Vidovdan: Važni događaji za Srbe

Kosovski boj, atentat na Franca Ferdinanda, koji je označio uvod u Veliki rat, ali i njegovo okončanje – važni su istorijski događaji, a iako ih dijele vijekovi, decenije i godine, svi su se dogodili na današnji dan – 28. juna. Spisak događaja značajnih za Srbe, vezanih za ovaj dan, tu se ne završava.  

Srbija 28.06.2019 | 10:52
Vidovdan: Važni događaji za Srbe
U crkvenom kalendaru, današnji dan, 28. jun, označen je kao Vidovdan, a sam praznik najčešće se vezuje za prvi i najznačajni događaj u srpskoj istoriji i mitologiji – Kosovski boj. Tako je i ovaj praznik posvećen knezu Lazaru Hrebeljanoviću, u narodu opjevanom kao Car Lazar, piše Blic.

Stoga, po određenim navodima, Vidovdan predstavlja dan žalosti, pa je srpski narod zadržao običaj da se na taj dan ne igra i ne pjeva, te da se zaustave svi veliki poslovi. Za Vidovdan se u crkvama obavljaju pomeni za sve postradale u ratovima.

1389. godina – Kosovski boj

Sam praznik suštinski je spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sjećanje na poginule u svim ratovima.

Što se same bitke tiče, oskudni istorijski podaci ne otkrivaju njen tok, čak ni ko je pobijedio, ali u naš nacionalni identitet, ovaj boj utkan je kao velika moralna pobjeda.

Pretpostavlja se da je turski sultan Murat i imao značajnu brojniju vojsku, ali da je vojska kneza Lazara bila nadomak pobjede. Oba vladara su poginula tog dana. Takođe, Miloš Obilić ušao je u legendu kao hrabri ratnik koji se smaknuo turskog uzurpatora Murata. Nesporna posljedica bila je da je Srbija ubrzo postala vazalna država.

Snažno sjećanje na ovaj istorijski događaj prenosilo se i razvijalo u narodu kroz cikluse epskih pjesama, a ujedno se utkivalo u sam nacionalni identitet.

Kosovska bitka postala je predmet legende, a tome je doprinijelo i djelo pisca srednjovekovne Srbije Konstantina Filozofa u “Životu despota Stefana Lazarevića”, zatim i dubrovačkog istoričara Mavra Orbina, “Kraljevstvo Slovena”.

1869. – Donošenje Namjesničkog ustava

Namjesnički ustav je bio treći ustav Srbije, koji je bio na snazi od 1869. do 1888. i od 1894. do. 1901. godine. On je jedna od prelomnih tačaka srpske istorije i njegov značaj je u tome što je riječ o prvom ustavu koji su usvojili srpski suvereni organi vlasti, odnosno kome nije bilo potrebno priznavanje od strane Osmanskog carstva. Ime je dobio po tome što ga je donelo Namjesništvo za vrijeme maloljetnosti kneza Milana Obrenovića, a činili su ga – Milivoje Blaznavac, Jovan Ristić i Jovan Gavrilović. Ovim ustavom sudstvo je postalo nezavisno, uvedeno je porotno suđenje, aktivno biračko pravo imao je svaki građanin koji plaća porez na imanje, rad ili prihod. Opštinama je priznata samouprava.

1914. – Sarajevski atentat, početak Prvog svjetskog rata

Gavrilo Princip, mladi revolucionar, član organizacije “Mlada Bosna”, na Vidovdan 1914. godine u Sarajevu je ubio austrougarskog nadvojvodu, prestolonaslijednika Franca Ferdinanda.

Srbija je odbacila optužbe Austrougarske da ima ikakvu odgovornost za ovaj događaj. Uslijedio je austrougarski ultimatum koji je Srbija odbila da ispuni, pa je mesec kasnije Beč objavio Srbiji rat, koji je ubrzo prerastao u Veliki (Prvi svjetski) rat.

Procjenjuje se da je u ovom ratu poginulo više od 15 miliona vojnika i civila, a da je ranjeno čak 22 miliona. Srbija bilježi 1,1 milion mrtvih i milion i 250 hiljada ranjenih.

Princip je, kao maloljetnik, osuđen na 20 godina robije, ali je umro pod torturom u tamnici u Terezinu u Češkoj, ne dočekavši raspad Austrougarske i oslobođenje i ujedinjenje svoje zemlje.

1919- – Kraj Velikog rata

Nakon nekoliko krvavih godina, na Vidovdan 1919. u Versaju je na Mirovnoj konferenciji potpisan mirovni ugovor sa poraženom Nemačkom, čime je i formalno okončan Prvi svjetski rat. Politička mapa Evrope značajno je izmijenjena, a ono što je važno za nas jeste da je jedan od rezultata Versajskog ugovora bilo i međunarodno priznanje novostvorenih država – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Poljske, Čehoslovačke, Mađarske, Finske, Estonije, Letonije i Litvanije.

1921. - Vidovdanski ustav

Dvije godine kasnije, Ustavotvorna Skupština Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca izglasala je Vidovdanski ustav. Država je proglašena “ustavnom, parlamentarnom monarhijom”, s dinastijom Karađorđević na čelu. U pitanju je prvi ustav novostvorene države, koji je važio do 1929, kada ga je kralj Aleksandar Karađorđević suspendovao i zaveo ličnu vladu, poznatiju kao Šestojanuarska diktatura.

Zanimljivo je i da je dan nakon što je ustav izglasan, u Beogradu pokušan atentat na kralja Aleksandra Karađorđevića dok se vraćao iz Skupštine, u kojoj je bio upravo da bi ozakonio Vidovdanski ustav.

Sa skela nedovršene zgrade na uglu Miloševe i Masarikove ulice molerski radnik Spasoje Stejić bacio je bombu na kraljevsku kočiju, ali je ona zapela za telefonske žice i eksplodirala u vazduhu. Stejić je potom osuđen na smrt, ali je presuda preinačena na 20 godina robije.

2001. - Haškom tribunalu izručen Slobodan Milošević

Bivši predsjednik Srbije i Savezne republike Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je da je izgubio vlast 6. oktobra 2000. godine, a svega nekoliko mjeseci kasnije, 1. aprila 2001, uhapšen je jer je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja. Na Vidovdan, 28. juna 2001. Milošević je izručen Tribunalu u Hagu, a prvobitnoj optužnici za ratne zločine na Kosovu i Metohiji pridodate su i optužnice za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini i ratne zločine u Hrvatskoj.

Još jedan vidovdanski događaj vezuje se uz Miloševića: zapravo, u pitanju je jedan od događaja koji je učvrstio njegov uspon. Obilježavanje 600. godišnice Kosovskog boja održano je 28. juna 1989. na Gazimestanu i procenjuje se da je skupu prisustvovalo oko milion ljudi, a centralni događaj bio je upravo Miloševićev govor. Taj datum smatra se trenutkom kada je definitivno učvrstio vlast u jednopartijskoj Srbiji, jednoj od šest republika SFRJ.

2006. - 40 godina zatvora za Milorada Ulemeka

Milorad Ulemek Legija (1968) bivši je komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), poznatih i kao Crvene beretke, koje su bile specijalne snage resora Državne bezbjednosti (DB), pri Ministarstvu unutrašnjih poslova. Prethodno je bio pripadnik Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana. Takođe je zatvorenik sa najviše maksimalnih kazni u Srbiji, kome su dokazana 23 ubistva kao organizatoru kriminalne grupe.

Ulemek je u zatvoru od 2. maja 2004, kada se sam predao, a osuđen je kao jedan od glavnih organizatora ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića (na 40 godina zatvora), zbog ubistva bivšeg predsjednika predsjedništva Srbije Ivana Stambolića (40 godina), pokušaja atentata na Vuka Draškovića u Budvi i na Ibarskoj magistrali, kada su ubijena četiri člana SPO (15 godina).

Prema presudama, ove zločine je izvršio uz podršku DB, a preko JSO.

Nakon više od tri godine suđenja 23. maja 2007. godine Legija je osuđen na 40 godina kao organizator atentata na Zorana Đinđića 12. marta 2003. Ova kazna je potvrđena u drugostepenom i trećestepenom postupku. Juna 2005. Legija je osuđen na 15 godina zatvora zbog svoje umiješanosti u smrt četvorice članova Srpskog pokreta obnove u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali i pokušaj ubistva Vuka Draškovića juna 2000. u Budvi. Na presudu je uložena žalba i Vrhovni sud Srbije ju je uvažio krajem marta 2006. Nakon treće presude Legija je osuđen na 15 godina zatvora. Jula 2005. Legija je osuđen na 40 godina (maksimalna kazna) za ubistvo Ivana Stambolića i na 15 godina za pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi.

