За дуг живот - не секирајте се

У свету, највише стогодишњака живи у Јапану. Иако је просечна старост нашег становништва 43 године, по чему смо на шетом месту у Европи, на последњем попису у Србији уписано је и 167 стогодишњака.  

Србија 08.10.2017 | 21:30
За дуг живот - не секирајте се
Да се отпева слављеничка песма, то је уобичајено на рођендану, али да она буде упућена некоме ко је напунио 99 година, а служи га и физичко и ментално здравље, то је у данашње време ипак неуобичајено. А савет за дуговечност лако је примењив.

"У животу из кесице нисам појео ништа, то је прва ствар, никад нисам користио сунцокретово уље, само маслиново, треће, нисам се никад љутио, никад се нисам свађао у животу", објашњава Велимир Матић.

Радио је у државној служби, али је променио 17 радних места, данас пише књиге. Изродио је децу, дочекао унуке и праунуке. На рођедану су били и пријатељи, комшије, али и његов лекар.

"Има он неки систем и метод живљења, а то је ред и мислим да га је то одржало", каже кћерка Јасенка Можина.

"Имам двоје деце а они од њега свашта могу да науче, када уче историју, то није исто као када читају, или када чују директно од учесника, неколико генерација дели приче, настављају да уче, каже унука Ивана.

Друга унука Бојана додаје да су деца окренута технолохији, компјутерима, али и да је деда уз њих. Деда Веља има имејл адресу, има скајп, пише књиге, а све је то сам научио.

Наука каже да исхрана, вежбање, али и гени одређују колико ћемо дуго живети. Али они који су на торти одували свећице са великим бројевима, тврде да су током живота користили и друге стратегије. Због тога дека Веља има још један савет за оне млађе од њега.

"То је искуствена порука, немојте се секирати, ја се у животу нисам секирао. Па да се видимо и следеће године, ако не дођете ви мени, ја ћу ка вама", поручио је дека Веља.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар