Видовдан: Важни догађаји за Србе

Косовски бој, атентат на Франца Фердинанда, који је означио увод у Велики рат, али и његово окончање – важни су историјски догађаји, а иако их дијеле вијекови, деценије и године, сви су се догодили на данашњи дан – 28. јуна. Списак догађаја значајних за Србе, везаних за овај дан, ту се не завршава.  

Србија 28.06.2019 | 10:52
Видовдан: Важни догађаји за Србе
У црквеном календару, данашњи дан, 28. јун, означен је као Видовдан, а сам празник најчешће се везује за први и најзначајни догађај у српској историји и митологији – Косовски бој. Тако је и овај празник посвећен кнезу Лазару Хребељановићу, у народу опјеваном као Цар Лазар, пише Блиц.

Стога, по одређеним наводима, Видовдан представља дан жалости, па је српски народ задржао обичај да се на тај дан не игра и не пјева, те да се зауставе сви велики послови. За Видовдан се у црквама обављају помени за све пострадале у ратовима.

1389. година – Косовски бој

Сам празник суштински је спомен на Косовску битку, која се одиграла 28. јуна 1389. године, односно 15. јуна по старом календару на Газиместану и представља сјећање на погинуле у свим ратовима.

Што се саме битке тиче, оскудни историјски подаци не откривају њен ток, чак ни ко је побиједио, али у наш национални идентитет, овај бој уткан је као велика морална побједа.

Претпоставља се да је турски султан Мурат и имао значајну бројнију војску, али да је војска кнеза Лазара била надомак побједе. Оба владара су погинула тог дана. Такође, Милош Обилић ушао је у легенду као храбри ратник који се смакнуо турског узурпатора Мурата. Неспорна посљедица била је да је Србија убрзо постала вазална држава.

Снажно сјећање на овај историјски догађај преносило се и развијало у народу кроз циклусе епских пјесама, а уједно се уткивало у сам национални идентитет.

Косовска битка постала је предмет легенде, а томе је допринијело и дјело писца средњовековне Србије Константина Филозофа у “Животу деспота Стефана Лазаревића”, затим и дубровачког историчара Мавра Орбина, “Краљевство Словена”.

1869. – Доношење Намјесничког устава

Намјеснички устав је био трећи устав Србије, који је био на снази од 1869. до 1888. и од 1894. до. 1901. године. Он је једна од преломних тачака српске историје и његов значај је у томе што је ријеч о првом уставу који су усвојили српски суверени органи власти, односно коме није било потребно признавање од стране Османског царства. Име је добио по томе што га је донело Намјесништво за вријеме малољетности кнеза Милана Обреновића, а чинили су га – Миливоје Блазнавац, Јован Ристић и Јован Гавриловић. Овим уставом судство је постало независно, уведено је поротно суђење, активно бирачко право имао је сваки грађанин који плаћа порез на имање, рад или приход. Општинама је призната самоуправа.

1914. – Сарајевски атентат, почетак Првог свјетског рата

Гаврило Принцип, млади револуционар, члан организације “Млада Босна”, на Видовдан 1914. године у Сарајеву је убио аустроугарског надвојводу, престолонаслиједника Франца Фердинанда.

Србија је одбацила оптужбе Аустроугарске да има икакву одговорност за овај догађај. Услиједио је аустроугарски ултиматум који је Србија одбила да испуни, па је месец касније Беч објавио Србији рат, који је убрзо прерастао у Велики (Први свјетски) рат.

Процјењује се да је у овом рату погинуло више од 15 милиона војника и цивила, а да је рањено чак 22 милиона. Србија биљежи 1,1 милион мртвих и милион и 250 хиљада рањених.

Принцип је, као малољетник, осуђен на 20 година робије, али је умро под тортуром у тамници у Терезину у Чешкој, не дочекавши распад Аустроугарске и ослобођење и уједињење своје земље.

