Ahtisarijev plan za Kataloniju

Kriza u Španiji privukla je i pažnju finskog pregovarača koji je rešavao status Kosova Martija Ahtisarija.

Svijet 04.11.2017 | 12:48
Ahtisarijev plan za Kataloniju
Svet se već uverio da je iberijska kriza počela da se oseća i drugde, pre svega u Belgiji, čiju je vladu, sad već smenjeni katalonski lider, Karlos Pudždemon, stavio na iskušenje.

Belgijski premijer Šarl Mišel balansira između španskih zahteva da izruči Pudždemona i pritisaka koalicionih partnera, poput ministra Tea Frankena koji je izbeglom Kataloncu ponudio politički azil, prenosi današnja "Politika" u štampanom izdanju.

Komentari su stigli i do Skandinavije na ovonedeljnom Nordijskom savetu u Helsinkiju, odakle se oglasio i Marti Ahtisari, bivši finski predsednik i posrednik za rešavanje kosovske krize.

Diplomata koji je Nobelovu nagradu za mir dobio, između ostalog, i zbog Ahitsarijevog plana za rešavanje statusa Kosova, ocenio je da su Katalonci napravili glupost kada su jednostrano proglasili nezavisnost, ali i da su Španci pregrubo reagovali.

On je pozvao Madrid da Pudždemonu dozvoli da se vrati i učestvuje na izborima.

"Potrebno je posredovanje, ne znam da li moguće da se uključe EU ili UN, ali ne treba da dozvolimo da se situacija otrgne kontroli", rekao je Ahtisari.

Španski Vrhovni sud saopštio je juče da je sudija izdao evropski nalog za hapšenje Pudždemona i četvoro njegovih bivših ministara.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Oj ha

04.11.2017 12:55

E sad su gotovi.

ODGOVORITE
Name

re

04.11.2017 14:40

Pazi ovo,za rasturanje YU na novonastale drzave se dobija Nobelova nagrada. To ne dolazi u obzir u Spaniji???

Name

Brzi

04.11.2017 14:53

A KO njega zasto pita.