Pozitivan susret sa Tilersonom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da sastanak sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom potvrđuje da nova američka administracija ima više razumijevanja za ono šta Srbija govori u odnosu na prethodne administracije, naročito one koje su bile uvučene u ratni konflikt na prostoru bivše Jugoslavije.

Srbija 10.02.2018 | 10:14
Pozitivan susret sa Tilersonom
Dačić je izjavio da je sastanak bio posvećen budućnosti i bilateralnim odnosima Srbije i SAD, usmjeren ka tome da neko zaista sasluša sve argumente i razloge zbog kojih Beograd nekad ima oštrije stavove u regionu, te je ocijenuo da su svi argumenti srpske strane pažljivo saslušani.

On je rekao da je na sastanku istakao da je vrijeme da američki predsjednik dođe u Srbiju, imajući u vidu da je DŽimi Karter posljednji američki predsjednik koji je bio u Jugoslaviji.

"Istakao sam i u ime predsednika Vučića našu spremnost da u svakom momentu odgovorimo na predloge američke strane koji bi dolazili vezano za pitanje bezbednosti i stabilnosti u regionu", dodao je Dačić.

Dačić je poslije sastanka ocijenio da susret daje veliku nadu u uspješnu saradnju u narednom periodu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je naveo da je prije razgovora sa Tilersonom upisao u knjigu gostiju da sastanak posvećuje stogodišnjici savezništva SAD i Srbije u Prvom svjetskom ratu.

Dačić je podsjetio da se ove godine 28. jula obilježava 100 godina od Srpskog dana u SAD, kada je Vudro Vilson naredio da srpska zastava bude istaknuta na Bijeloj kući u znak priznanja Srbiji za sve žrtve u Prvom svjetskom ratu.

"Od tada je prošlo 100 godina i zato želimo da resetujemo naše odnose, da tražimo zajedničke interese, da tražimo način kako da SAD pomogu da se ostvari naš ključni cilj - stabilnost, mir u regionu i rešavanje otvorenih pitanja. Pre svega mislim na pokušaj trajnog rešenja problema Kosova i Metohije", rekao je Dačić.



(BN/Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

PORUKA DODIKU

10.02.2018 10:03

MILE, JESI LI SHVTIO SADA GDJE SI??? OVO JE KRAJ TVOJE ŠUPLJE PRIČE O AMERIKANCIMA KAO NEPRIJATELJIMA SRBA. PODNESI OSTAVKU I IDI U RUSIJU U ONU TVOJU VELELEPNU VILU U CENTRU MOSKVE.

ODGOVORITE
Name

Predsjednik

10.02.2018 10:05

Posljedni američki predsjednik, koji je dolazio na tlo bivše Yuge, je bio Clinton u BiH!

ODGOVORITE