Postavio visoke ciljeve, čekaju se rezultati

Politički, ekonomski i bezbjednosni analitičari smatraju da Zorana Tegeltiju, novoimenovanog predsjedavajućeg Savjetaministara BiH, čeka težak posao u svakoj oblasti, a najviše u vezi s pitanjima finansijske politike, migracija i azila.

Bosna i Hercegovina 07.12.2019 | 08:44
Postavio visoke ciljeve, čekaju se rezultati
Nisu bili previše optimistični kada je u pitanju njegov ekspoze koji je u četvrtak predstavio na hitnoj sjednici Predstavničkog doma BiH, na kojoj je sa 28 poslaničkih ruku imenovan na pomenutu funkciju. Tegeltija je u ekspozeu naveo da će u potpunosti biti privržen principu vladavine prava, poštovanju Dejtonskog sporazuma, Ustava, ustavne strukture i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

Kao strateški cilj je naveo pristupanje EU te najavio saradnju sa NATO-om u skladu sa voljom konstitutivnih naroda te rekao da će mu imperativ u radu biti razvoj energetskog potencijala i saobraćajne infrastrukture. Rekao je da će u vrhu prioriteta novog saziva Vijeća ministara biti poljoprivreda, te najavio jačanje istočnih granica BiH i pomoć Graničnoj policiji BiH zbog migrantske krize.

Upozorio je na bezbjednosnu poziciju i opasnost od terorizma i najavio potrebu povećanja konkurentnosti i rasterećenje bh. privrede.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, ističe da dosadašnje iskustvo pokazuje da se vrlo malo stvari iz ekspozea, ne samo sadašnjeg predsjedavajućeg Savjeta ministara, već i drugih prije njega, sprovede u djelo.

"Možda smo se svi na neki način pogrešno 'zalijepili', da tako kažem, za ličnost Zorana Tegeltije, jer mislim da on na tom mjestu, zapravo, ima vrlo malo manevarskog prostora da može bilo šta uraditi, iz prostog razloga što znamo da čitav politički život u BiH diktiraju lideri političkih partija koje su na vlasti. Odnosno, rekla bih tri najveće etno-nacionalne političke partije SDA, HDZ i SNSD", kaže Topićeva za "Nezavisne".

Tvrdi da, sa druge strane, Tegeltija prilikom izlaganja ekspozea, a što je vrlo zanimljivo i upečatljivo, nije dao direktan odgovor na pojedina teška pitanja koja su došla iz redova opozicionih parlamentaraca.

"Ostavio je prostor za konsultacije, odnosno ostavio je prostor za razgovore koje bi vodio s onima koji zapravo o tome odlučuju", objašnjava Topićeva. Naglašava da ona ne ocjenjuje ljude u ovim situacijama, jer joj je besmisleno da daje bilo koju vrstu ocjene zato što ocjena zaslužuje rezultate.

"Ovo je sada, rekla bih, obećanje, skup lijepih želja i ideja, a mislim da će se ocjenjivati tek kad prođe izvjesno vrijeme na osnovu rezultata rada", kazala je Topićeva.

Mirsad Isaković, finansijski stručnjak i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zenici, ističe da bi finansijski program na bazi obećanja povećanja prihoda i isključivo na bazi povećanja PDV-a, što ne podrazumijeva diferenciranu stopu, nego podrazumijeva, kako je on shvatio, povećanje PDV-a, bio nož u leđa najsiromašnijima i korak unazad.

"Došli bi u još veću krizu, jer platežna moć najvećeg broja stanovništva je na donjoj razini siromaštva. Prema tome, svako povećanje i poigravanje uopšte sa povećanjem cijena, kako PDV-a, tako i energenata, nosi sa sobom rizik velikih građanskih protesta i građanske neposlušnosti", kazao je Isaković i istakao da Tegeltijin ekspoze u oratorskom smislu izgleda vrlo prihvatljivo.

"Najkraće rečeno, teoretski je dobro, ali praktično, sumnjam u izvodljivost ekspozea", kaže Isaković za "Nezavisne". Naglašava da je i ranije bilo ekspozea bivših predsjedavajući Vijeća ministara koji su bili doktorske disertacije, poput Zvizdićevog, ali da nije realizovano ništa.

Mirza Smajić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i šef Odsjeka sigurnosnih i mirovnih studija, ističe da će novi saziv Vijeća ministara i predsjedavajući morati u narednih šest mjeseci posvetiti veliku pažnju migracijama i Zakonu o azilu.

"Činjenica je da predsjedavajućeg i cijeli saziv Vijeća ministara čeka veliki posao. Migracije i azil moraju biti prioritetni i zbog toga što EU zahtijeva od BiH da riješi pitanje ljudi koji su u tranzitu i omogući im bolje uslove", ističe Smajić za "Nezavisne".

(Nezavisne)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Мирослав

07.12.2019 08:58

Док год не буде одговорности за све пропасти под овом власти неће нам бити боље и трајаће док траје а да су секта јесу , јер су се толико удружили и бране једни друге и нису искрени и немају своје мишљење и размишљају само у интресу странке нема везе што није истина.

ODGOVORITE
Name

mislim

07.12.2019 10:42

Nema od tog nista svi su oni obecavali i na tom je ostajalo.Spasavaj se ko moze.

ODGOVORITE
Name

50

07.12.2019 13:35

MRKONJIĆKA BJEDO I POSLUŠNIČE ANTE JELAVIĆA I VLADE RH U KALDERI.

Name

boki

07.12.2019 18:29

Njegovi visoki ciljevi, a po mišljenje mora kod dodika , a bogami od sada i kod covica. Jadni njegovi ciljevi.

ODGOVORITE