Позитиван сусрет са Тилерсоном

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић сматра да састанак са државним секретаром САД Рексом Тилерсоном потврђује да нова америчка администрација има више разумијевања за оно шта Србија говори у односу на претходне администрације, нарочито оне које су биле увучене у ратни конфликт на простору бивше Југославије.

Србија 10.02.2018 | 10:14
Позитиван сусрет са Тилерсоном
Дачић је изјавио да је састанак био посвећен будућности и билатералним односима Србије и САД, усмјерен ка томе да неко заиста саслуша све аргументе и разлоге због којих Београд некад има оштрије ставове у региону, те је оцијенуо да су сви аргументи српске стране пажљиво саслушани.

Он је рекао да је на састанку истакао да је вријеме да амерички предсједник дође у Србију, имајући у виду да је Џими Картер посљедњи амерички предсједник који је био у Југославији.

"Истакао сам и у име председника Вучића нашу спремност да у сваком моменту одговоримо на предлоге америчке стране који би долазили везано за питање безбедности и стабилности у региону", додао је Дачић.

Дачић је послије састанка оцијенио да сусрет даје велику наду у успјешну сарадњу у наредном периоду, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Он је навео да је прије разговора са Тилерсоном уписао у књигу гостију да састанак посвећује стогодишњици савезништва САД и Србије у Првом свјетском рату.

Дачић је подсјетио да се ове године 28. јула обиљежава 100 година од Српског дана у САД, када је Вудро Вилсон наредио да српска застава буде истакнута на Бијелој кући у знак признања Србији за све жртве у Првом свјетском рату.

"Од тада је прошло 100 година и зато желимо да ресетујемо наше односе, да тражимо заједничке интересе, да тражимо начин како да САД помогу да се оствари наш кључни циљ - стабилност, мир у региону и решавање отворених питања. Пре свега мислим на покушај трајног решења проблема Косова и Метохије", рекао је Дачић.



(БН/Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ПОРУКА ДОДИКУ

10.02.2018 10:03

МИЛЕ, ЈЕСИ ЛИ СХВТИО САДА ГДЈЕ СИ??? ОВО ЈЕ КРАЈ ТВОЈЕ ШУПЉЕ ПРИЧЕ О АМЕРИКАНЦИМА КАО НЕПРИЈАТЕЉИМА СРБА. ПОДНЕСИ ОСТАВКУ И ИДИ У РУСИЈУ У ОНУ ТВОЈУ ВЕЛЕЛЕПНУ ВИЛУ У ЦЕНТРУ МОСКВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предсједник

10.02.2018 10:05

Посљедни амерички предсједник, који је долазио на тло бивше Yуге, је био Цлинтон у БиХ!

ОДГОВОРИТЕ