Кон открива шта ће то од сутра бити другачије

Говорећи о градском саобраћају, који у Београду почиње од 8. маја, др Кон је рекао да би и даље требало говорити да је градски саобраћај забрањен за општу употребу и да могу да га користе само запослени.

Србија 06.05.2020 | 12:09
Кон открива шта ће то од сутра бити другачије

Епидемиолог Предраг Кон је рекао за РТС да то што ће бити укинуто ванредно стање не значи промену читавог света. Како је рекао, до сада смо се понашали тако да смо спречавали контакте, а сада се то зове избегавање контаката, нарочито за старије од 65 година и хроничне болеснике.

Предраг Кон је рекао да контакти омогућују вирусу да опстане и да, што их мање имамо, краће ће трајати циркулација вируса у овом таласу. Због тога наводи да не би требало много да променимо понашање када се укине ванредно стање.

Говорећи о градском саобраћају, који у Београду почиње од 8. маја, Кон је рекао да би и даље требало говорити да је градски саобраћај забрањен за општу употребу и да могу да га користе само запослени.

Додао је да ће они морати да користе маске и рукавице и да је и у самим возилима посебан режим.

"И то ће трајати неко време. Пратићемо да ли вирус и даље пада у циркулацији и колико се смањује ризик од уласка у градски превоз по питању преношења вируса", навео је Кон.

На питање о колективном имунитету, Кон је рекао да је он лично скептик и да не мисли да уз оволике мере и спречавање контакта имамо прокужену популацију.

Наводи да би зато требало тако и да се понашамо јер је велики број људи остао осетљив, али резултати истраживања ће показати какво је тачно стање.

Рекао је да није немогуће да је вирус био присутан у популацији и раније, али да је сигурно да, ако јесте, то је било спорадично.

Предраг Кон је истакао да још није донето решење о отварању граница и да ће се вероватно тражити да буду тестирани они који улазе у земљу. Мере карантина или изолације ће зависити од резултата теста.

РТС

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Коле

06.05.2020 10:22

Друже и ти лупаш ко папагај. Несторовић још гори, њему је све ово забавно. Као да сте дочекали својих пет минута за промоцију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

07.05.2020 01:30

Ја овога још нисам видио да исправно носи маску. Више му дође као неки модни детаљ око врата.

Name

др+кон

06.05.2020 10:24

Преклињем вас не качите му фотку. Немам напретка десет дана. Пензионер с дозволом кретања и без рукавица и маске, а другима је све супротно наређивао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

06.05.2020 10:53

и ја се слажем, човјек без душе, човјек који свјесно уништава човјеков имунитет јер му је дато у задатак, а то се видјело из само једне реченице када је ко бјесан пас зарежао на људску громаду Ђоковића који је против вакцине, а за јачање имунитета. Зато нек се носи у три лијепе .

Name

За Рајна

06.05.2020 12:52

Подрзавам Васе мисљење, уз додатно да је Новак за њега морална громада И добротвор, који је донирао велику своту новца за мед опрему, сто власт И не спомиње. Нас Ноле прица из дусе, говори оно сто вецина мислимо И осјецамо, јер се његова ријец далеко цује, казе истину за добро свог народа, да оваквим додје до мозгова,... да свако има свој идентитет, своју лицност. Овај Др струка је показао своје лице одавно, прице су му контрадикторне, мисли конфузне,..., не узива неки ауторитет, без обзира колико му СЕ даје знацај, дзаба. Ноле је један, непролазан, српски а свјетски, има дусу за све људе, дјецу, има осјецања, а ови...нек СЕ замисле послије свега.

Name

Оп

06.05.2020 10:28

Струцнак И само требамо свими да слусамо нихове упуте да се тога придрзавамо И бице нам све боле свиони су образовани луди од струке дају све од себе да се ово зло сто пре заврси пуно им хвала поз

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.05.2020 11:19

Ма да... а сведјани, бјелоруси, нијемци... и осталих 180 дрзава које нису закљуцале пензионере немају овакве струцњаке... јадни ми са овим насим "струцњацима"...

Name

Ре

06.05.2020 11:20

Ако ти они помогну, ти купи бољи и већи тв, па вјеруј све што ти струка каже с тв-а.

Name

XX за оп

06.05.2020 11:36

Па видимо све наричито у задње време,, да је ко кажу и близу сви би ови били блиндирани и побјегли у мишију рупу од смрти,, за 4 гидине рата у босни сакрили се, на кошарама неби савјета,, ту бјеше смрти пуно без њихове помоћи и опет нас оста доста, а ово је изгледа опано баш за нас што осташмо,, али добисмо ми неки чудан имунитет баш тад па баш ако и има тај вирус нека нас мало пусте, убише психички овим својим фацама и липањем.

Name

ДМ

06.05.2020 11:42

Како могу бити образовани кад се овај вирус тек појавио И нико о њему не зна много, па цак ни струцњаци у цијелом свијету. Цита на интернету као И ми сви сто цитамо, само сто се бас не дрзи препорука свјетске здравствене организације.Он води И предизборну кампању.

Name

Кад ће

06.05.2020 15:50

Неко рећи за ову сподобу, ко је шта је ко га плаћа и за кога ради.

Name

Струка

06.05.2020 10:32

Струка је струка,ко њих слуса зивот му је струцно зезнут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

06.05.2020 13:34

А знаш ли докторе да је данас убијен човјек који је био близу да открије све о Корона вирусу,а убица исто извршио самоубиство и кажу да је поријеклом из Вухана!!?Ко не вјерује нек прочита данашње вијести!!А ти Кон иди више у ту... пензију!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.05.2020 17:29

У Србији није исти закон за све. Дрвакцина има 65 година и затвара све у куће, а он се шета.

Name

Брацо И сестре

06.05.2020 14:32

Зло које се надвило Србијом. ...

ОДГОВОРИТЕ