1919- – Крај Великог рата

Након неколико крвавих година, на Видовдан 1919. у Версају је на Мировној конференцији потписан мировни уговор са пораженом Немачком, чиме је и формално окончан Први свјетски рат. Политичка мапа Европе значајно је измијењена, а оно што је важно за нас јесте да је један од резултата Версајског уговора било и међународно признање новостворених држава – Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Пољске, Чехословачке, Мађарске, Финске, Естоније, Летоније и Литваније.

1921. - Видовдански устав

Двије године касније, Уставотворна Скупштина Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца изгласала је Видовдански устав. Држава је проглашена “уставном, парламентарном монархијом”, с династијом Карађорђевић на челу. У питању је први устав новостворене државе, који је важио до 1929, када га је краљ Александар Карађорђевић суспендовао и завео личну владу, познатију као Шестојануарска диктатура.

Занимљиво је и да је дан након што је устав изгласан, у Београду покушан атентат на краља Александра Карађорђевића док се враћао из Скупштине, у којој је био управо да би озаконио Видовдански устав.

Са скела недовршене зграде на углу Милошеве и Масарикове улице молерски радник Спасоје Стејић бацио је бомбу на краљевску кочију, али је она запела за телефонске жице и експлодирала у ваздуху. Стејић је потом осуђен на смрт, али је пресуда преиначена на 20 година робије.

2001. - Хашком трибуналу изручен Слободан Милошевић

Бивши предсједник Србије и Савезне републике Југославије Слободан Милошевић прихватио је да је изгубио власт 6. октобра 2000. године, а свега неколико мјесеци касније, 1. априла 2001, ухапшен је јер је осумњичен за злоупотребу службеног положаја. На Видовдан, 28. јуна 2001. Милошевић је изручен Трибуналу у Хагу, а првобитној оптужници за ратне злочине на Косову и Метохији придодате су и оптужнице за ратне злочине и геноцид у Босни и Херцеговини и ратне злочине у Хрватској.

Још један видовдански догађај везује се уз Милошевића: заправо, у питању је један од догађаја који је учврстио његов успон. Обиљежавање 600. годишнице Косовског боја одржано је 28. јуна 1989. на Газиместану и процењује се да је скупу присуствовало око милион људи, а централни догађај био је управо Милошевићев говор. Тај датум сматра се тренутком када је дефинитивно учврстио власт у једнопартијској Србији, једној од шест република СФРЈ.

2006. - 40 година затвора за Милорада Улемека

Милорад Улемек Легија (1968) бивши је командант Јединице за специјалне операције (ЈСО), познатих и као Црвене беретке, које су биле специјалне снаге ресора Државне безбједности (ДБ), при Министарству унутрашњих послова. Претходно је био припадник Српске добровољачке гарде Жељка Ражнатовића Аркана. Такође је затвореник са највише максималних казни у Србији, коме су доказана 23 убиства као организатору криминалне групе.

Улемек је у затвору од 2. маја 2004, када се сам предао, а осуђен је као један од главних организатора убиства премијера Србије Зорана Ђинђића (на 40 година затвора), због убиства бившег предсједника предсједништва Србије Ивана Стамболића (40 година), покушаја атентата на Вука Драшковића у Будви и на Ибарској магистрали, када су убијена четири члана СПО (15 година).

Према пресудама, ове злочине је извршио уз подршку ДБ, а преко ЈСО.

Након више од три године суђења 23. маја 2007. године Легија је осуђен на 40 година као организатор атентата на Зорана Ђинђића 12. марта 2003. Ова казна је потврђена у другостепеном и трећестепеном поступку. Јуна 2005. Легија је осуђен на 15 година затвора због своје умијешаности у смрт четворице чланова Српског покрета обнове у саобраћајној несрећи на Ибарској магистрали и покушај убиства Вука Драшковића јуна 2000. у Будви. На пресуду је уложена жалба и Врховни суд Србије ју је уважио крајем марта 2006. Након треће пресуде Легија је осуђен на 15 година затвора. Јула 2005. Легија је осуђен на 40 година (максимална казна) за убиство Ивана Стамболића и на 15 година за покушај убиства Вука Драшковића у Будви.

На Видовдан, 28. јуна 2006. Врховни суд Србије је потврдио ову пресуду.

(Блиц)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

СРБИН

28.06.2019 08:59

НАЈВЕЦА ГРЕСКА ЈЕ УБИСТВО ФЕРДИНАНДА.ДА СМО ОСТАЛИ ПОД ЊИХОВОМ ВЛАСЦУ..НЕ БИ ИЗГИНУЛО ОВОЛИКО ЉУДИ..И НЕ БИ СМО БЈЕЗАЛИ САДА У АУСТРИЈУ..СЛОБА ЈЕ СВОЈЕ ОБЕЗБЈЕДИО..МИРАН УМРО..КОСОВСКИ БОЈ ЈЕ МИТ..ЈЕЛ БУО ИЛ НИЈЕ КО ЦЕ ГА ЗНАТИ..ДА СМО ГА СРБИ НАДРЉАЛИ..ЈЕСМО....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Србин

28.06.2019 09:19

Тацно.Ми се сваки рат ку....цимо и све нам изгину док други под зенину сукњу па их сад висе него нас.Наса лудацка елита це на крају сјузити цијели народ.

Name

Е

28.06.2019 09:21

Ти Србина још ниси ни видјео.

Name

Борик

28.06.2019 10:10

Каква греска? За мене, Гаврило Принцип је био и остао херој. Били смо робови у сопственој земљи. Ста је требало, да цутимо и робујемо. Зивот има смисла само ако га зиви слободан цовјек. Подсјецас ме на комсије (босњаке), који критикују Принципа и називају га терористом. А то све само зато сто је србин. Говоре да је хтјео да прави Велику Србију. Па да је хтјео, не би се организација звала Млада Босна, вец Млада Србија. Уосталом, у Младој Босни је било и муслимана и хрвата (Мехмедбасиц, Андриц). Ето какви су данасњи босњаци, изгледа да би им дразе било да је остала Аустроугарска. А то сто данас бјезимо у Аустрију, за то је крива актуелна власт. Понављам, за мене је Гаврило Принцип херој, исто као и његов братанац Слободан Принцип Сељо.

Name

Ре Е

28.06.2019 11:13

Мени је у Јасеновцу побијено 250 цланова фамилије.Не разумијем то ниси ти видио Србина.Цути цовјеце.Све криминал и коповлук.Гдје то нисам видио Србина.

Name

РЕ РЕ

28.06.2019 11:33

Слажем се... И само да додам: Велики Петар Кочић, да је којим случајем жив сад би био у тамници. Ова власт је гора него Аустроугарска.

Name

Лука

30.01.2020 11:12

Ти си тежак дебил

Name

Добро Нас Има Какве Смо Будале

28.06.2019 09:19

Видовдан,сукоб са тада најмоцнијом светском силом која је харала на три континента,касније рат са Аустроугарском где нас изгибе трецина.1999 рат са НАТО највецом војном силом у историји.Ми Срби ударамо само на најјаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

28.06.2019 10:11

Нису срби никада ни на кога ударили нити напали, него су увијек бранили свој народ и своју територију...

Name

Кхал Дрого

28.06.2019 10:26

Видовдан је поодавно судбински везан за наш род. Како то и бива, ту се испреплићу народно предање, симболика и тежња неким узвишеним идеалима. И то је својствено свим великим народима, а то припадници новијих нација, нација створених у подруму неког хотела, рецимо једног сарајевског 1993. и не разумију. И иако је та симболика, тежња тим неким узвишеним идеалима, важна, ваља бити свјестан и чињенице, историје која није увијек усклађена са народним предањем. Други косовски бој јесте усађен у нашу колективну свијест, но за нађу трагедију је важнији први косовски бој 1369. који бјеше увод у катастрофу 26.09.1371. Атентат у Сарајеву гдје се не може искључити ни завјера моћних људи у царству, бјеше такође крик отпора угњетавачу, окупатору, но ни тај догађај није имао важности за историју, точак историје је покренуо други догађај, важнији, 23.07.1914. Изручење Милошевића хашким инквизиторима бјеше управо са наумом да се понизи један народ знајући симболичкку важнос за Србе Видовдана, рукопис препознатљив хуљама. Како год, Срби имају одличне историчаре, и српска историографија је добро обрађена, имамо и то народно предање, кроз које се често његују ти неки узвишени идеали, и то такоше треба његовати, но како написах, то неки други, који немају богату историју и не разумију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.06.2019 03:52

