Za dug život - ne sekirajte se

U svetu, najviše stogodišnjaka živi u Japanu. Iako je prosečna starost našeg stanovništva 43 godine, po čemu smo na šetom mestu u Evropi, na poslednjem popisu u Srbiji upisano je i 167 stogodišnjaka.  

Srbija 08.10.2017 | 21:30
Za dug život - ne sekirajte se
Da se otpeva slavljenička pesma, to je uobičajeno na rođendanu, ali da ona bude upućena nekome ko je napunio 99 godina, a služi ga i fizičko i mentalno zdravlje, to je u današnje vreme ipak neuobičajeno. A savet za dugovečnost lako je primenjiv.

"U životu iz kesice nisam pojeo ništa, to je prva stvar, nikad nisam koristio suncokretovo ulje, samo maslinovo, treće, nisam se nikad ljutio, nikad se nisam svađao u životu", objašnjava Velimir Matić.

Radio je u državnoj službi, ali je promenio 17 radnih mesta, danas piše knjige. Izrodio je decu, dočekao unuke i praunuke. Na rođedanu su bili i prijatelji, komšije, ali i njegov lekar.

"Ima on neki sistem i metod življenja, a to je red i mislim da ga je to održalo", kaže kćerka Jasenka Možina.

"Imam dvoje dece a oni od njega svašta mogu da nauče, kada uče istoriju, to nije isto kao kada čitaju, ili kada čuju direktno od učesnika, nekoliko generacija deli priče, nastavljaju da uče, kaže unuka Ivana.

Druga unuka Bojana dodaje da su deca okrenuta tehnolohiji, kompjuterima, ali i da je deda uz njih. Deda Velja ima imejl adresu, ima skajp, piše knjige, a sve je to sam naučio.

Nauka kaže da ishrana, vežbanje, ali i geni određuju koliko ćemo dugo živeti. Ali oni koji su na torti oduvali svećice sa velikim brojevima, tvrde da su tokom života koristili i druge strategije. Zbog toga deka Velja ima još jedan savet za one mlađe od njega.

"To je iskustvena poruka, nemojte se sekirati, ja se u životu nisam sekirao. Pa da se vidimo i sledeće godine, ako ne dođete vi meni, ja ću ka vama", poručio je deka Velja.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar