Ulaže žalbu na sudsku presudu

Španski sudac izdao je evropsku potjernicu za smijenjenim katalonskim predsjednikom Karles Pudždemon izjavio je njegov advokat Paul Bekaert za belgijsku televizijsku stanicu VRT NWS.

Svijet 03.11.2017 | 10:39
Ulaže žalbu na sudsku presudu
Potjernice su takođe izdate za još četvero bivših katalonskih ministara koji su također u Belgiji.

On nije pružio više detalja o potjernici, koju sada belgijski tužioci moraju razmatrati, ali je nagovijestio da će Pudždemon uložiti žalbu na svaku belgijsku odluku da ga izruči Španiji.

Nije bilo potvrde izdavanja potjernica iz Španije. U ranijim izvještajima španskih medija navodi se da je sutkinja Karmen Lamela pripremila potjernice ali da ih još nije zvanično poslala.

Svih pet katalonskih poslanika koji su izvedeni na ročište pred Nacionalni sud u Madridu suočava se s optužbama za pobunu, pozivanje na nemire i pronevjeru javnih sredstava. Te optužbe povlače zatvorske kazne i do 30 godina.

Sud je već naredio pritvor bez kaucije za osmero ostalih članova regionalne vlade koji su svjedočili na sudu u četvrtak, uključujući bivšeg potpredsjednika katalonske regionalne vlade Oriola Junkerasa. 

Devetom članu regionalne vlade, Santi Vili, određena je kaucija od 50.000 evra, prenosi dpa.

(Fena)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

BABA11

03.11.2017 13:10

Samo ti ulazi zalbe zatvor ceka svakog ko pravi referendume u Evropi!

ODGOVORITE
Name

Spase

03.11.2017 16:08

Gdje je sad veliki baja usro se ko grlica kad je vidio kako prolaze oni koji pokusaju razvaliti drzavu i odrzati referendum on je manji od makovog zrna on samo onako uptazno srbuje i utom ima samo podrskunjegovih srba koje je on ubjedio da je dobro sve sto on radi kao korejski diktator