Na Vidovdan, 28. juna 2006. Vrhovni sud Srbije je potvrdio ovu presudu.

(Blic)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

SRBIN

28.06.2019 08:59

NAJVECA GRESKA JE UBISTVO FERDINANDA.DA SMO OSTALI POD NJIHOVOM VLASCU..NE BI IZGINULO OVOLIKO LJUDI..I NE BI SMO BJEZALI SADA U AUSTRIJU..SLOBA JE SVOJE OBEZBJEDIO..MIRAN UMRO..KOSOVSKI BOJ JE MIT..JEL BUO IL NIJE KO CE GA ZNATI..DA SMO GA SRBI NADRLJALI..JESMO....

ODGOVORITE
Name

Re Srbin

28.06.2019 09:19

Tacno.Mi se svaki rat ku....cimo i sve nam izginu dok drugi pod zeninu suknju pa ih sad vise nego nas.Nasa ludacka elita ce na kraju sjuziti cijeli narod.

Name

Е

28.06.2019 09:21

Ти Србина још ниси ни видјео.

Name

Borik

28.06.2019 10:10

Kakva greska? Za mene, Gavrilo Princip je bio i ostao heroj. Bili smo robovi u sopstvenoj zemlji. Sta je trebalo, da cutimo i robujemo. Zivot ima smisla samo ako ga zivi slobodan covjek. Podsjecas me na komsije (bosnjake), koji kritikuju Principa i nazivaju ga teroristom. A to sve samo zato sto je srbin. Govore da je htjeo da pravi Veliku Srbiju. Pa da je htjeo, ne bi se organizacija zvala Mlada Bosna, vec Mlada Srbija. Uostalom, u Mladoj Bosni je bilo i muslimana i hrvata (Mehmedbasic, Andric). Eto kakvi su danasnji bosnjaci, izgleda da bi im draze bilo da je ostala Austrougarska. A to sto danas bjezimo u Austriju, za to je kriva aktuelna vlast. Ponavljam, za mene je Gavrilo Princip heroj, isto kao i njegov bratanac Slobodan Princip Seljo.

Name

Re E

28.06.2019 11:13

Meni je u Jasenovcu pobijeno 250 clanova familije.Ne razumijem to nisi ti vidio Srbina.Cuti covjece.Sve kriminal i kopovluk.Gdje to nisam vidio Srbina.

Name

RE RE

28.06.2019 11:33

Slažem se... I samo da dodam: Veliki Petar Kočić, da je kojim slučajem živ sad bi bio u tamnici. Ova vlast je gora nego Austrougarska.

Name

Лука

30.01.2020 11:12

Ти си тежак дебил

Name

Dobro Nas Ima Kakve Smo Budale

28.06.2019 09:19

Vidovdan,sukob sa tada najmocnijom svetskom silom koja je harala na tri kontinenta,kasnije rat sa Austrougarskom gde nas izgibe trecina.1999 rat sa NATO najvecom vojnom silom u istoriji.Mi Srbi udaramo samo na najjace.

ODGOVORITE
Name

Semberac

28.06.2019 10:11

Nisu srbi nikada ni na koga udarili niti napali, nego su uvijek branili svoj narod i svoju teritoriju...

Name

Khal Drogo

28.06.2019 10:26

Видовдан је поодавно судбински везан за наш род. Како то и бива, ту се испреплићу народно предање, симболика и тежња неким узвишеним идеалима. И то је својствено свим великим народима, а то припадници новијих нација, нација створених у подруму неког хотела, рецимо једног сарајевског 1993. и не разумију. И иако је та симболика, тежња тим неким узвишеним идеалима, важна, ваља бити свјестан и чињенице, историје која није увијек усклађена са народним предањем. Други косовски бој јесте усађен у нашу колективну свијест, но за нађу трагедију је важнији први косовски бој 1369. који бјеше увод у катастрофу 26.09.1371. Атентат у Сарајеву гдје се не може искључити ни завјера моћних људи у царству, бјеше такође крик отпора угњетавачу, окупатору, но ни тај догађај није имао важности за историју, точак историје је покренуо други догађај, важнији, 23.07.1914. Изручење Милошевића хашким инквизиторима бјеше управо са наумом да се понизи један народ знајући симболичкку важнос за Србе Видовдана, рукопис препознатљив хуљама. Како год, Срби имају одличне историчаре, и српска историографија је добро обрађена, имамо и то народно предање, кроз које се често његују ти неки узвишени идеали, и то такоше треба његовати, но како написах, то неки други, који немају богату историју и не разумију.

