Izabran najljepši slavski kolač

Tradicionalno, uz bogosluženje, saborovanje i časnu trpezu, početkom jeseni, u Malom Zvorniku, u kapelici, u pećini, koja je sastavni deo "podzmenog grada", koji je u ovom gradu, uz samu Drinu, podigao između dva rata, kralj Aleksandar Karađorđević, u organizaciji Crkvene opštine malozvorničke organizuje se takmičenje za najlepši slavski kolač, što je bio slučaj i ove godine.

Srbija 01.10.2016 | 10:10
Izabran najljepši slavski kolač
Pod budnim okom i starateljstvom prote Milete Tovarevića, na takmičenje se prijavilo više od 200 takmičarki iz malozvorničkog kraja, ali i susednih mesta Republike Srpske.

Za ljude, sa obe obale Drine, pobeda njihove "verzije" slavskog kolača, poseban je događaj koji se slavi, i posle pobede, i u dane svetkovanja krsne slave.



Ovogodišnji pobednik u spremanju slavskog kolača je Divna Todorović iz Zvornika u Republici Srpskoj, drugo mesto zaslužila je Ljubinka Đirić iz Malog Zvornika, a treće mesto Marija Vladić iz Banje Koviljače.

"Za mene je ova pobeda veliki dan i dar", rekla nam je pobednica Divna Todorović. "Posebnu težinu ima to što sam spremila najbolji kolač u konkurenciji domaćica iz nama drage matice Srbije. I takmičenje i druženje i povezanost ljudi sa dve obale čine ovu svetkovinu izuzetnom", kaže Divna.



Čedomir Čedo Subotić, domaćin iz Runjana, tradicionalno posećuje ovu manifestaciju, ističući da je ona samo jedan u nizu bisera koje organizuje prota Mileta Tovarević, kroz duhovno delovanje i u crkvi i van nje na najlepše moguće načine, kojima se dive i uživaju i strari i mladi".

BN televizija (V.M.)