Све добро написано, само Предсједника Милошевића Хагу није изручио страни завојевач, већ наш човјек, и то Предсједник Владе Ђинђић! Ал како је радио, тако је и завршио - има једна Виша Сила која све биљежи, и за све праведно наплати!

Name

Оззy

28.06.2019 10:43

Боље је један дан зивјети цасно него сто година као фукара. СЛОБОДА је основна карактеристика Србина, сто га издваја од осталих народа около који су науцили да имају господара. И као таква наравно да има своју цијену. Само ми је зао сто смо је доносили и таквом сљаму као сто сте ви горе потписани са својим биједним изјавама ( осим Србина под сифром "Е")

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

28.06.2019 12:20

Па како онда проведосте 430 година ропства под Турцима,битно је имати митове и легенде.

Name

Оззy

28.06.2019 10:50

Боље је један дан зивјети цасно него сто година као фукара. СЛОБОДА је основна карактеристика Србина, сто га издваја од осталих народа около који су науцили да имају господара. И као таква наравно да има своју цијену. Само ми је зао сто смо је доносили и таквом сљаму као сто сте ви горе потписани са својим биједним изјавама ( осим Србина под сифром "Е")

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

28.06.2019 11:08

видовдан је понос србског рода и народа и велика прекретница у србском народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ОЗY

28.06.2019 11:23

ЦИНИ МИ СЕ ТИ ЗИВИС ДУЗЕ ОД ЈЕДНОГ..ДАНА..ЗНАЦИ ЦАСНО ЈЕ ДАЛЕКО ОД ТЕБЕ.ЉУДИ ПИСУ СТА МИСЛЕ И ОСЈЕЦАЈУ.МУКА ИМ ЈЕ ОД ЗИВОТА..А ТИ СР НЕГДЈР ДОБРО УСУСКАО ПА САТРО ПАМЕТУЈЕС..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оззy

28.06.2019 12:05

Погресно ти се цини. Дописујес се с неким ко је '92 оставио удобност запада и замијенио је за Српску пуску. И данас крваво стицем са својих 10 прстију и никад се не кајем сто сам тако урадио. За ове муке и патње сто нас данас сналазе криви су ови бескицмењаци сто сам их прозвао. Али нека "Неко то од горе види све". Људи би требало висе да цитају и да се информису о Српском бицу и историји ( поготово ако су родјени као Срби а и даље тумарају у југо-комунистицкој магли). Барем су данас и истините информације доступне.

Name

Будала као и ти

28.06.2019 11:50

1989 на газиместану слоба најавио рат и распад Југославије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луминара

28.06.2019 11:50

Издајице српског народа изруцисе Слободана на Видовдан, свети српски празник. И то није слуцајно, хаг је тако тразио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истинска слобода

20.06.2020 12:53

Милосевиц је убица људи(неистомисљеника),далеко од Кристовог наука и морала.Видовдан је пагански празник заблудјеног народа.

Name

Дзаба Све

28.06.2019 19:59

Огромна вецина Срба и дан данас сматра да је друг Јосип Броз Тито нај веци и нај успијеснији Српски политицар и војсководја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лабуд

29.06.2019 06:50

Па у праву су.Срби су свој највеци процват усвим сферама зивота остварили управо за вријеме владавине Тита.

Name

Посавина

29.06.2019 09:29

А 28.06.1992. је у склопу пробоја коридора ослобођена Модрича.

ОДГОВОРИТЕ