaj Dr struka je pokazao svoje lice odavno, price su mu kontradiktorne, misli konfuzne,..., ne uziva neki autoritet, bez obzira koliko mu SE daje znacaj, dzaba. Nole je jedan, neprolazan, srpski a svjetski, ima dusu za sve ljude, djecu, ima osjecanja, a ovi...nek SE zamisle poslije svega.

Name

Op

06.05.2020 10:28

Strucnak I samo trebamo svimi da slusamo nihove upute da se toga pridrzavamo I bice nam sve bole svioni su obrazovani ludi od struke daju sve od sebe da se ovo zlo sto pre zavrsi puno im hvala poz

ODGOVORITE
Name

re

06.05.2020 11:19

Ma da... a svedjani, bjelorusi, nijemci... i ostalih 180 drzava koje nisu zakljucale penzionere nemaju ovakve strucnjake... jadni mi sa ovim nasim "strucnjacima"...

Name

Re

06.05.2020 11:20

Ako ti oni pomognu, ti kupi bolji i veći tv, pa vjeruj sve što ti struka kaže s tv-a.

Name

XX za op

06.05.2020 11:36

Pa vidimo sve naričito u zadnje vreme,, da je ko kažu i blizu svi bi ovi bili blindirani i pobjegli u mišiju rupu od smrti,, za 4 gidine rata u bosni sakrili se, na košarama nebi savjeta,, tu bješe smrti puno bez njihove pomoći i opet nas osta dosta, a ovo je izgleda opano baš za nas što ostašmo,, ali dobismo mi neki čudan imunitet baš tad pa baš ako i ima taj virus neka nas malo puste, ubiše psihički ovim svojim facama i lipanjem.

Name

DM

06.05.2020 11:42

Kako mogu biti obrazovani kad se ovaj virus tek pojavio I niko o njemu ne zna mnogo, pa cak ni strucnjaci u cijelom svijetu. Cita na internetu kao I mi svi sto citamo, samo sto se bas ne drzi preporuka svjetske zdravstvene organizacije.On vodi I predizbornu kampanju.

Name

Кад ће

06.05.2020 15:50

Неко рећи за ову сподобу, ко је шта је ко га плаћа и за кога ради.

Name

Struka

06.05.2020 10:32

Struka je struka,ko njih slusa zivot mu je strucno zeznut.

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

06.05.2020 13:34

A znaš li doktore da je danas ubijen čovjek koji je bio blizu da otkrije sve o Korona virusu,a ubica isto izvršio samoubistvo i kažu da je porijeklom iz Vuhana!!?Ko ne vjeruje nek pročita današnje vijesti!!A ti Kon idi više u tu... penziju!!

ODGOVORITE
Name

Re

06.05.2020 17:29

U Srbiji nije isti zakon za sve. Drvakcina ima 65 godina i zatvara sve u kuće, a on se šeta.

Name

Braco I sestre

06.05.2020 14:32

Zlo koje se nadvilo Srbijom. ...

ODGOVORITE