ODGOVORITE
Name

Re

29.06.2019 03:52

Sve dobro napisano, samo Predsjednika Miloševića Hagu nije izručio strani zavojevač, već naš čovjek, i to Predsjednik Vlade Đinđić! Al kako je radio, tako je i završio - ima jedna Viša Sila koja sve bilježi, i za sve pravedno naplati!

Name

Ozzy

28.06.2019 10:43

Bolje je jedan dan zivjeti casno nego sto godina kao fukara. SLOBODA je osnovna karakteristika Srbina, sto ga izdvaja od ostalih naroda okolo koji su naucili da imaju gospodara. I kao takva naravno da ima svoju cijenu. Samo mi je zao sto smo je donosili i takvom sljamu kao sto ste vi gore potpisani sa svojim bijednim izjavama ( osim Srbina pod sifrom "E")

ODGOVORITE
Name

analiticar

28.06.2019 12:20

Pa kako onda provedoste 430 godina ropstva pod Turcima,bitno je imati mitove i legende.

Name

Ozzy

28.06.2019 10:50

Bolje je jedan dan zivjeti casno nego sto godina kao fukara. SLOBODA je osnovna karakteristika Srbina, sto ga izdvaja od ostalih naroda okolo koji su naucili da imaju gospodara. I kao takva naravno da ima svoju cijenu. Samo mi je zao sto smo je donosili i takvom sljamu kao sto ste vi gore potpisani sa svojim bijednim izjavama ( osim Srbina pod sifrom "E")

ODGOVORITE
Name

pravda

28.06.2019 11:08

vidovdan je ponos srbskog roda i naroda i velika prekretnica u srbskom narodu

ODGOVORITE
Name

RE OZY

28.06.2019 11:23

CINI MI SE TI ZIVIS DUZE OD JEDNOG..DANA..ZNACI CASNO JE DALEKO OD TEBE.LJUDI PISU STA MISLE I OSJECAJU.MUKA IM JE OD ZIVOTA..A TI SR NEGDJR DOBRO USUSKAO PA SATRO PAMETUJES..

ODGOVORITE
Name

Ozzy

28.06.2019 12:05

Pogresno ti se cini. Dopisujes se s nekim ko je '92 ostavio udobnost zapada i zamijenio je za Srpsku pusku. I danas krvavo sticem sa svojih 10 prstiju i nikad se ne kajem sto sam tako uradio. Za ove muke i patnje sto nas danas snalaze krivi su ovi beskicmenjaci sto sam ih prozvao. Ali neka "Neko to od gore vidi sve". Ljudi bi trebalo vise da citaju i da se informisu o Srpskom bicu i istoriji ( pogotovo ako su rodjeni kao Srbi a i dalje tumaraju u jugo-komunistickoj magli). Barem su danas i istinite informacije dostupne.

Name

Budala kao i ti

28.06.2019 11:50

1989 na gazimestanu sloba najavio rat i raspad Jugoslavije.

ODGOVORITE
Name

Luminara

28.06.2019 11:50

Izdajice srpskog naroda izrucise Slobodana na Vidovdan, sveti srpski praznik. I to nije slucajno, hag je tako trazio.

ODGOVORITE
Name

Istinska sloboda

20.06.2020 12:53

Milosevic je ubica ljudi(neistomisljenika),daleko od Kristovog nauka i morala.Vidovdan je paganski praznik zabludjenog naroda.

Name

Dzaba Sve

28.06.2019 19:59

Ogromna vecina Srba i dan danas smatra da je drug Josip Broz Tito naj veci i naj uspijesniji Srpski politicar i vojskovodja.

ODGOVORITE
Name

Labud

29.06.2019 06:50

Pa u pravu su.Srbi su svoj najveci procvat usvim sferama zivota ostvarili upravo za vrijeme vladavine Tita.

Name

Posavina

29.06.2019 09:29

A 28.06.1992. je u sklopu proboja koridora oslobođena Modriča.

ODGOVORITE