Изабран најљепши славски колач

Традиционално, уз богослужење, саборовање и часну трпезу, почетком јесени, у Малом Зворнику, у капелици, у пећини, која је саставни део "подзменог града", који је у овом граду, уз саму Дрину, подигао између два рата, краљ Александар Карађорђевић, у организацији Црквене општине малозворничке организује се такмичење за најлепши славски колач, што је био случај и ове године.

Србија 01.10.2016 | 10:10
Изабран најљепши славски колач
Под будним оком и старатељством проте Милете Товаревића, на такмичење се пријавило више од 200 такмичарки из малозворничког краја, али и суседних места Републике Српске.

За људе, са обе обале Дрине, победа њихове "верзије" славског колача, посебан је догађај који се слави, и после победе, и у дане светковања крсне славе.



Овогодишњи победник у спремању славског колача је Дивна Тодоровић из Зворника у Републици Српској, друго место заслужила је Љубинка Ђирић из Малог Зворника, а треће место Марија Владић из Бање Ковиљаче.

"За мене је ова победа велики дан и дар", рекла нам је победница Дивна Тодоровић. "Посебну тежину има то што сам спремила најбољи колач у конкуренцији домаћица из нама драге матице Србије. И такмичење и дружење и повезаност људи са две обале чине ову светковину изузетном", каже Дивна.



Чедомир Чедо Суботић, домаћин из Руњана, традиционално посећује ову манифестацију, истичући да је она само један у низу бисера које организује прота Милета Товаревић, кроз духовно деловање и у цркви и ван ње на најлепше могуће начине, којима се диве и уживају и страри и млади".

БН телевизија (В.М.)