Ахтисаријев план за Каталонију

Криза у Шпанији привукла је и пажњу финског преговарача који је решавао статус Косова Мартија Ахтисарија.

Свијет 04.11.2017 | 12:48
Ахтисаријев план за Каталонију
Свет се већ уверио да је иберијска криза почела да се осећа и другде, пре свега у Белгији, чију је владу, сад већ смењени каталонски лидер, Карлос Пуџдемон, ставио на искушење.

Белгијски премијер Шарл Мишел балансира између шпанских захтева да изручи Пуџдемона и притисака коалиционих партнера, попут министра Теа Франкена који је избеглом Каталонцу понудио политички азил, преноси данашња "Политика" у штампаном издању.

Коментари су стигли и до Скандинавије на овонедељном Нордијском савету у Хелсинкију, одакле се огласио и Марти Ахтисари, бивши фински председник и посредник за решавање косовске кризе.

Дипломата који је Нобелову награду за мир добио, између осталог, и због Ахитсаријевог плана за решавање статуса Косова, оценио је да су Каталонци направили глупост када су једнострано прогласили независност, али и да су Шпанци прегрубо реаговали.

Он је позвао Мадрид да Пуџдемону дозволи да се врати и учествује на изборима.

"Потребно је посредовање, не знам да ли могуће да се укључе ЕУ или УН, али не треба да дозволимо да се ситуација отргне контроли", рекао је Ахтисари.

Шпански Врховни суд саопштио је јуче да је судија издао европски налог за хапшење Пуџдемона и четворо његових бивших министара.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ој ха

04.11.2017 11:55

Е сад су готови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.11.2017 13:40

Пази ово,за растурање YУ на новонастале дрзаве се добија Нобелова награда. То не долази у обзир у Спанији???

Name

Брзи

04.11.2017 13:53

А КО њега засто пита.