Počinju "Dani Janka Veselinovića"

Otvaranjem novih prostorija Udruženja pisaca Mačve "Janko Veselinović" večeras u sedamnaest časova i trideset minuta u Bogatiću počinje tradicionalna kulturna manifestacija "Dani Janka Veselinovića", posvećena stvaralaštvu ovoga velikog srpskog književnika.

Srbija 01.10.2016 | 08:37
Počinju "Dani Janka Veselinovića"
Nakon toga mačvanski pisci održaće književno veče, a u Centru za kulturu u ovom mjestu biće priređen kulturno-umjetnički program.

U crkvi posvećenoj Svetim apostolima Petru i Pavlu u mačvanskom selu Glogovac, u kojoj je nekada bio sveštenik književnikov otac Miloš, u nedjelju drugog oktobra biće služena sveta liturgija, a u dvanaest časova, na groblju u Glogovcu, književnici Srbije položiće cvijeće na grob Janka Veselinovića i odaće mu pomen.



U glogovačkoj školi u trinaest časova biće dodjeljena ovogodišnja književna nagrada za istorijski roman koja nosi ime velikog pisca.

Janko Veselinović rođen je 1862. godine u mačvanskom selu Salaš Crnobaeski, a umro je Glogovcu 1905. godine. Napisao je trideset knjiga od kojih su najpoznatije "Slike iz seoskog života", "Hajduk Stanko", "Đido" i "Poljsko cvijeće".



Bio je učitelj u tamnavskom selu Svileuva u kome se oženio sa Jovankom, glasovitom djevojkom iz ovoga sela, sa kojom je imao kćerku Persu.



Njegov roman "Hajduk Stanko" najprevođeniji je srpski roman svih vremena, a pozorišni komad "Đido" i sada se igra u srpskim
pozorištima.

Veselinović je u Beogradu bio pomoćnik glavnog urednika "Srpske novine", korektor Državne štamparije, dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu, pokretač i urednik lista "Zvezda", te urednik novina "Pobratim" i "Dnevni list".

U vrijeme boravka u Beogradu Janko Veselinović je sa tadašnjim srpskim piscima Milovanom Glišićem, Dragutinom Brzakom i drugim, ali i sa glumcima Narodnog pozorišta bio začetnik boemstva u Skadarliji, u kojoj je provodio i dane i noći.

Zabilježena je i angedota o podizanju kredita za boemski život u Skadarliji. Janko Veselinović je u banku poveo žiranta Branislava Nušića, pa kada su ga pitali ko je drugi žirant on je mirno odgovorio da je to "Đido" - njegovo djelo koje je tada bilo najizvođenijikomad u svim srpskim, pozorištima, a u nacionalnom Narodnom pozorištu u Beogradu svakako. Bankar je bez razmišljanja odobrio kredit koji je Veselinović potrošio sa svojom boemskom bratijom u skadarlijskim kafanama.

U šabačkom Narodnom muzeju čuvaju se lična dokumenta i fotografije velikog pisca, te njegov pisaći sto i umrlica Alekse Šantića, koju se mostarski Šantići poslavi Jankovoj kćerki Persi u mačvansko selo Badovince kada se upokojio autor "Emine".

Janko je sahranjen sa svojim ocem protom Milošem, suprugom Jovankom i ostali svojim Veselinovićima u glogovačkom groblju.



Mačvani i srpski pisci čuvaju uspomenu na svog slavnog zemljaka, a manifestacija "Dani Janka Veselinovića" samo je jedna od njih, kojoj za dva dana održavanja prisustvuje nekoliko stotina pisaca, kulturnih stvaralaca i javnog života Mačve, Srbije i Redpublike Srpske.

BN televizija snimila je četiri polučasovne emisje iz serijala "Priče zavičajne" posvećene Janku Veselinoviću, a u njegovoj rodnom Mačvi blizu pedeset epizoda.

BN televizija